Bank of Cyprus a anuntat astazi ca a vandut austriecilor de la Strabag 35% din actiunile detinute la hotelul Marriott din Capitala, in schimbul a 95 milioane euro, dar cu o pierdere contabila de 1 milion de euro. Tranzactia s-a realizat totusi, intrucat banca cipriota vrea sa-si lichideze afacerile din Romania si sa paraseasca tara. Dar de ce avea banca actiuni la un hotel? Raspunsul e simplu.
Bank of Cyprus a fost o banca-agentie imobiliara in Romania: si-a facut 16 firme imobiliare cu care a investit in hoteluri si proprietati imobiliare, carora le-a acordat apoi credite. Peste jumatate din portofoliul de credite al bancii, de aproape o jumatate de miliard de euro, este destinat sectorului imobiliar!
Cipriotii s-au dedat si la afaceri specifice magnatilor romani care s-au imbogatit peste noapte prin preluarea pe nimic a activelor fostului stat comunist, pentru a revinde apoi scump terenurile pe care se aflau fabrici si uzine falimentate.
Astfel, Bank of Cyprus a cumparat pe nimic, in 2010, fosta agentie de turism al statului roman, ONT Carpati, cu o istorie de 77 de ani, pentru ca in 2013 sa o falimenteze pentru a intra in posesia hotelurilor Marriott si New Montana din Sinaia, aflate in patrimoniul ONT Carpati, cu valori de zeci de ori mai mari.
Pare incredibil, dar totusi e adevarat. Toate aceste date le-am descoperit in rapoartele anuale publice ale bancii cipriote, pe care Bancherul.ro le-a consultat.
Intrebarea fireasca ce-ti vine imediat pe buze, in aceste conditii este: ce a facut BNR in toata aceasta perioada? Ce a supravegheat ea? Ce responsabilitate a avut BNR in toata aceasta afacere bancar-imobiliara, departe de o politica manageriala si de creditare echilibrata si prudenta?
Din pacate, dupa cum se stie, Bank of Cyprus avea statut de sucursala a bancii-mama din Cipru, ceea ce inseamna ca nu era supravegheata de BNR ci de banca centrala a Ciprului.
BNR precizeaza ca singurele aspecte urmarite la sucursalele bancilor straine sunt riscul de lichiditate si prevenirea spalarii banilor, nu si riscul de credit.
Totusi, nu este normal ca o banca straina sa se expuna excesiv pe imobiliare intr-o tara, iar autoritatea competenta de supraveghere sa nu poata face nimic. Aici directivele europene au carente ce ar trebui indreptate. Sau autoritatile romane, adica BNR, ar trebui sa faca ceva in aceasta privinta, din simplul motiv ca un astfel de comportament deviant ar putea provoca un risc sistemic.
Bank of Cyprus, o agentie financiar-imobiliara
Daca nu ar fi fost doborata de expunerea exagerata in Grecia, banca cipriota Bank of Cyprus ar fi fost lovita de investitiile masive in domeniul imobiliar si hotelier, atat in Cipru cat si in tarile in care s-a extins, precum Romania, Ucraina, Marea Britanie si Rusia.
Conform datelor din raportul anual pe 2013 al bancii cipriote, aceasta avea in Cipru credite acordate sectorului imobiliar in valoare de 2,8 miliarde euro, la care se adauga alte 4 miliarde euro pentru sectorul constructiilor si 1,6 miliarde pentru hoteluri, valoarea totala a acestor expuneri fiind de 8,5 miliarde lei.
Comparativ, banca a finantat sectorul productiv cu doar 800 milioane euro, iar pe cel al comertului cu doar 2,4 miliarde euro. Banca a urmat, astfel, modelul de afaceri al economiei Ciprului, bazat cu precadere pe turism, hoteluri si alte proprietati imobiliare.
Afacerile imobiliare ale Bank of Cyprus in Romania
Model de afaceri replicat si in tarile in care s-a extins in anii 2000, inclusiv in tara noastra. In Romania, Bank of Cyprus avea la finalul anului trecut credite totale de 460 de milioane de euro, dintre care aproape jumatate, respectiv 215 milioane de euro sunt in sectorul imobiliar! (vezi foto)
[1]
Alte 105 milioane euro au fost finantari acordate unor hoteluri precum Marriott si New Montana din Sinaia, la care banca era in acelasi timp si actionar, cu 35% in cazul Marriott si integral la New Montana, dupa lichidarea ONT Carpati. Cel mai mare credit, in valoare de 98 de milioane de euro, a fost acordat Marriott.
Hoteluri care faceau parte din patrimoniul fostei agentii de turism din perioada comunista ONT Carpati, pe care Bank of Cyprus a preluat-o in 2010, cu doar 8,2 milioane de euro, dar pe care a falimentat-o anul trecut. Era interesata doar de partimoniul imobiliar al acesteia.
Banca cipriota a preluat de la ONT Carpati, dupa lichidarea acesteia, prin intermediul uneia dintre cele 16 firme pe care le detine, si anume Unknownplan Properties, cele 35% din actiunile detinute la Marriott, in schimbul a 13,9 milioane euro, actiuni pe care astazi a anuntat ca le vinde austriecilor de la Strabag pentru 95 de milioane de euro.
Activele vandute includ si creditul de 98 de milioane de euro acordat Marriott, ceea ce inseamna ca banca nu a castigat nimic, ba chiar a pierdut 1 milion de euro in urma tranzactiei. Banca cipriota subliniaza insa ca prin aceasta tranzactie si-a imbunatatit cu 7 milioane de euro capitalizarea, ca efect al reducerii volumului de active ponderate la risc.
Hotelul New Montana a fost de asemenea scos la licitatie pentru vanzare in cadrul procesului de lichidare a activelor ONT Carpati.
Iata cum Bank of Cyprus a pus la cale o afacere speculativa imobiliara pur romaneasca, dar care nu i-a iesit de loc, ba chiar a iesit in pierdere.
Cu asta s-a ocupat Bank of Cyprus, fara ca BNR sa poata face ceva, dupa cum precizeaza reprezentantii acesteia. Cu afaceri imobiliare, nu cu afaceri bancare. Nu s-a preocupat deloc la finantarea productiei sau serviciilor firmelor romanesti, nici macar nu s-a limitat la finantarea investitiilor imobiliare, ci a intrat in plin in afaceri imobiliare, prin ONT Carpati, dar si prin alte proiecte imobiliare, precum mall-uri.
Ca sa nu mai amintim de investitia Bank of Cyprus in Banca Transilvania, in contextul unor afaceri apreciate necurate de catre autoritatile judiciare din Romania si Cipru, soldate cu un proces in urma caruia sefii celor doua banci au fost achitati (vezi aici detalii).
Iata lista firmelor imobiliare detinute de Bank of Cyprus in Romania:
Otherland Properties Dorobanti SRL, Pittsburg Properties SRL, Battersee Real Estate SRL, Trecoda Real Estate SRL, Green Hills Properties SRL, Bocaland Properties SRL, Buchuland Properties SRL, Commonland Properties SRL, Romaland Properties SRL, Janoland Properties SRL, Blindingqueen Properties SRL, Fledgego Properties SRL, Hotel New Montana SRL, Loneland Properties SRL, Unknownplan Properties SRL and Frozenport
Properties SRL.
Mall-ul Liberty Center, o alta afacere imobiliara esuata a Bank of Cyprus
O alta afacere imobiliara perdanta pentru Bank of Cyprus este mall-ul Liberty Center din cartierul bucurestean Rahova, pe care l-a finantat cu 21 de milioane de euro si pe care in final l-a executat silit pentru a-si recupera datoria, prin intermediul uneia firme imobiliare, Rosequeens Properties, administrata de un angajat al bancii, Ciprian Chiorean, legal manager la Bank of Cyprus.
Firma a preluat mall-ul in 2012, in schimbul a 60 de milioane de euro, iar Bank of Cyprus a preluat 33% din actiunile firmei, astfel ca Bank of Cyprus a ajuns sa detina 33% din Liberty Center.
Problema depozitelor nationalizate
Bank of Cyprus a produs anul trecut una dintre cele mai mari probleme sistemului bancar romanesc, odata cu decizia autoritatilor din Cipru de a nationaliza depozitele cu valori peste plafonul de 100.000 de euro, pentru a salva banca de la faliment.
Intrucat Bank of Cyprus Romania avea statut de sucursala, si nu subsidiara cu statut de banca romaneasca, decizia urma sa se aplice si deponentilor romani, printre care Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Motiv pentru care BNR s-a batut timp de 3 saptamani pentru a ajunge la un acord cu autoritatile pentru transferul depozitelor de la Bank of Cyprus la cealalta banca cipriota din Romania, cu statut de persoana juridica romana, deponentii fiind astfel salvati.
Un volum de depozite de 77 milioane euro si active de 82 milioane euro au fost transferate de la Bank of Cyprus la Marfin. Banca a suferit pierderi de 4,4 milioane euro in urma transferului. (Vezi aici detalii)