www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile au acordat credite noi in valoare de 4 miliade lei in luna aprilie, mai putine cu aproape 1 miliard fata de luna precedenta

Autor: Bancherul.ro
2015-06-03 16:16

Bancile au acordat in luna aprilie 2015 credite noi in lei in valoare de 3,271 miliarde lei, cu 713 de milioane de lei mai putine decat in luna precedenta, cand au fost de 3,984 miliarde lei, arata datele publicate de BNR.


Creditele noi in euro s-au ridicat la 171 milioane euro, echivalentul a aproximativ 752 milioane lei, in scadere de la 226 milioane euro, adica 995 milioane lei in martie.


In total, volumul de noi credite acordate de banci in luna aprilie a fost de 4 miliarde de lei, cu 956 milioane lei mai putine decat in luna precedenta.


Si soldul creditelor acordate de banci a continuat sa scada, intrucat in acelasi timp din bilanturile bancilor au iesit credite in lei de 2,3 miliarde lei ajunse la scadenta sau devenite neperformante, ceea ce a facut ca stocul total de imprumuturi in lei sa avanseze cu doar 884 milioane lei, mai putin decat scaderea de 1,3 miliarde lei a soldului creditelor in valuta, restrictionate de BNR.


In termeni procentuali, creditarea a scazut in aprilie cu 0,2% fata de luna precedenta si cu 3,8% fata de aceeasi luna din 2014, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, fiind aproape sa piarda un nou pariu facut cu presa, el anticipand ca in aceasta vara creditarea va reveni pe teritoriu pozitiv. Initial, el spera ca vara trecuta sa ajungem la aceasta performanta, ceea ce nu s-a intamplat.


Pondere echilibrata intre creditele pentru populatie si cele pentru firme


Daca ne uitam la tipurile de credite noi in lei acordate de banci, creditele acordate populatiei s-au ridicat la 1,689 miliarde lei in aprilie, fata de 1,993 miliarde lei in martie, in timp ce finantarile pentru firme au fost de 1,582 miliarde lei, fata de 1,991 miliarde in martie.


[1]


Chiar daca ritmul de crestere a noilor credite a incetinit fata de luna precedenta, se mentine la un nivel mai ridicat decat cel din ultimele 8 luni, dar sub nivelul inregistrat in lunile iunie si iulie 2014, cand bancile acordau lunar credite de peste 3,5 miliarde lei.


Mai multe credite de consum decat ipotecare


In privinta tipului de imprumuturi acordate de banci populatiei, cele mai multe sunt cele de consum: 971 milioane lei in aprilie, fata de 1,048 miliarde in martie si aproape de volumul de credite noi de acest tip din aprilie 2014, de 962 milioane lei.


[2]


Creditele noi pentru locuinte acordate de banci in aprilie s-au ridicat la suma de 672 milioane lei, in scadere fata de cele 891 milioane lei din martie, dar mult mai multe decat in aprilie 2014, cand au fost de 490 milioane lei.


Dupa cum se vede si din grafic, creditele imobiliare noi acordate de banci au scazut in aprilie mai mult decat cele de consum, dar se mentin la un nivel mai ridicat fata de anii precedenti.


In functie de tipul dobanzii creditelor de consum acordate de banci, cele mai multe sunt imprumuturile cu dobanda fixa pe perioade intre 1 si 5 ani, care s-au ridicat la valoarea de 534 milioane lei in aprilie, in scadere fata de cele 557 milioane lei din martie.


Creste ponderea creditelor cu dobanda variabila


Creditele de consum cu dobanda variabila (sau cu o dobanda fixa pe o perioada de cel mult un an, dupa care acesta devine variabila) au fost de 425 milioane lei in aprilie, fata de 478 milioane lei in luna precedenta.


Dupa cum se vede din grafic, aceste tipuri de credite, cu dobanda variabila, sunt in crestere in ultimele luni (aproape inca o data mai multe fata de cele acordate in aprilie 2014), pe cand imprumuturile cu dobanda fixa sunt in scadere (in aprilie 2014 erau mai multe cu peste 100 de milioane lei decat in aceeasi luna a acestui an).


Creditele cu dobanda fixa pe perioade de peste cinci ani sunt nesemnificative, doar 10 milioane lei, fiind vorba doar de refinantarea creditelor vechi, noile norme BNR interzicand contractarea de credite de consum cu perioada de rambursare de peste 5 ani.


[3]


Mai exista un tip de credite de consum pentru populatie, si anume creditele pentru dezvoltarea afacerilor si pentru alte scopuri, care au de asemenea volume reduse: 41 milioane lei in aprilie,fata de 49 milioane lei in martie. Varful acestor tipuri de finantari a fost in septembrie 2014, de 104 milioane lei.


In privinta creditelor pentru locuinte, marea majoritate a acestora sunt cele cu dobanda variabila, in conditiile in care creditele Prima Casa, garantate de stat, sunt reglementate pentru a fi acordate cu dobanda indexabila in functie de evolutia ROBOR la 3 luni, plus o marja fixa a fiecarei banci.


In ultimul timp au aparut si credite imobiliare cu dobanzi fixe in primii 5 sau 10 ani, a caror volum a crescut la 7,3 milioane lei in martie 2015, ca sa scada la 6,8 milioane lei in luna aprilie.


[4]


Majoritatea finantarilor pentru firme au dobanzi variabile


Finantarile in lei acordate de banci firmelor sunt, de asemenea, tot cu dobanda variabila in marea majoritate, respectiv 1,1 miliarde lei in aprilie, la fel ca in martie, in cazul creditelor de valori mici, de pana la 1 milion de euro echivalent, in timp ce imprumuturi cu dobanzi fixe pe perioade intre 1 si 5 ani se ridica la doar 7,5 milioane lei.


Imprumuturile in lei de valori mari, de peste 1 milion de euro, pentru firme se acorda, de asemenea, tot cu dobanzi variabile, volumul acestora ajungand la 452 milioane lei in aprilie, in scadere de la 765 milioane lei in martie.