www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum a ajuns a patra banca bulgareasca, Corpbank (KTB), sa fie inchisa temporar, dupa un atac al deponentilor, din cauza viceguvernatorului responsabil cu supravegherea

Autor: Bancherul.ro
2014-06-27 08:26

O scrisoare anonima publicata de presa din Bulgaria in care se dezvaluia ca viceguvernatorul bancii centrale responsabil de supravegherea bancilor este anchetat pentru abuz in serviciu a determinat un atac al deponentilor la a patra banca bulgara ca marime, Corpbank (KTB), controlata de un mogul local, Tsvetan Vassilev.


In consecinta, in fata sediului central al bancii din Sofia s-au format cozi lungi de oameni speriati care voiau sa-si retraga banii, astfel ca vinerea trecuta banca a ramas fara lichiditati si a oprit operatiunile, iar banca centrala a fost nevoita sa o puna sub administrare si sa suspende platile catre deponenti, timp de trei luni.


In consecinta, cei care aveau depozite si conturi la aceasta banca se vad acum pusi in situatia de a nu mai avea acces la bani.


De ce a ajuns banca bulgareasca in aceasta situatie?


Zvonurile privind certurile intre mogulii care controleaza banca si suspiciunile de coruptie cu implicarea unor politicieni si a unui oficial al bancii centrale a Bulgariei, responsabil cu supravegherea, au dus banca in situatia de a ramane fara lichiditati.


Ivan Iskrov, guvernatorul bancii centrale Bulgariei, a precizat, intr-o conferinta de presa ca atacul deponentilor a inceput dupa aparitia zvonurilor privind certurile dintre actionarul majoritar al bancii, Vassilev, si un al om de afaceri si politician, Delyan Peevsk, care ar avea legaturi de afaceri cu banca.


Cei doi s-au acuzat reciproc de faptul ca ar fi drenat capital din KTB sau au obtinut credite in conditii privilegiate.


Vassilev a declarat ca ceea ce se intampla la KTB este “partea vizibila a unui scenariu atent planuit si pregatit pentru destabilizarea bancii”, fara sa spuna cine ar fi in spatele respectivului plan. El a precizat ca “peste 20% din activele bancii au fost retrase in mai putin de o saptamana”.


Guvernatorul bancii centrale a Bulgariei a mai precizat ca atacul deponentilor s-a intensificat, vinerea trecuta, odata cu aparitia scrisorii anononime privind implicarea in scandal si a viceguvernatorului responsabil cu supravegherea, Tsvetan Gounev, astfel ca KTB a anuntat banca centrala de faptul ca a ramas fara lichiditati.


In scrisoare se arata ca viceguvernatorul responsabil cu supravegherea, Tsvetan Gounev, este anchetat pentru modul defectuos in care a supravegheat o banca, fara sa o nominalizeze. Presa bulgara a aflat insa ca este vorba de KTB, intrucat procurorii au descins la sediul bancii pentru a confisca documente in cadrul anchetei.


Banca centrala a Bulgariei a confirmat, intre timp, faptul ca Tsvetan Gounev era anchetat iar acesta a intrat apoi in concediu.


KTB este a treia banca din Bulgaria dupa valoarea activelor, de 6,74 miliarde leva (3,43 miliarde euro) si cea mai mare institutie cu capital autohton, fiind listata la Bursa din Sofia.


Tsvetan Vassilev are controlul bancii KTB, cu putin peste 50% din actiuni, iar fondul de investitii din Oman are 30% din capital, restul actiunilor fiind detinute de fondul rusesc VTB Asset Management.