www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Anul trecut s-au infiintat 11 IFN-uri care acorda credite de consum, o afacere profitabila care a determinat firma romaneasca Viva Credit sa se extinda in Cehia

Autor: Bancherul.ro
2016-01-11 22:57

Un numar de 11 noi Institutii Financiare Nebancare (IFN-uri) s-au inregistrat anul trecut in registrul general al BNR, in vederea acordarii de credite de consum de valori mici si pe perioade scurte, online sau prin telefon, o afacere de succes in Romania, dar si in tarile din jur, dovada stand extinerea in Cehia a firmei romanesti Viva Credit, activa din 2011 pe piata creditarii din tara.


Firma britanica Provident a fost pionierul pietei romanesti de credite de consum de valori mici, pe perioade scurte, activand in tara noastra inca din 2006, pe baza unui model de afaceri care a ramas unic pana in prezent, si anume acordarea creditelor de catre agenti la domiciliul clientilor.


Si in 2014 s-au inregistrat la BNR un numar identic, de 11 noi firme care acorda in principal credite de consum, dar care s-au angajat si la alte activitati de creditare, precum credite ipotecare/imobiliare, microcreditare, finantare tranzactii comerciale, factoring, scontare, forfetare, leasing financiar, emitere garantii.


Noile IFN-uri inregistrate in 2015 sunt urmatoarele:


Biochem Creditare IFN SA
Mozipo IFN SA
Credit FIX IFN SA
Zaplo IFN SA
Purple Financial Services IFN SA
Destine Leasing IFN SA
Ocean Credit IFN SA
Mobilo Finance IFN SA
Real Credit & Lease IFN SA
Global Funds IFN SA
Radacini Leasing IFN SA


Vezi aici detalii despre cateva dintre noile IFN-uri.


In registrul general al IFN-urilor de la BNR sunt incrise in total 171 de firme, dintre care cele mai multe, respectiv 133 de IFN-uri, sunt inscrise in sectiunea “activitati multiple de creditare”, care cuprinde atat firme de leasing, cat si de credite de consum, precum Cetelem, inclusiv noile firme lansate pe piata creditelor mici pe termene scurte.


Acestea concureaza cu firmele mari active pe piata creditelor rapide sau la domiciliu prezente de mai multa vreme in Romania, precum Provident, TBI Credit, ERB Retail Services si Easy Credit, care se afla in categoria “credite de consum” din registrul general al IFN-urilor de la BNR.


In registrul general al IFN-urile de la BNR mai sunt 26 de IFN-uri in categoria leasing financiar, 5 fonduri de garantare, doua IFN-uri la sectiunea Microcreditare (SOCIETATEA DE MICROFINANTARE AURORA IFN S.A. Si BGA MICROCREDIT IFN S.A. si cate un IFN la sectiunea “Finantarea tranzactiilor comerciale” (D & M INVESTMENT COMPANY IFN S.A). si sectiunea “Factoring” (DIRECT FACTOR IFN S.A.).


In registrul special al BNR sunt inregistrate 44 de IFN-uri, din anii precedenti, niciunul nou inregistrat in 2015.


Astfel, la sectiunea credite de consum se afla TBI CREDIT IFN S.A., la sectiunea leasing financiar se regasesc 6 firme de leasing (BT Leasing Transilvania, Credit Europe Leasing, ERB Leasing, Marfin Leasing (Romania), NBG Leasing si Erste Group Immorent Romania), la seciunea emitere de garantii si asumare de angajamente inclusiv garantarea creditului este inregistrat Fondul de Garantare a Creditului Rural, iar la activitati multiple de creditare sunt inregistrate alte 36 de firme, majoritata firme de leasing, dar si IFN-uri care acorda si credite de consum: BRD Finance, Ralfi, Cetelem, UniCredit Consumer Financing, Verida Credit, BT Direct.


Piata creditelor de consum acordate de IFN-uri: 1,7 miliarde lei


Piata creditelor de consum acordate de IFN-urile din registrul special al BNR este de 1,4 miliarde lei, in timp ce valoarea creditelor acordate de IFN-urile din registrul general este de 725 milioane lei, conform datelor publicate de BNR.


Costurile creditelor pe perioade scurte sunt destul de piperate la unele firme. De exemplu, la Credit Fix, pentru un imprumut de 500 de lei pentru 15 zile trebuie platita o dobanda de 90 de lei, ceea ce inseamna o DAE de 5.512%. Rata dobanzii este de 1.2%/zi din suma solicitata la primul credit, fara alte costuri suplimentare. (vezi aici detalii)


Extinderea Viva Credit in Cehia


Viva Credit a anuntat in noiembrie 2015 extinderea in Cehia, o dovada ca piata creditelor pe termen scurt acordate de IFN-uri, in puternica ascensiune in ultimii ani, este profitabila si are potential de dezvoltare nu doar in Romania, ci si in tarile vecine sau chiar pe alte continente.


Viva Credit a acordat, de la inceputul lui 2011, peste 300.000 de imprumuturi in valoare de peste 150 de milioane de lei.


Creditele se acorda exclusiv online, pe site-ul companiei, au valori intre 100 si 1.000 de lei, pe perioade de pana la 35 de zile, iar dobanda este 1,20% pe zi, adica 37% pe luna sau 438% pe an, asadar nu sunt ieftine deloc.


Insa pentru oamenii care au nevoie urgenta de niste bani, pe care-i pot incasa intr-un cont bancar in aceeasi zi, fara sa mearga nicaieri, ci doar dupa ce aplica pe site-ul firmei, costurile ridicate nu prea mai conteaza. Aceasta este, de alfel, reteta de succes a firmei.


Viva Credit, prima companie din România specializată în credite până la salariu, deschide prima filială în afara țării și își extinde serviciile în Cehia, în urma unei investiții de 1.000.000 de euro, a anuntat compania intr-un comunicat de presa, in care mai precizeaza urmatoarele: 


Astfel, cu un buget de un milion de euro, instituția financiară românească a inaugurat prima filială în Praga (Cehia), investiția acoperind nevoia de capital uman, dezvoltarea sistemului informatic și nevoia de creditare pentru extindere.


Am ales Cehia în urma unor studii care au relevat potențialul acestei zone. Spre deosebire de piața românească, piața cehească este mult mai matură, tipurile de servicii pe care noi le oferim fiind bine cunoscute de către clienți. În același timp, aici sunt prezenți toți marii jucători internaționali din domeniul împrumuturilor pe termen scurt, generând o competitivitate ridicată. Extinderea Viva Credit este un pas important pentru că suntem o companie românească ce pătrunde în afara granițelor țării și cucerește piața externă.”, a declarat Ionuț Stan, General Manager Viva Credit.


Activitatea de creditare a Viva Credit pe piața din Cehia a început în luna noiembrie 2015, iar in prima luna au fost acordate deja peste 100 de credite. În primul trimestru al intrării pe piața din Cehia, Viva Credit pune accentul pe targetarea eficientă a clienților și pe creșterea progresivă a notorietății în domeniul instituțiilor financiare. În acest context, obiectivul principal Viva Credit este să atingă pragul de 1000 de clienți până la sfârșitul lui 2015.


[1]


Piața de credite pe termen scurt din Cehia este similară cu cea din România, clienții apreciază faptul că pot obține un împrumut de mică valoare online și foarte rapid. Am ales să mergem acolo cu același model de afaceri pe care îl avem în România, un model care e ușor diferit de cel practicat de competitorii regionali și care ne permite să oferim un produs de credit ceva mai sigur și mult mai flexibil. Este un model de business pe care l-am folosit cu succes în ultimii 5 ani de activitate în România și pe care vrem să îl aplicăm la nivel regional. Cehia este doar primul pas.” a declarat Viorel Stan, Chairman Viva Credit.


Viva Credit este o instituție financiară românească ce activează pe piața din România din anul 2011, an în care a lansat pe piața autohtonă conceptul de credit până la salariu 100% online. 

Viva Credit IFN SA este prima companie din România specializată în Credite Până la Salariu® - împrumuturi rapide, oferite online, cu termen de rambursare de până la 35 de zile. Misiunea Viva Credit este să le ofere clienților săi o soluţie rapidă şi convenabilă pentru finanţarea nevoilor urgente de creditare. 


Ionuț Stan, Director General Viva Credit, a raspuns la cateva intrebari puse de Bancherul.ro


Cine sunt acționarii Viva Credit?


Viva Credit are un capital majoritar românesc, principalii acționari ai firmei fiind Viorel Stan și Ionut Stan, care dețin împreună 60% din afacere. Ei sunt și cei care asigură managementul curent al firmei. Restul de 40% din afacere este deținut de către un investitor străin, care a contribuit la nevoia de finanțare inițială a Viva Credit.


Ionuț și Viorel Stan sunt frați?


Nu suntem frați, suntem veri, însă Viva Credit nu trebuie neaparat considerată drept un business de familie. Ambii avem experiență anterioară în IT, finance, management și antreprenoriat.


[2]


Câte credite a acordat în 2014 si 2015 și care a fost valoarea acestora?


Din 2011 și până în prezent, Viva Credit a acordat peste 300.000 de credite cu o valoare totală de peste 150 de milioane de lei. Planul nostru de viitor este să creștem progresiv, atât în ceea ce privește suma creditelor, cât și în ceea ce privește numărul clienților.


Care este rata de neperformanță?


Rata de neperformanță este destul de mică, ținând cont că noi acordăm credite pe durată scurtă de timp. Dacă evaluarea veniturilor clienților, la momentul acordării, este bine fundamentată, este puțin probabil ca într-o perioadă de 30 de zile să apară evenimente majore care să afecteze capacitatea de plată. Spre deosebire de un credit pe termen lung, unde gradul de incertitudine este mai mare, creditele rapide sunt mai sigure.


Care a fost profitul Viva Credit in 2014?


Anul trecut (2014) am avut un profit de 3,6 milioane de lei.


Având în vedere veniturile de 12 milioane lei în 2014 și profitul de 3,6 mil lei, de ce cheltuielile au fost atat de ridicate? Care este structura acestora?


Pentru că am setat niște standarde foarte înalte de operativitate (rapiditate) și de customer support, cheltuielile sunt pe măsură. Costurile principale implică partea de personal, comisioanele bancare, în special din cauza faptului că toate tranzacțiile se procesează prin bancă, partea de costuri de marketing și, bineînțeles, provizioanele.


Investiția de 1 milion de euro în Cehia ce costuri principale a presupus?


Investiția initială acoperă costurile de dezvoltare și de adaptare a tehnologiei, costurile de înființare, costurile operaționale în primele luni de activitate (inclusiv cele anterioare lansării efective a activității de creditare). Din costul total, o parte importantă, aproximativ 50%, este destinată exclusiv portofoliului de credite.


Câți angajați există în Cehia?


În acest moment, sunt 4 angajați în Cehia, iar după primele 6 luni estimăm să ajungem la un număr de 10 angajați. Acolo, gradul de bancarizare și acces la informații este mai dezvoltat decât în România. Ne așteptăm la un grad mult mai mare de automatizare și la o eficiența mai ridicată în utilizarea resurselor de personal; până la finalul lui 2015, targetul nostru este să atingem un număr de 1000 de clienți activi.


În cât timp se estimează că se va recupera investiția?


Estimăm că investiția inițială se va amortiza în aproximativ 2 ani.


Care este regimul de reglementare și supraveghere a acestor credite în Cehia?


Regimul de reglementare și de supraveghere este similar cu cel din România; legislația este deja comună la nivel european, principala reglementare fiind transpunerea directivei 2008/48/CE privind creditul de consum.


Cu privire la investiția în Cehia: o jumătate de milion de euro au fost alocați pentru creditare. Pe ce perioada este prevazut acest volum de credite? De asemenea, care a fost resursa investiției în Cehia?


Estimăm să atingem acest volum de credite în primele 9 - 12 luni de activitate. Fondurile pentru început sunt asigurare de compania-mamă din România, dar, în caz de nevoie, avem asigurate și putem atrage fonduri și de la alți investitori externi.