Sistemul bancar romanesc, compus, la finalul lunii septembrie, din 39 de banci - 30 de banci cu statut de persoana juridica romana, 8 sucursale ale bancilor din statele membre UE si cooperativa Creditcoop (intre timp au mai disparut doua banci: Millennium, preluata de OTP Bank si RBS, lichidata dupa vanzarea activelor catre UniCredit, astfel ca mai avem 37 de banci) - a inregistrat la finalul trimestrului trei un profit net cumulat de 2,247 miliarde lei, aproape dublu fata de trimestrul precedent, conform datelor furnizate de BNR, la solicitarea Bancherul.ro.
Un numar de 24 de banci au raportat profit, acelasi numar ca la finalul lunii iunie, in timp ce restul de 15 au inregistat pierderi.
Primele cinci banci romanesti (BCR, BRD, BT, UniCredit si Raiffeisen) au obtinut, la nivel de grup, un profit cumulat de aproape 4 miliarde lei (3,913 miliarde lei) in primele noua luni din acest an, asadar aproape dublu fata de rezultatul net al sistemului bancar. Ceea ce inseamna ca exista banci mai mici care au inregistrat pierderi importante, de aproape doua miliarde de lei, in aceeasi perioada.
Cel mai mare castig din acest an l-a inregistat Banca Transilvania (BT), cu un venit net de aproape 2,3 miliarde lei, rezultat in urma preluarii Volksbank. (vezi aici detalii).
Asadar, profitul ridicat al sistemului bancar la finalul lunii septembrie se datoreaza in mare parte tranzactiei Volksbank-Banca Transilvania, dar si castigului important, de aproape 1 miliard de lei (904 milioane lei) inregistrat de BCR, dupa ce banca si-a facut anul trecut curatenie in bilant prin recunoasterea creditelor neperformante.
Dincolo de aceste particularitati, indicatorii de profitabilitate ai intregului sistem bancar s-au imbunatatit in trimestrul trei: rentabilitatea capitalurilor (ROE) a avansat cu 1,5 puncte, de la 6,44% in iunie la 7,98% in septembrie, in timp ce rentabilitatea activelor (ROA) a crescut de la 0,66% la 0,83%.
Anul trecut, sistemul bancar a inregistrat o pierdere record de 4,3 miliarde lei, din cauza procesului de recunoastere a creditelor neperformante, dupa ce in 2013 profitul a fost minuscul, de doar 48 milioane lei, venit dupa un alt an de pierderi importante, de 2,3 miliarde lei, in 2012, care a succedat alti doi ani de pierderi consecutive: 777 milioane lei in 2011 si 516 milioane lei in 2010.
[1]
De la izbucnirea crizei la finalul lui 2008, bancile au facut pierderi in patru ani, a caror valoare s-a ridicat in total la aproape 8 miliarde de lei (7,983 miliarde lei), fata de doar doi ani cu castiguri totale de 863 milioane lei, la care se adauga cele 2,247 miliarde din septembrie 2015, in total 3,110 miliarde lei.
Asadar, in cei aproape 7 ani dupa criza pana acum, bilantul sectorului bancar este o pierdere neta de 4,873 miliarde lei.
Daca punem la socoteala profiturile bancilor din cei doi ani de euforie dinantea crizei (2,532 miliarde lei in 2007 si 4,4 miliarde lei in 2008, in total aproape 7 miliarde lei, mai exact 6,932 miliarde lei), atunci bancile raman cu un castig net de 2 miliarde de lei.
Castigurile se datoreaza creditelor noi...
Castigurile bancilor s-au datorat, pe de o parte, cresterii volumelor de credite noi acordate populatiei si firmelor.
In perioada iulie-septembrie, bancile au acordat credite noi in lei in valoare de 13,3 miliarde lei, usor mai putine decat in trimestrul anterior, cand au fost de 13,7 miliarde lei, dar cu 3 miliarde de lei mai multe decat in trimestrul trei al anului trecut, cand au fost 10,3 miliarde lei.
[2]
Cu toate acestea, soldul total al creditelor din sistemul bancar a continuat sa scada si in trimestrul trei, cu echivalentul a 848 milioane lei, la un total de 228,8 miliarde lei, din cauza reducerii volumelor de credite in valuta, restrictionate de BNR dupa izbucnirea crizei.
In acelasi timp, bancile si-au redus si volumul altor active detinute pe piata locala, precum titluri de stat sau depozite, astfel ca totalul activelor nete s-a diminuat cu 3,6 miliarde lei, la 359,5 miliarde lei.
Pe de alta parte, dobanzile au continuat sa scada si in trimestrul trei, ceea ce inseamna ca bancile au incasat mai putini bani de la clienti, desi in acelasi timp au platit, la randul lor, mai putin pentru depozite, chiar daca volumul de depozite atrase de la clientela a crescut cu 1,5 miliarde lei, la 246,9 miliarde lei. Raportul credite/depozite a ajuns astfel la 92,6% in septembrie, fata de 93,4% in iunie.
...dar si costurilor in scadere
Costurile in scadere, atat cele operationale cat si cele aferente riscului de creditare, au fost cele care au permis bancilor sa-si majoreze profiturile.
Astfel, provizioanele IFRS calculate de banci pentru riscul de nerambursare a imprumuturilor au scazut substantial in al treilea trimestru al anului, cu 7,2 miliarde lei (28%), de la 25,1 miliarde lei in iunie la 17,8 miliarde lei in septembrie.
Provizioanele RAS, calculate dupa normele impuse de BNR, au scazut insa mult mai putin, cu doar 1 miliard de lei (3,3%). De unde se poate trage concluzia ca banca centrala este mult mai prudenta decat bancile cu privire la potentialele pierderi din credite.
Scaderea riscului de credit si scoaterea creditelor neperformante in afara bilanturilor a condus la diminuarea ratei creditelor neperformante la 12,41% in septembrie, fata de 13,04% in iunie.
Bancile au facut economii si prin reducerea in continuare a retelei de unitati, care s-a diminuat la un un numar total de 5.055 de unitati bancare in septembrie, cu 105 mai putine decat in iunie.
De asemenea, numarul salariatilor din sistemul bancar s-a redus cu 270 de persoane, la un total de 57.070 de angajati.
Scaderea numarului de unitati si de salariati s-a produs si in contextul procesului de preluare a doua banci: Volksbank si Millennium Bank, de catre Banca Transilvania, respectiv OTP Bank.