www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la active nete de 15,46 miliarde lei (3,5 miliarde euro)

Autor: Bancherul.ro
2014-05-21 21:42

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au primit în administrare contribuții în valoare totală de 12,49 miliarde lei și au generat un câștig net pentru participanți de aproape 3 miliarde de lei în cei șase ani de la startul sistemului, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România /APAPR/.



Foto: (c) Cristian NISTOR/AGERPRES ARHIVA


Lansat pe data de 20 mai 2008, atunci când a primit în administrare primii lei de la contributori, Pilonul II de pensii private obligatorii a traversat cu bine anii de criză economico-financiară. În cei 6 ani de la lansare, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un număr total de participanți de 6,15 milioane, cu 2 milioane mai mult decât cei 4,15 milioane de la start. În prezent, circa 3,7 milioane dintre aceștia primesc contribuții în mod regulat, lună de lună, în conturile lor individuale.


De la startul sistemului și până astăzi, sistemul s-a consolidat printr-o serie de fuziuni, care au redus numărul fondurilor de la 18 la 8.


În acești 6 ani, fondurile de Pilon II au primit în administrare de la participanți, prin intermediul Casei Naționale de Pensii Publice și a Casei de Pensii Sectoriale a MApN contribuții în valoare totală de 12,49 miliarde lei, iar prin investirea acestor resurse financiare fondurile de pensii private obligatorii au ajuns în prezent la active nete de 15,46 miliarde lei (3,5 miliarde euro).


Din perspectiva performanței investiționale, Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 11,2% (conform standardelor internaționale), în contextul profilulului redus de risc al plasamentelor și în condiții adverse din economia și piețele financiare globale.


În prezent, fondurile de pensii private obligatorii investesc aproximativ 95% din toți acești bani în România, investițiile în străinătate fiind de numai 5%. Două treimi din portofolii reprezintă titluri de stat, circa 16% sunt acțiuni listate, iar restul alte obligațiuni, depozite bancare, fonduri mutuale și altele.


Fondurile de Pilon II dețin titluri de stat ale României în valoare de peste 10 miliarde lei, reprezentând circa 10% din valoarea emisiunilor în circulație.


Din activele nete de 15,46 miliarde lei, peste două miliarde lei sunt în prezent investiți direct în 35 de companii românești listate pe Bursa de Valori de la București (BVB), fondurile de pensii de Pilon II asigurând circa 10% din lichiditatea medie zilnică a tranzacțiilor bursiere. De altfel, în ultimul an, fondurile de Pilon II și-au dublat expunerea pe acțiuni listate, majorându-și astfel substanțial rolul în economia reală.


La sfârșitul anului 2013 (cele mai recente date publicate conform legislației), cele mai importante cinci dețineri ale fondurilor de Pilon II erau la Fondul Proprietatea (294,6 milioane lei), Petrom (265,6 milioane lei), Romgaz (258,7 milioane lei), Banca Transilvania (200,5 milioane lei) și Transgaz (129,8 milioane lei).


În cazul marilor companii de stat privatizate parțial pe Bursă în ultima perioadă, fondurile de pensii private obligatorii au cumpărat dețineri importante.


De exemplu, fondurile de Pilon II dețineau la finele anului 2013 circa 13% din oferta publică Romgaz, peste 15% din ofertele Nuclearelectrica și Transelectrica, precum și aproape 24% din ofertele Transgaz (deținere raportată la numărul total de acțiuni vândut de stat prin ofertele publice realizate la BVB).


'Performantele excepționale ale fondurilor de pensii private în beneficiul românilor sunt cea mai bună carte de vizită a industriei noastre.


Ele sunt rezultatul efortului nostru constant de a investi prudent și eficient, de a crește firava economisire a populației — mai ales pe termen lung — și de a ne aduce contribuția la dezvoltarea economiei. Suntem mândri de acești primi 6 ani, care sperăm să aducă și o creștere a încrederii publicului și politicienilor în sistemul de pensii private, acesta dovedind astfel că funcționează fără sincope.


Cu atât mai mult, continuarea reformei prin creșterea contribuției virate Pilonului II este esențială, pentru ca anii viitori ritmul acumulării să accelereze', a declarat, într-un comunicat, Marius Popescu, președintele APAPR.