www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Doi bancheri din Romania castiga peste 1 milion de euro pe an, adica peste 80.000 de euro lunar; ce salarii medii au sefii de banci

Autor: Bancherul.ro
2015-09-10 21:06

Doi bancheri care lucreaza in Romania, unul din conducerea unei banci iar altul care coordoneaza departamentul de investment banking, castiga peste 1 milion de euro pe an, conform ultimelor date prezentate de Autoritatea Bancara Europeana.


Seful de banca avea in 2013 un salariu fix de 604 mii de euro la care se adauga bonusuri (remuneratie variabila) de 476 mii de euro, in timp ce seful diviziei de investment banking este platit in principal in functie de performanta, cum este firesc (845 de mii de euro), salariul fix fiind de 164 de mii de euro.


Conform noilor reglementari, bonusurile bancherilor nu se mai acorda in acelasi an in care au obtinut performantele ci esalonat, pentru ca autoritatile de supraveghere sa poata verifica daca respectivele castiguri nu au avut consecinte negative asupra pietei, cum s-a intamplat inaintea crizei, cand bonusurile in exces primite de bancheri i-au determinat sa vanda produse financiare toxice.


In Ungaria exista de asemenea un bancher de investitii care castiga cumulat peste 1,6 milioane euro, la care se adauga alti 5 bancheri resposabili de retail banking si 4 sefi de corporate banking platiti fiecare cu peste 1 milion de euro.


Interesant este ca nici o persoana din managementul bancilor din Ungaria nu are salariu de peste 1 milion de euro, ci doar cei platiti in principal pentru performante, responsabili de clientii retail si corporate.


In Polonia e diferit: sunt 5 bancheri din echipa de conducere a bancilor cu salarii ridicate si doar cate unul responsabil de retail si corporate, arata raportul EBA.


Sefii de banci din Romania au salarii in jurul a 30.00 de euro lunar


Sefii din banci din Romania au salarii lunare in jurul a 30.000 de euro, cu variatii in functie de marimea bancii si de actionarii sai.


De exemplu, fostul sef al ING Bank, Misu Negritoiu, avea un salariu lunar net de 31.000 de euro, conform datelor din declaratia sa de avere publicata dupa ce a preluat functia de sef al ASF.


Un salariu asemanator are si Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, care a incasat 1.587.839 lei in 2012, conform declaratiei de avere, ceea ce inseamna ca venitul lunar s-a ridicat la 132.319 lei (30.000 de euro lunar).


Cat incaseaza conducerile marilor banci


Conducerea BCR, formata din 14 persoane, a incasat in 2014 venituri totale de 11,8 milioane lei, in scadere fata de cele 15,4 milioane din 2013. Ceea ce inseamna ca media salariilor lunare este de 16.000 de euro.


Numai ca aici media este nerelevanta, intrucat presedintele de banca are de regula un salariu dublu in comparatie cu un vicepresedinte. Astfel, daca salariul mediu al presedintelui este 30.000 de euro, vicepresedintii au in jurul a 15.000 de euro.


Salariile membrilor Consiliului de Administratie (CA) si conducerii executive a grupului financiar Banca Transilvania, 14 persoane in total, au incasat in 2014 venituri de 11 milioane lei, ceea ce inseamna o medie de 15.000 de euro lunar, apropiata de cea a BCR.


Sefii BRD (doar directorii executivi) au obtinut anul trecut venituri brute de 10,1 milioane lei. Membrii CA au incasat venituri lunare mult mai mici, de doar 1500 de euro lunar, brut.


Managementul Raiffeisen Bank a incasat anul trecut venituri totale de 20,7 milioane lei, asadar dublu decat cei ai BCR si BRD si aproape de trei ori mai mult decat cei ai BT. Iar in 2013 aveau salarii si mai mari: 23,1 milioane lei.


Trebuie precizat ca managementul Raiffeisen cuprinde membrii Consiliului de Supraveghere, ai Directoratului si alte persoane cu functii cheie, asa cum sunt acestea definite de regulamentele BNR, asadar este vorba de mai multe persoane de conducere.


Salariul guvernatorului Mugur Isarescu este de 10.000 de euro lunar, la care se adaug indemnizatia pentru functia de presedinte al Consiliului de Administratie, de 2.000 de euro. (vezi aici detalii)