www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ce va face BNR azi: Va fi prudenta, reducand doar dobanda, sau mai agresiva, scazand si din rezervele minime obligatorii?

Autor: Bancherul.ro
2014-01-08 10:31

In asteptarea deciziei de astazi a BNR, urmata de conferinta guvernatorului Mugur Isarescu, analistii sunt de acord ca banca centrala va continua ciclul de relaxare a politicii monetare. Ramane de vazut insa care va fi abordarea: una prudenta, prin reducerea dobanzii la 3,75%, sau una agresiva, prin furnizarea de lichiditate suplimentara pe piata, prin diminuarea rezervelor minime obligatorii.


BNR va continua astazi ciclul de relaxare a politicii monetare, fie reducand dobanda cu 25 de puncte de baza, de la 4% la 3,75%, fie cu o diminuare de 2 puncte a rezervelor minime obligatorii la lei, de la 15% la 13%, apreciaza economistii Erste Bank.

Majoritatea analistilor chestionati de Bloomberg apreciaza ca BNR va apela la reducerea dobanzii.

Erste apreciaza ca rezervele valutare administrate de BNR vor rămâne neschimbate în 2014, ca urmare a plătilor semnificative efectuate de BNR si MinFin catre FMI (in valoare totala de 5,2 miliarde euro).

Recenta depreciere a leului la peste 4.50 lei/1 euro nu va afecta ciclul de relaxare a politicii monetare început în iulie 2013, cu reduceri consecutive ale ratei cheie.

Rata inflatiei va rămâne la un nivel-record de 1-1,5% în primul trimestru din acest an, anticipeaza Erste, dupa care va creste la 3,5-4% în ultimul trimestru, pe fondul cresterii preturilor la alimente si energie.

Inflatia scăzută, un mediu politic stabil (alegerile prezidentiale sunt programate la finalul anului) si o lichiditate inca abundenta pe pietele globale sunt argumentele esentiale pentru relaxarea monetară decisa de BNR.

Randamentele obligatiunilor guvernamentale vor creste insa în lunile următoare, cu o miscare mai accentuată spre sfârsitul acestui an. Prognoza Erste pentru titlurile pe 5 ani este de 5,4% în luna decembrie 2014.

ING apreciaza ca BNR va taia atat dobanda cat si RMO

Economistii ING apreciaza ca BNR va opera in cadrul sedintei de politica monetara de miercuri atat o reducere a dobanzii la 3,75%, cat si prima reducere a RMO, dar de o maniera prudenta, respectiv o diminuare cu 2-3 puncte a RMO in lei, in prezent de 15%.


Potrivit economistilor ING, o astfel de decizie ar elibera in piata in jur de 3-4 miliarde lei, impactul preconizat nefiind masiv, in conditiile in care excesul de lichiditate pe piata bancara era destul de important in luna noiembrie, cu o medie zilnica de 3 miliarde de lei.


O relaxare mai agresiva a politicii monetare a BNR, prin reducerea RMO, este determinata de ajustarea abrupta a balantei externe, de la un deficit de 4,5% in 2012 la un mic surplus in 2013.


Efectul acestei ajustari s-a vazut si in stabilitatea cursului de schimb pe parcursul lui 2013, ceea ce permis BNR sa inceapa ciclul de relaxare a politicii monetare, in conditiile reducerii puternice a inflatiei, dar totusi cu un an in urma altor tari din regiune.