Prabusirea inflatiei in teritoriu negativ, de la 1,2% pe an in mai la -1,6% in iunie, o premiera pentru Romania, dupa ce TVA-ul la alimente a fost redus substantial, de la 24% la doar 9% de la 1 iunie, produce confuzie printre economistii bancilor: unii cred ca BNR va mai scadea dobanda, altii nu. Unii spun ca inflatia va fi negativa si in 2016, altii – pozitiva.
Ei se asteptau, la fel ca BNR, ca inflatia sa coboare la doar -0,9% in iunie.
Pana si cauzele care au determinat reducerea inflatiei mai mult decat asteptarile sunt in disputa. Astfel, in timp ce economistii Bancii Transilvania spun ca impactul reducerii TVA asupra pretului la alimente, care a scazut cu 8,23% in iunie, a fost mai redus decat se asteptau, economistii BCR apreciaza ca, dimpotriva, scaderea TVA a avut o rata de transfer asupra preturilor la alimente de 67%, aproape inca o data mai mare decat se aseptau ei (35%).
In aceste conditii, economistii BT anticipeaza o inflatie de 0% in 2015, fata de -0,2% cat estimeaza cei de la BCR, ambele cifre fiind sub prognoza BNR, de 0,2%.
Pentru 2016, BNR prognozeaza o inflatie de 1,9%, mult diferita fata de noua prognoza a economistilor BCR, de 0,7% si opusa fata de noua estimare a economistilor BT, de -1%, care au luat in calcul si potentialul impact al previzionatei reduceri de TVA pentru toate bunurile de la 24% la 19%, incepand cu 1 ianuarie 2016.
Asteptarile economistilor sunt diferite si in privinta impactului preturilor mai mici asupra politicii monetare: in timp ce BT considera ca noile date ofera BNR spatiu pentru inca o reducere a ratei de dobanda de referinta, la 1,5%, conditionata de solutionarea favorabila a crizei din Grecia, anlistii BCR sunt mai pesimisti. Ei considera ca BNR va fi mai predenta si nu va mai reduce dobanda, pentru a balansa masurile de relaxare fiscala luate de guvern.
Pana si sansele de reducere a rezervelor minime obligatorii la finalul acestui an au devenit mai mici, apreciaza economistii BCR.
In concluzie, avem incertitudini mai mari din cauza inflatiei, atat pe termen scurt cat si pe termen lung.
In ceea ce priveste impactul inflatiei negative asupra publicului, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anticipat, zilele trecute, posibilele reactii, mai exact frica de deflatie.
El a spus ca inflatia negativa nu trebuie confundata cu deflatia, care presupune o scădere continuă a prețurilor si descurajează consumul, întrucât consumatorii așteaptă noi scăderi. (vezi aici declaratia guvernatorului)