www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile isi vor putea executa silit clientii doar cu aprobarea unei instante de judecata, nu prin executorii judecatoresti, a decis Curtea Constitutionala

Autor: Bancherul.ro
2015-12-20 22:10

Bancile isi vor executa silit clientii, prin vanzarea imobilelor ipotecate sau poprirea conturilor, mult mai greu decat pana acum, intrucat Curtea Constitutionala a decis ca doar judecatorii pot incuviinta executarea silita, nu executorii judecatoresti, cum se intampla in prezent.


Prevederile Codului de procedura civila privind executarea silita au fost modificate in octombrie 2014, printr-o lege initiata de mai multi parlamentari PSD, prin care s-a eliminat etapa de incuviintare a executarii silite din competenta instantelor, aceasta atribuindu-se executorilor judecatoresti.


In expunerea de motive pentru adoptarea legii, se precizau urmatoarele: "Interventiile legislative sunt justificate prin faptul ca urmare a analizarii opiniilor exprimate de judecatorii de la instantele consultate de Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la efectul aplicarii noului Cod de procedura civila in materia executarii silite, s-a constatat o crestere a volumului de activitate a instantelor de executare din cauza numarului relativ mare de cereri de incuviintare a executarii silite formulate in conformitate cu prevederile Codului de procedura civila."


Legea din octombrie a afost adoptata in ciuda faptului ca o astfel de prevedere, prin care executarea silita era atribuita executorilor judecatoresti, a fost introdusa si in 2006, dar a fost declarata ilegala de catre Curtea Constitutionala in 2009.


In vechiul Cod de procedura civila, la art. 665 se prevedeau urmatoarele cu privire la incuviinţarea executării silite:


(1) În termen de maximum 3 zile de la înregistrarea cererii, executorul judecătoresc va solicita să se dispună încuviinţarea executării de către instanţa de executare, căreia îi va înainta, în copie certificată de executorul judecătoresc pentru conformitate cu originalul, cererea creditorului, titlul executoriu, încheierea prevăzută la art. 664 alin. (1) şi dovada taxei de timbru.


(2) Cererea de încuviinţare a executării silite se soluţionează de instanţă în termen de maximum 7 zile de la înregistrarea acesteia la judecătorie, prin încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 48 de ore, iar motivarea încheierii se face în cel mult 7 zile de la pronunţare.


Prin legea adoptata in octombrie 2014, Codul a fost modificat astfel la art.665:


(1) Cererea de executare silita se solutioneaza in maximum 3 zile de la inregistrarea ei. 
(2) Executorul judecatoresc se pronunta asupra incuviintarii executarii silite, prin incheiere, fara citarea partilor. Motivarea incheierii se face in cel mult 7 zile de la pronuntare. 


Comunicatul Curtii Constitutionale:


"În ziua de 17 decembrie 2015, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.I pct.29 din Legea nr.138/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative conexe.


Curtea, având în vedere art.62 din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, a constatat că obiect al excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie reglementarea corespondentă din actul de bază, şi anume art.665 din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.545 din 3 august 2012.


Soluţia legislativă cuprinsă în această dispoziţie, în urma republicării Legii nr.134/2010 în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.247 din 10 aprilie 2015, a fost preluată în art.666, text asupra căruia Curtea s-a pronunţat prin prezenta decizie. Art.666 priveşte, în esenţă, încuviinţarea executării silite de către executorul judecătoresc.


În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.666 din Codul de procedură civilă sunt neconstituţionale.


Curtea a stabilit că acestea contravin prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(4), prin prisma exercitării de către executorii judecătoreşti a unei activităţi specifice instanţelor judecătoreşti, precum şi ale art.21 alin.(3) şi art.124, prin prisma faptului că declanşarea procedurii executării silite este sustrasă controlului judecătoresc, iar, în acest fel, pe de o parte, exigenţele dreptului la un proces echitabil, sub aspectul imparţialităţii şi independenţei autorităţii, nu sunt respectate, iar, pe de altă parte, înfăptuirea justiţiei este „delegată” executorului judecătoresc.


De asemenea, Curtea a reţinut încălcarea art.147 alin.(4) din Constituţie, întrucât legiuitorul nu a respectat Decizia Curţii Constituţionale nr.458 din 31 martie 2009, ignorând exigenţele constituţionale stabilite prin aceasta.


Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoria Oradea – Secția civilă."


Sursa: Curtea Constitutionala