www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu saluta bancile care nu au scazut dobanzile la depozite sub 2%; celorlalte le spune ca nu trebuie sa vada excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durata

Autor: Bancherul.ro
2015-05-10 13:02

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, saluta bancile care nu au scazut dobanzile la depozite sub 2% pe an, dovedind astfel viziune pe termen lung, iar celorlalte le spune ca nu trebuie sa vada excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durata.


Intrebat, de Bancherul.ro, cum apreciaza evolutia dobanzilor practicate de banci in urmatoarea perioada, in contextul in care BNR continua sa relaxeze politica monetara, guvernatorul Isarescu a raspuns:


“Parerea mea este ca unele banci au coborat dobanda la depozite ceva mai mult decat trebuie, au si ele exces de lichiditate, insa trebuie sa fie prudente. Nu trebuie să vadă excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durată, pe măsură ce creşte creditul în lei, acesta va fi absorbit. Alte banci au fost mai prudente, au ramas cu dobanzile la peste 2% si le salutam pentru faptul ca au o viziune pe termen mai indelungat. Mai toate bancile trebuie sa capete o anumita viziune. Insa ele isi fac calcule, sunt unitati independente, in acest interval mai ingust isi vor face socotelile.”


Daca ne uitam la dobanzile la depozite practicate de cele mai mari cinci banci, observam discrepante foarte mari care pot spune multe despre cum isi administreaza bancile excesul de lichiditate.


In primul rand, doua banci, BRD si Banca Transilvania, se disting prin dobanzi mult mai mari decat BCR, Raiffeisen si CEC Bank.


De astfel, banca de stat, care detine cele mai multe depozite ale populatiei, a ajuns sa ofere cele mai mici randamente pentru economii: 0,5% la depozitul la termen de 1 luna, de trei ori mai putin decat plateste Banca Transilvania si BRD.


In cazul depozitului la termen de 1 an, CEC Bank are o dobanda de 1,75%, cu un punct mai mica decat Banca Transilvania si BRD.


In ceea ce priveste viziunea pe termen lung de care vorbea guvernatorul, iar daca acest termen ar fi de 1 an, atunci doar doua banci ar fi de salutat pentru practicarea de dobanzi cu valori de peste 2% pe an: Banca Transilvania si BRD.