www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Finantele au vandut titluri de stat cu dobanda de 9,31%

Autor: GhiseulBancar.ro
2008-02-08 11:35
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a plasat joi titluri de stat benchmark cu scadenta la trei ani si opt luni în valoare de 827,9 milioane lei (225,8 milioane euro), la care a acceptat să plătească un randament anual mediu de 9,31%, potrivit datelor publicate BNR.

Randamentul anual maxim acceptat de Finante la această licitatie a fost de 9,50%, la fel ca la ultima licitatie de titluri de stat. Suma anuntată initial de MEF pentru licitatia de miercuri a fost de 1 miliard lei, iar cererea băncilor s-a ridicat la aproape 1,92 miliarde lei.

Titlurile erau cu o rată a cuponului de 8% pe an.

La ultima licitatie pentru titluri de stat benchmark, din 17 ianuarie, Finantele au respins toate ofertele băncilor, considerând randamentele cerute de acestea la un nivel inacceptabil. Ultima licitatie validă pentru titluri de stat benchmark -. scadente însă după zece ani - a avut loc pe 20 decembrie 2007, la care Ministerul Economiei si Finantelor a plasat titluri în valoare de 178,9 milioane lei pe la un randament mediu de 7,47% si o rată a cuponului de 6,75%.

La licitatia de joi, 7 februarie, au depus oferte de cumpărare de titluri de stat un număr de 12 dealeri primari: ABN Amro Bank, Alpha Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, Citibank Romania, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), ING Bank, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Țiriac Bank.

Ministerul Finantelor a anuntat că va lansa în primul trimestru din 2008 cinci emisiuni de obligatiuni de tip benchmark si sase emisiuni de titluri de stat cu discont, în valoare totală de 4 miliarde lei. Pentru februarie, Finantele si-au propus să lanseze obligatiuni de tip benchmark si certificate de trezorerie în valoare totală de 1,7 miliarde lei, în vederea finantării si refinantării datoriei publice în această lună.

Bugetul public consolidat a înregistrat un deficit de 2,4% din produsul intern brut (PIB) la sfârsitul lui 2007, cu un punct procentual peste ultima previziune a ministrului economiei si finantelor, de 1,4% din PIB, cauza fiind cheltuielile foarte mari din decembrie ale administratiilor locale.

Deficitul bugetului consolidat înregistrat la finalul lui 2007 a coincis, totusi, cu tinta programată prin buget, la rectificarea din noiembrie. Produsul intern brut este estimat, prin buget, la 389,8 miliarde lei (circa 118 miliarde euro).