www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Deciziile ASF: s-a aprobat Regulamentul privind administrarea fondurilor de investitii alternative

Autor: Bancherul.ro
2015-07-21 16:49

Decizii adoptate de către Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):


Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, Regulamentul privind administrarea fondurilor de investiții alternative. Acesta stabilește norme cu privire la autorizarea, înregistrarea și funcționarea administratorilor fondurilor de investiții alternative (AFIA), precum și cu privire la desemnarea și atribuțiile depozitarului unui fond de investiții alternative (FIA).


Principalele propuneri și observații primite, în urma procesului de consultare publică, se referă la: obligaţiile de raportare impuse actualelor societăți de administrare a investițiilor (S.A.I.) ce administrează în prezent A.O.P.C., conform prevederilor Regulamentul nr. 15/2004; condițiile necesare pentru ca un AFIA înregistrat să poată administra FIA destinat investitorilor de retail; eliminarea cerinței ca documentele transmise de AFIA (în calitate de persoană juridică de drept privat) către ASF să fie ștampilate; clarificarea unor criterii de eligibilitate ale directorilor/membrilor directoratului unui AFIA autorizat de ASF referitoare la experiența în domeniul juridic; introducerea posibilității de încadrare temporară în departamentul de administrare a riscului al AFIA și a unor angajați ai AFIA în scop de formare profesională.


Consiliul a aprobat două norme privind capitalul social al administratorului de fonduri de pensii facultative și respectiv al administratorului de fonduri de pensii administrate privat, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Prin intermediul acestor norme, ASF și-a propus crearea unui cadru mai bine organizat în ceea ce privește măsurile ce trebuie luate de către administratorii de fonduri de pensii facultative, respectiv de către administratorii de fonduri de pensii administrate privat, în situația modificării capitalului social.


Totodată, membrii Consiliului au aprobat punerea în dezbaterea publică a proiectului Normei de modificare a Normei nr 2/2011 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii facultative.


A fost aprobată și punerea în consultare publică a opțiunilor naționale rezultate din Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (MiFID II) şi din Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014.


Consiliul a avizat modificarea Contractului de Administrare încheiat pentru Fondul de Pensii Facultative RAIFFEISEN ACUMULARE, administrat de S.A.I. RAIFFEISEN ASSET MANAGEMENT S.A.


În cadrul ședinței, au fost aprobate rapoartele de control efectuate la Allianz Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, precum și la Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.


Consiliul a avizat modificarea Prospectului schemei de pensii private pentru Fondul de Pensii Administrat Privat Vital. A fost aprobată, totodată, retragerea autorizației de funcționare și respectiv interzicerea temporară a exercitării activității pentru două societăți de intermediere în domeniul asigurărilor (brokeri de asigurare).


În cadrul ședinței, au fost propuşi pentru avizare 39 de agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru 141 agenţi de marketing.