www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca Cetrala Europeana (BCE) initiaza programul Quantitative Easing (QE)in valoare de 50 miliarde euro lunar

Autor: Bancherul.ro
2015-01-22 12:11

Conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) a propus, de la 1 martie, măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 50 de miliarde de euro (58 miliarde de dolari) pe lună, până la sfârșitul lui 2016, au declarat, miercuri, pentru Bloomberg, oficiali ai BCE.


Propunerea va fi discutată începând de miercuri de către membrii Consiliului guvernatorilor Băncii Central Europene, care ar putea modifica această sumă, susțin sursele.


Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informația.


Propunerea de a injecta 1.100 de miliarde de euro în economia zonei euro reflectă determinarea președintelui BCE, Mario Draghi, de a extinde bilanțul instituției pentru a preveni deflația și a stimula redresarea zonei euro. O decizie finală va fi anunțată, joi, la Frankfurt, după reuniunea Consiliului guvernatorilor Băncii Central Europene.


Rata anuală a inflației în zona euro a continuat să scadă în luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii prețurilor la energie, ajungând la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% înregistrat în luna noiembrie. Aceasta este prima scădere a inflației în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendință se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflație.


Ewald Nowotny, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Central Europene, a confirmat recent că se discută unele opțiuni care includ achiziționarea de obligațiuni suverane și bonduri corporatiste și se analizează valoarea acestor achiziții, dar și dacă riscul legat de acestea va fi împărțit între băncile centrale naționale.


Guvernatorul Băncii Franței, Christian Noyer, a indicat că este deschis la ideea de a face responsabile băncile centrale naționale pentru ce cumpără, ca un mod de a se obține consensul în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE.


Nowotny susține că 'este extrem de important să nu existe temeri legale legate de adoptarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE)'.