www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ce amendamente la legea darii in plata a adoptat comisia juridica din Camera Deputatilor

Autor: Bancherul.ro
2016-04-05 13:41

Comisia juridica din Camera Deputatilor a finalizat dezbaterea legii privind darea in plata, fiind adoptate o serie de amendamente fata de varianta adoptata la Senat.


Amendamentele adoptate au fost urmatoarele: 


- programul Prima Casa a fost exclus din lege;


- cuantumul sumei imprumutate la momentul acordarii creditului sa nu depaseasca pragul de 250.000 de euro;


- imobilul ce poate fi dat in plata trebuie sa aiba ca destinatie o locuinta construita sau cumparata, inclusiv teren cu destinatie locuinta;


- legea se va aplica tuturor creditelor garantate cu un imobil, inclusiv creditelor de nevoi personale cu ipoteca.


Deputatii au mentinut, de asemenea, prevederea potrivit careia legea se aplica tuturor creditelor imobiliare, atat celor noi cat si celor in curs de derulare, adica retroactiv, in ciuda protestelor bancherilor, BNR si altor institutii.


Astfel, fata de varianta adoptata de Senat, noutatile sunt majorarea plafonului de la 150.000 la 250.000 de euro pentru creditele care vor putea fi date in plata si excluderea programului Prima Casa.


Viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a fost intrebat de presedintele comisiei juridice, deputatul ALDE Bogdan Ciuca, daca BNR are obiectii fata de aceste amendamente, insa oficialul BNR nu s-a opus introducerii pragului de 250.000 de euro, desi initial propunerea bancii centrale a fost de 150.000 de euro, varianta adoptata de Senat.


Georgescu a precizat doar ca ar fi trebuit mai bine clarificat textul care prevede ca destinatia imobilului dat in plata sa fie doar locuinta, nu terenuri pentru investitii imobiliare sau alte tipuri de imobile. Presedintele comisiei a precizat ca este vorba doar de terenuri cumparate pentru a se construi pe acestea o locuinta.


Comisia nu a dezbatut problema aplicarii legii doar cazurilor sociale, adica doar celor care nu-si pot plati ratele si care au un grad ridicat de indatorare, de peste 65%, nici aspectul aplicarii optionale a legii, nu in mod obligatoriu, cum s-a propus saptamana trecuta de catre BNR si bancheri. (vezi aici detalii)


In consecinta, de lege urmeaza a beneficia toti cei care au credite ipotecare si vor sa scape de credit prin predarea casei ipotecate bancii, chiar daca pot sa-si achite ratele si chiar daca nu sunt supraindatorati.


De asemenea, nu s-a propus nici o solutie pentru a exista si credite fara legea darii in plata, cum de asemenea au propus bancherii iar presedintele comisiei juridice a spus ca urmeaza a se discuta.


Astfel ca toate creditele ipotecare, cu exceptia Prima Casa, care se vor acorda de acum inainte, ar putea sa li se aplice darea in plata, in cazul in care legea se va adopta in actuala forma.


Legea se aplica si celor executati silit


Parlamentarii au discutat si problema aplicarii legii si pentru cei executati silit. "De exemplu, cum se poate aplica legea in cazul unei persoane executate silit si caruia i s-a vandut deja casa?", a intrebat un deputat.


Avocatul Piperea a precizat ca ideea este ca cei executati silit, ale caror case au fost deja vandute, sa nu mai poata fi urmariti, prin poprirea conturilor bancare, in cazul in care din vanzarea locuintei nu s-a acoperit datoria. Ei vor avea astfel posibilitatea de a solicita stingerea datoriei.


"Bancile ii urmaresc prin poprire pe cei executati silit, dupa ce le-au fost vandute casele, astfel ca acestia trebuie sa fie pusi in aceeasi situatie cu cei care nu au fost executati silit si sa beneficieze de legea darii in plata", a precizat Piperea.


Viceguvernatorul Bogdan Olteanu a avertizat ca prin extinderea legii si asupra celor executati silit se introduce inca un risc de neconstitutionalitate a legii.


"Sa se opreasca procedura de exeutare silita si banca sa se multumeasca cu ipoteca", a replicat un deputat, astfel ca in final s-a votat forma adoptata de Senat.


“Dreptul de a cere instantei sa constate stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit apartine si consumatorului care a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat indifernt de titularul creantei, de stadiul in care se afla ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului”, se arata in art.8, aliniatul 5, din varianta legii adoptata de Senat.


Legea darii in plata ar putea intra in plenul Camerei Deputatilor in vederea votului final saptamana viitoare, a anuntat presedintele comisiei juridice, la finalul sedintei.