www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile romanesti au ajuns mai performante decat inaintea crizei din 2008

Autor: Bancherul.ro
2016-08-28 22:39

Sectorul bancar romanesc a obtinut la jumatatea acestui an un profit net de 2,410 miliarde lei, dublu fata de aceeasi perioada a anului precedent, datorita reducerii volumului de provizioane pentru credite neperformante, dar si a cresterii veniturilor din dobanzi, pe fondul intensificarii creditarii populatiei.


Creditele in lei de consum si pentru locuinte au avansat cu 30% in prima jumatate a acestui an, fata de o crestere de doar 4% in cazul finantarilor pentru firme, in contextul unei cresteri economice puternice, de 6%, cea mai ridicata din Uniunea Europeana, care a determinat majorarea salariilor si a consumului, stimulat substantial se de reducerea taxelor, in special a TVA.


Comparativ, in prima jumatate a anului 2008, cand economia era supraincalzita, creditele in lei pentru populatie cresteau cu 36% iar cele pentru firme si mai mult, cu 43%, in timp ce creditele in valuta, in prezent restrictionate, avansau cu 131% in cazul populatiei si cu 60% pentru firme.


Chiar si cu volume de credite substantial sub nivelurile din anii dinaintea crizei, indicatorii de profitabilitate ai bancilor romanesti au ajuns aproape de nivelurile record inregistrate in anii 2007 si 2008, ba chiar i-au depasit in unele privinte.


Asta pentru ca bancile romanesti au in prezent cheltuieli operationale substantial mai reduse decat in perioada de expansiune, cand numarul unitatilor si a salariatilor era mult mai mare iar costurile de functionare mai ridicate.


Astfel, rentabilitatea activelor sistemului bancar, ROA (Return on Assets), a ajuns 1,27% la finalul lunii iunie 2016, dublu comparativ cu iunie 2015 (0,66%) si aproape de nivelul din iunie 2008 (1,44%).


Indicatorul privind rentabilitatea capitalului (ROE – Return on Equity) a crescut la 12,8% la jumatatea acestui an, de la doar 6,44% in iunie 2015 si aproape de nivelul din iunie 2008, de 15,82%.


Insa indicatorul care arata rata rentabilitatii activitatii de baza a bancilor, respectiv raportul dintre veniturile si cheltuielile operationale, excluzand provizioanele pentru credite neperformante si alte cheltuieli sau venituri extraordinare, a atins nivelul record de 197%, fata de numai 164% in iunie 2008.


Ceea ce inseamna ca bancile romanesti sunt in prezent mai performante decat erau inainte de criza, in ciuda riscului de credit mult mai ridicat.


Vezi in CLUBUL BANCHERILOR indicatorii sistemului bancar la jumatatea anului 2016