www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum vor fi salvate bancile europene in pericol de faliment prin Mecanismul Unic de Rezolutie

Autor: Bancherul.ro
2014-03-21 09:30

Parlamentul European si Consiliul au ajuns ieri la un acord provizoriu cu privire la Mecanismul  Unic de Rezolutie (Single Resolution Mechanism - SRM), pentru Uniunea Bancara. Acesta completează Mecanismul Unic de Supraveghere (Single Supervisory Mechanism - SSM) care va deveni pe deplin operational la sfârsitul lui 2014, astfel ca Banca Centrală Europeană (BCE) va trece la supravegherea directa a bancilor din zona euro si din alte state membre care decid să adere la Uniunea Bancară. Romania si-a exprimat intentia de a adera la Uniunea Bancara.

Mecanismul unic de rezolutie va permite ca in cazul în care o bancă se confruntă cu dificultăti serioase, salvarea acesteia sa poata fi gestionata eficient, cu costuri minime pentru contribuabili si economia reală, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Mecanismul unic de rezolutie (SRM) se aplica la toate băncile supravegheate de SSM. Consiliul de conducere va pregăti planuri de rezolutie si va salva direct toate băncile supravegheate de BCE si băncile transfrontaliere.

Autoritătile nationale de rezolutie vor pregăti planurile de rezolutie si vor salva băncile care operează numai la nivel national si nu sunt supuse complet supravegherii directe a BCE, cu conditia sa nu implice utilizarea Fondului Unic.

Statele membre pot alege ca SRM sa fie direct responsabil pentru toate băncile locale. Oricum, in cazul in care planurile de salvare implica utilizarea Fondului, SRM va decide planul de salvare pentru toate bancile, inclusiv pentru cele care functionează doar la nivel national si nu sunt supuse supravegherii directe a BCE.

Procesul decizional

Sistemul centralizat de luare a deciziilor va fi construit în jurul unui Consiliu de Salvare Unic (Single Resolution Board), ce va fi constituit din membri permanenti, precum si reprezentanti ai Comisiei si Consiliului Europei, ai BCE si autoritătile nationale de rezolutie.

În cele mai multe cazuri, BCE va fi cea care anunta autoritatile responsabile atunci cand o banca este in dificultate. Consiliul de Salvare unic va evalua apoi dacă există o amenintare sistemică si o solutie de salvare la nivel privat. Dacă nu, se va adopta o schema de salvare care sa includa instrumentele de rezolutie relevante si eventuala utilizare a Fondului.