www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



In atentia avocatului Piperea: Conversia creditelor din valuta in forinti in Ungaria se face la cursul zilei, nu la cel de acordare

Autor: Bancherul.ro
2014-11-11 01:00

Guvernul Ungariei, condus de nationalistul Viktor Orban, care a bagat spaima in bancile straine din aceasta tara, a luat o decizie surprinzatoare pentru unii, normala pentru altii, si anume sa efectueze conversia creditelor din valuta in forinti nu la un curs mai mic decat cel din prezent, cum s-au temut bancile, sau chiar la cel de acordare, cum sustine haiducul clientilor bancilor din Romania, avocatul Gheorghe Piperea, precum si un grup de deputati UDMR care au initiat un proiect de lege in acest sens, ci la cel din ziua in care are loc conversia.


Ministrul economiei din Ungaria, Mihaly Varga, a declarat ca decizia de conversie la cursul zilei este in acord cu hotararea Curtii Supreme din Ungaria, conform careia cei care s-au imprumutat in valuta trebuie sa suporte riscul valutar, asa cum a scris Bancherul.ro, in momentul pronuntarii sentintei.


De asemenea, dupa cum a precizat si BNR, pentru Bancherul.ro, o coversie a creditelor in valuta la cursul istoric, cel la care s-au acordat, contravine si Directivei 17/2014 a Uniunii Europene, potrivit careia “cursul de schimb la care se efectueaza conversia este rata de schimb a pietei aplicabila in ziua aplicarii conversiei, daca contractul de credit nu specifica altfel”.


Si am vazut ca in recentul caz de la Galati, o instanta a decis conversia la cursul istoric plus 10%, intrucat in contractul respectiv al Volksbank se preciza acest lucru, si anume ca se poate face conversia in lei a creditului in CHF daca are loc o crestere a cursului de peste 10%. Insa cele mai multe contracte de credite in valuta nu precizeaza in ce conditii se poate face conversia, ci doar faptul ca riscul valutar este suportat de client.


In ciuda faptului ca atat Curtea de Justitie a Uniunii Europene cat si directiva europeana privind creditele ipotecare a precizat ca nu se poate face conversie la cursul de acordare, unii avocati, printre care si Gheorghe Piperea, au initiat o serie de procese colective in care cer inghetarea cursului la momentul in care au fost acordate creditele.


Ministrul ungar Varga a mai declarat ca guvernul se asteapta ca toate creditele in valuta sa fie transformate in forinti pana la finalul anului viitor, precizand insa ca populatia nu este obligatia sa efectueze conversia.


De altfel, analistii avertizeaza ca transformarea creditelor din valuta in forinti la actualul curs ar putea fi in dezavantajul clientilor, care ar trebui sa-si asume pierderile aferente devalorizarii monedei nationale fata de momentul in care au obtinut imprumuturile, majoritatea in franci elvetieni.


De asemenea, conversia ar putea sa afecteze si cursul valutar, din cauza volumelor mari de sume schimbate pe piata, astfel ca Banca Centrala a Ungariei a luat din propriile rezerve valutare 9 miliarde de euro pentru a le furniza bancilor, in scopul protejarii monedei nationale.


Conversia creditelor din valuta in lei, pe intelesul tuturor: in ce conditii ar putea accepta bancile sa schimbe creditele in CHF si euro, care este jurisprudenta in materie, ce spune directiva UE, care sunt interesele avocatilor si parlamentarilor.