www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Producatorul de vin Mugur Isarescu are un sfat pentru bancheri: sa nu cadeti in iluzia betivului

Autor: Bancherul.ro
2015-10-06 12:18

Producatorul de vin din Dragasani, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a oferit astazi un sfat competent bancherilor si clientilor lor, companii: “Sa nu cadeti in iluzia betivului, care crede ca daca-si face un restaurant, va bea gratis! La fel, exista iluzia ca prin credit bancar firmele pot sa se capitalizeze”.


Cu ocazia prezentarii raportului privind stabilitatea financiara, el s-a referit la faptul ca prin creditare firmele nu se capitalizeaza, asa cum ar putea crede unii: “Speram ca cel mult bancile sa nu subcapitalizeze firmele prin creditare”.


Acumularea de capital, spune istoria, este un proces de durata, a adaugat Isarescu, aducandu-ne aminte ca in anii 90 au existat si banci romanesti create de antreprenori, cu speranta ca-si vor capitaliza firmele.


Si totusi, firmele ar putea bea gratis din vinul donat de Uniunea Europeana, din soiul fonduri europene nerambursabile. Guvernatorul recomanda bancilor si companiilor sa faca echipa pentru a accesa mai multi bani gratis alocati de UE.


“De ce nu se insista pe o sursa clara de capitalizare, precum donatiile de la UE, care ar putea majora capitalul companiilor?! Aici ar trebui sa functioneze legatura dintre bancheri si antreprenori: eu te imprumut pentru ca tu sa-ti majorezi capitalul (prin atragerea de fonduri UE).”


Dar fiecare trebuie sa-si vada lungul nasului, avertizeaza guvernatorul: “nu sa speri ca traiesti bine din aceasta combinatie.”


Dar pana la iluzia betivului, companiile au totusi nevoie de credite pentru a se dezvolta, iar incetinirea ritmului de finantare a companiilor si euforia creditelor de consum si a celor ipotecare ramane o probema pentru BNR.


Isarescu a reluat analiza prezentata anterior de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, care dezvaluia ca o treime dintre firmele romanesti, adica 200.000, sunt pe pierdere, "si totusi nimeni nu le intreaba nimic".


"Ce ne ingrijoreaza si mai mult este ca bancherii spun ca cea mai mare parte dintre firmele romanesti nu sunt bancabile. Noi am vrea sa-i creditam, spun bancherii rai, dar nu ne ofera nicio garantie ca ne pot da banii inapoi", a spus guvernatorul.


El a explicat ca reticenta bancilor in a credita firmele este cauzata si de problemele din sistemul bancar, precum creditele neperformante ridicate si profiturile in scadere, inclusiv din cauza dobanzilor mici.


"Batalia e crunta. Pe de o parte sunt deponentii, care se plang ca dobanzile sunt mici, apoi sunt bancile cu actionarii lor, care vor un castig, la care se adauga situatia creditelor neperformante, care produc pierderi".