www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cat va fi cursul de schimb euro/leu in 2014? Bancherii nu exclud trecerea pragului de 4,5 lei/1 euro

Autor: Bancherul.ro
2013-12-24 11:14

Cursul valutar poate fi o loterie, dar daca ne uitam la evolutia istorica a cotatiei leu/euro (vezi foto), ca medie anuala, nu la socuri pe perioade scurte, un lucru e clar: din 1999, cand 1 euro se putea cumpara cu 1,6 lei, moneda nationala s-a depreciat sistematic, pana aproape de 4,5 lei in prezent.


Mai intai si cel mai mult dupa 1999, timp de 5 ani, pana la peste 4 lei in 2004. A urmat apoi o perioada de 4 ani de crestere si euforie economica, cu intrari masive de valuta in tara, pana la criza din 2008, care au apreciat leul. Dar nu foarte mult, dupa cum se vede si din grafic, ci doar pana la o medie de 3,34 lei/euro, datorita interventiilor BNR.


Interventii care au continuat, in sens opus insa, si dupa ce a venit criza din 2008 cu socul valutar care de fapt ne-a readus cu picioarele pe pamant, adica la perioada dinaintea euforiei economice, la valori de peste 4 lei pentru un euro.


Si aici a ramas in ultimii 5 ani, din 2009, dupa cum se vede si in grafic. Tendinta este sa ajungem insa mai aproape de 4,5 decat de 4 lei, dupa cum anticipeaza economistii bancilor.


Prognozele economistilor


Economistii bancilor se asteapta ca anul viitor cursul euro/leu sa se mentina stabil, in jurul valorilor de 4,4-4,5 lei/1 euro, asa cum s-a intampat in ultimii doi ani.


Riscuri mai mari de depreciere ar putea insa aparea din cauza alegerilor, dar si a evenimentelor externe, precum reducerea treptata a programului de furnizare de lichiditate al Fed-ului american (tapering), ceea ce ar putea determina iesiri de investitii straine. In aceste conditii, unii bancheri nu exclud ca leul sa depaseasca pragul de 4,5 lei pentru 1 euro.


Concret, Raiffeisen estimeaza un curs mediu euro/ron de 4,48 lei pentru 1 euro in 2014 si de 4,45 euro in 2015.


BCR are o prognoza foarte asemanatoare, respectiv de 4,49 lei/euro in 2014 si de 4,46 lei/euro in 2015.


Economistii Garanti Bank sunt insa mult mai pesimisti cu privire la evolutia monedei nationale in 2014, asteptandu-se la un curs mediu de peste 4,5 lei pentru un euro, mai exact 4,54 lei.


Exista cel putin doua motive pentru usoara depreciere a leului anul viitor, explica economista sefa a Garanti Bank, Rozalia Pal: instabilitatea politica in contextul alegerilor prezidentiale, dar si recenta decizie a Fed-ului american de a incepe retragerea treptata a programului de furnizare de lichiditate (tapering), care ar putea avea ca efect reducerea portofoliilor de investitii in tarile emergente, printre care si Romania.


Instabilitatea politica ar putea afecta cel mai tare cursul de schimb, dovada stand recenta disputa dintre presedintele Basescu si guvern pe tema aprobarii bugetului pe anul viitor si a scrisorii de intentie cu FMI, care a determinat o depreciere a leului cu 0,7%, de la 4,44 lei/euro la 4,47 lei.