www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Tarile din Europa Centrala si de Est sunt printre cele mai dezvoltate la tehnologiile digitale

Autor: Bancherul.ro
2015-10-25 10:40

Europa Centrala si de Est este o regiune foarte diversa si inovativa, cu un potential ridicat de adoptare a noilor tehnologii, a declarat recent la Varsovia, capitala Poloniei, seful MasterCard responsabil cu platile in regiune, Brian Morris.


Dintre cele 16 tari din zona (printre care Austria, Polonia, Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia si Muntenegru, Macedonia, Albania si Croatia), 8 fac parte din zona euro (SEPA), restul de 8 avand monede proprii.


Aceste tari au in total 137 de milioane de locuitori, dintre care 27 milioane (16%) sunt nebancarizati. Ponderi intre 30% si 70% dintre locuitori sunt contectati la internet, astfel ca gradul de crestere a comertului electronic (e-commerce) este de doua cifre anual.


Gradul de detinere a cardurilor variaza intre 0,4 carduri pe locuitor la 2,4 carduri. Din numarul total de carduri, intre 17% si 75%, in functie de tara, sunt carduri contactless, in timp ce intre 12% si 76% dintre POS-uri sunt dotate cu tehnologia NFC (Near Field Communication), pentru acceptarea platilor cu carduri contactless, telefoane inteligente sau alte gadget-uri (wearables), precum smart watch (ceasuri inteligente).


Tehnologia contactless este extrem de dezvoltata in tarile din rgiune, in comparatie cu alte tari mai bogate din Europa si din lume.


Astfel, in Polonia peste 80% dintre carduri si terminalele POS accepta tehnologia NFC. In Cehia, 61% dintre platile cu cardul in magazine se fac contactless, in Polonia – 41%, iar in Ungaria si Slovacia – 30%.


Si in Romania cardurile contactless se inmultesc rapid, in prezent avand o pondere de peste 20% din numarul total de carduri, in contextul in care au inceput sa fie emise de banci mari, precum BCR, BRD, Banca Transilvania sau ING.


In acelasi timp, in Polonia, Ungaria, Cehia si Serbia exista parteneriate majore incheiate cu furnizorii de telefonie mobila in vederea platilor cu telefoanele mobile inteligente. Platile mobile se dezvolta tot mai mult si prin intermediul portofelelor digitale (digital wallets), cu ajutorul serviciului MasterPass.


MasterPass a fost lansat in Polonia, Cehia, Ungaria si Romania.


In privinta gradului de penetrare a telefoanelor inteligente (smart phones), acesta variaza de la 29% la 140%.