www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca Transilvania va pastra doar o treime dintre unitatile Volksbank

Autor: Bancherul.ro
2015-10-13 00:10

Banca Transilvania (BT) va pastra doar o treime din reteaua teritoriala a Volksbank, care numara in prezent in jur de 130 de unitati, dupa incheierea procesului de integrare a bancii austriece, prevazut a se finaliza la sfarsitul acestui an.


Strategia de integrare urmareste acoperirea tuturor zonelor importante pentru clienti, la nivel national. Banca Transilvania estimeaza ca va ajunge la o retea de aproximativ 580 unitati dupa integrare, in urma unui proces intensiv de optimizare a retelei comune”, au declarat reprezentantii BT, pentru Bancherul.ro.


BT are in prezent o retea de 541 de unitati, ceea ce inseamna ca doar in jur de 40 de unitati ale Volksbank, din cele aproximativ 130, vor fi pastrate in urma procesului de integrare.


Vor fi inchise, cel mai probabil, unitatile Volksbank nerentabile, precum si cele din apropierea unitatilor BT.


In privinta angajatilor Volksbank, cei activi vor fi pastrati, cum este si firesc, insa cei din unitatile neproductive probabil ca vor trebui sa plece odata cu inchiderea acestora. Reprezentantii BT spun ca “99% dintre angajaţii activi ai Volksbank România au claritate ȋn ceea ce priveşte perioada următoare; nu se pune problema de concediere colectivă.


Volksbank are in prezent in jur de 1375 de angajati care lucreaza in sediul central din Bucuresti si in cele 133 de unitati teritoriale, care deservesc aproximativ 180.000 de clienti. Dintre acestia, in jur de 15.000 au devenit deja clienti BT, in urma procesului de conversie a creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei, care a avut loc in perioada iunie-iulie 2015.


Cate unitati si angajati au primele trei banci


Daca ne uitam comparativ la reteaua de unitati si numarul de angajati detinuti de primele trei mari banci din Romania (BCR, BRD si BT), observam ca BT si BCR au o structura retea/angajati aproape identica: BT are cu doar 11 unitati in plus fata de BCR si cu 142 de angajati in plus, raportul angajat/unitate fiind identic (11,7 angajati in medie pentru o unitate, incluzand angajatii din centralele bancilor).


BRD are o retea mult mai vasta de unitati, cu 300 in plus fata de cei doi concurenti, numarul angajatilor fiind mai multi cu doar in jur de 1500, astfel ca raportul angajatilor pe o unitate este de doar 9,2 la o unitate.


In cazul Volksbank, raportul angajati/unitate este undeva la mijloc intre cele trei, de 10,3, insa dupa finalizarea planului de integrare in BT, care prevede inchiderea a doua treimi din reteaua de unitati, raportul se deterioreaza la 13,2 angajati pe unitate, in cazul in care ar fi pastrati toti angajatii Volksbank din prezent. Insa odata cu inchiderea unitatilor, angajatii acestora vor fi nevoiti sa plece, la randul lor, astfel incat raportul angajati/unitate se va reechilibra.


Integrarea Volksbank in BT


Actionarii BT au aprobat saptamana trecuta fuziunea Volksbank România (VBRO) cu Banca Transilvania, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, organizată in 8 octombrie, în Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat al bancii. Cu această ocazie, BT a prezentat acţionarilor status-ul programului de integrare VBRO în BT: evoluţie, realizările de până acum şi paşii următori.


Integrarea Volksbank România în Banca Transilvania a început în luna aprilie a.c. şi se va încheia în 31 decembrie a.c., iar toate etapele de până acum s-au încadrat în termenele stabilite. Programul este organizat pe 25 de proiecte în domenii principale, cu echipe mixte, formate din angajaţi ai BT şi VBRO, precizeaza banca in comunicat.


Rezultatele de până acum ale integrării Volksbank România în Banca Transilvania:


- Finalizarea cu succes a novaţiei împrumuturilor VBRO în franci elveţieni: peste 83%, adică aproximativ 14.700 dintre clienţii eligibili ai Volksbank România cu împrumuturi în franci elveţieni au acceptat oferta de conversie, devenind clienţi BT;


- Incheierea cu succes a implementării soluţiei de diminuare a datoriei totale aferente creditelor curente ale clienţilor VBRO persoane fizice.


- Peste 15.000 de clienţi VBRO au beneficiat de aceste reduceri. Valoarea totală a diminuării datoriilor acestora este de aproape 290 de milioane lei;


- Realizarea de simulări, cu rezultate pozitive, pentru migrarea datelor IT;


- Comunicare 360° - cu clienţii, acţionarii, autorităţile, angajaţii etc.


- Construirea unei strategii privind reţeaua comună de sedii, la nivel naţional


- Alinierea funcţiunilor de trezorerie, risc, conformitate, anti-fraudă şi audit intern, precum şi implementarea acţiunilor de diminuare a riscului operaţional


Odată cu primirea aprobării acţionarilor pentru fuziunea Volksbank România cu Banca Transilvania, proiectul trece în etapa finală, care va dura până la finalul anului. Acţiunile din cadrul acesteia au ca principal obiectiv oferirea unei experienţe pozitive clienţilor VBRO, odată cu transferarea la BT: simulări pentru migrarea datelor, comunicarea consistentă cu aceştia începând cu 19 octombrie a.c., lansarea Ofertei de Bun Venit la Banca Transilvania, pregătirea echipei şi a reţelei comune de unităţi, adauga banca.


Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, afirmă, citat in comunicatul bancii: „Mulţumesc acţionarilor, în numele Consiliului de Administraţie, pentru încrederea acordată prin aprobarea fuziunii Volksbank România cu Banca Transilvania. De asemenea, mulţumesc managementului celor două bănci şi echipei mixte direct implicate în etapa de integrare pentru efortul pe care îl depun în această perioadă. Ne respectăm angajamentele făcute odată cu anunţarea achiziţiei, avem în continuare o abordare responsabilă şi mizăm pe punctele forte ale BT şi VBRO pentru a deveni cea mai bună bancă pentru clienţi”.