www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile raspund sefului ANPC: Nu am castigat din aprecierea francului fata de leu

Autor: Bancherul.ro
2015-02-06 16:16

Patronatul bancar transmite sefului ANPC, Marius Dunca, printr-o scrisoare deschisa, ca bancile nu au castigat nimic din aprecierea francului fata de leu, asa cum spunea ieri acesta intr-un comunicat de presa prin care-si motiva sustinerea in mod public a unei legi privind conversia creditelor in CHF la un curs mai mic decat cel din prezent, pentru a-i ajuta pe clientii bancilor.


Dunca sustine ca este nevoie de o astfel de lege pentru a-i proteja pe cei care au credite in franci elvetieni, moneda care s-a apreciat cu peste 20% in prima parte a anului, dar care a mai scazut ulterior. In sustinerea sprijinului sau pentru legea initiata de colega din PSD, deputata Ana Birchall, seful ANPC spunea ca bancile nu sunt dispuse sa acorde benevol clientilor un sprijin suficient de mare, prin reducerea ratelor la credite, desi acestea ar fi beneficiat de pe urma aprecierii francului. (Vezi comunicatul ANPC)


In replica, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), condus de seful Raiffeisen Bank, Steven van Groningen (foto), a publicat astazi o scrisoare deschisa in care respinge ideea ca bancile ar fi profitat de pe urma aprecierii cursului.


Scrisoare catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor  


Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatia patronala a sectorului bancar romanesc, aduce la cunostinta publicului urmatoarea Scrisoare Deschisa catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC):  


Stimate domnule Presedinte al ANPC Marius Alexandru Dunca,  


Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) isi exprima surprinderea fata de unele interpretari din Comunicatul de Presa* al ANPC in data de 5 februarie a.c., in care prezentati urmatoarea concluzie:  


Creșterea valorii CHF are efecte imediate, efecte care aduc beneficii instituțiilor financiar bancare  și prejudicii consumatorilor, astfel că dorim găsirea de soluții imediate din partea instituțiilor de creditare.”  


Legat de aceasta concluzie si de alte afirmatii din Comunicatul ANPC, pentru corecta informare a consumatorilor, facem urmatoarele precizari:  


1. Partea relevata de catre CPBR mai sus in textul comunicatului ANPC, in care afirmati ca aprecierea francului elvetian fata de moneda nationala ar ‘aduce beneficii institutiilor financiar‐bancare’, reprezinta o interpretare gresita a situatiei reale. Practic, de aici poate rezulta nici mai mult nici mai putin decat ca bancile se imbogatesc pe spinarea debitorilor atunci cand monedele straine in care au acordat credite (euro, dolar SUA, CHF etc.) se apreciaza fata de leu (sau leul se depreciaza fata de acestea), fapt care este fals.  


2. Trebuie subliniat faptul ca pentru a acorda credite in valuta, bancile sunt obligate conform reglementarilor BNR si normelor interne de risc sa asigure finantare in aceeasi valuta (sub forma de depozite sau  linii  de finantare din piata interbancara), activele cat si pasivele lor in acea valuta urmand directia pietei, prin urmare impactul cursului de schimb fiind unul nul.


Mai mult, orice plata efectuata de banci pentru finantarile pe care si le asigura are loc la pretul pietei si de aceea incasarea ratelor creditelor acordate in trecut la un alt curs decat cel al pietei ar conduce la pierderi semnificative pentru banci.  


3. Relativ la situatiile de apreciere ale diferitelor valute, subliniem faptul ca tocmai datorita impactului negativ asupra clientilor care s‐au indatorat in alte valute decat cele in care au veniturile, atat Banca Centrala Europeana cat si Banca Nationala a Romaniei, au inclus in cunoscutele proceduri de “stress‐test” si evolutia cursului valutar.   


4. Institutiile de credit membre ale CPBR care au acordat in trecut imprumuturi in franci elvetieni sunt constiente de situatia dificila existenta in urma aprecierii acestei monede.


Aceste banci au afirmat ca au inceput deja sa propuna solutii individuale, bilaterale, in functie de situatiile clientilor si a bancilor deopotriva, in conditiile date si in spiritul legilor si al normelor si directivelor nationale si europene.  


Va stam la dispozitie, domnule Presedinte, pentru a explica orice aspect de natura tehnica sau practica ce poate contribui la o mai buna intelegere a mecanismelor pietelor bancare, asa incat exercitiul informarii publice sa aiba loc cu maximum de obiectivitate.   


Consiliul Director al CPBR


Membrii CPBR sunt Banca Comerciala Romana, BRD  ‐ Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit‐Tiriac Bank, ING Bank Romania si Volksbank Romania. Cele sase banci care compun CPBR detin circa jumatate din totalul activelor bancare din sistem, angajatii acestora reprezentand peste o treime din totalul lucratorilor in sectorul bancar.  


* http://anpc.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=831:ce‐solutii‐ofera‐
bancile‐pentru‐clienti‐cu‐credite‐in‐chf&catid=23&Itemid=72