www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BCE va astepta ca inflatia sa se tempereze inainte de a scadea dobanda cheie

Autor: Bancherul.ro
2008-02-09 15:41
Riscurile inflationiste pe termen mediu trebuie să se diminueze înainte ca Banca Centrală Europeană (BCE) să ia în considerare o eventuală primă decizie de coborâre a dobânzii de politică monetară din ultimii cinci ani, dacă evolutia de până în prezent are vreo relevantă, scrie, vineri, Reuters.

BCE a mentinut dobânda cheie la 4% în sedinta de politică monetară de joi, dar jucătorii de pe pietele financiare au interpretat tonul mai moderat al discursului presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, ca pe un semnal că este cazul să mizeze pe o coborâre a dobânzii cheie încă din aprilie si, cu sigurantă, până la jumătatea anului.
BCE este deja în urma băncii centrale americane, Federal Reserve, a băncii centrale a Marii Britanii si a băncii centrale a Canadei, care au decis toate măsuri de relaxare a politicii monetare, pentru a contracara încetinirea cresterii economice.

Cu toate acestea, economistii spun că pentru ca BCE să se alăture tendintei coborâre a dobânzii cheie, este necesar să apară dovezi privitoare la o micsorare a riscurilor inflationiste pe termen mediu, despre care bancherii centrali europeni spuseseră joi că sunt în crestere.

Un economist de la banca de investitii Lehman Brothers, Laurent Bilke, a arătat că BCE are nevoie de timp pentru a pregăti terenul în vederea unei micsorări a dobânzii cheie, având în vedere faptul că Trichet a subliniat ideea că BCE vrea să fie previzibilă.

"Asteptam să auzim două lucruri: că au crescut riscurile la adresa cresterii economice, chestiune pe care am auzit-o, si că riscurile la adresa stabilitătii preturilor au scăzut. Acest lucru nu l-am auzit, însă", a comentat Bilke.

Punctul de vedere este sustinut si de succesiunea de evenimente care au dus la micsorarea dobânzii cheie a BCE în 1999 si, respectiv, 2001, ocazii în care bancherii centrali europeni nu au observat doar riscurile la adresa cresterii economice, dar si o temperare sau chiar o echilibrare a presiunilor inflationiste pe termen mediu.

O altă deosebire fată de începutul lui 2001 si un alt motiv pentru ca BCE să nu se grăbească să îsi relaxeze politica monetară este faptul că dobânda cheie se situa la 4,75%, nivel care actiona ca un fel de frână pentru crestere, în timp ce plafonul actual de 4% este considerat neutru.