www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ce s-ar intampla cu bancile romanesti daca economia intra iar in recesiune iar cursul valutar creste cu 20%: nicio problema! spune BNR in Raportul de Stabilitate Financiara 2013

Autor: Bancherul.ro
2013-10-21 16:08

BNR a lansat Raportul asupra Stabilitatii Financiare editia 2013, in care arata ca a efectuat asupra bancilor romanesti un stress-test din care rezulta ca acestea, cu exceptia "catorva banci mici", nu ar avea nicio problema de solvabilitate in cazul in care economia romaneasca si cea europeana reintra in recesiune iar leul se prabuseste cu 20% fata de euro.


BNR mentioneaza ca a derulat un exercitiu de testare la stres a solvabilitătii sectorului bancar, „care relevă pe ansamblu o bună capacitate de a face fată unor eventuale socuri macroeconomice”.


Testul de stres a avut in vedere perioada T3 2013-T3 2015, in conditiile urmatorului scenariu advers: o depreciere puternica a leului, de peste 20%, recesiune economica, recesiune in zona euro si deprecierea euro fata de dolar, precum si cresterea semnificativa a costurilor de finantare.

In aceste conditii, a aratat testul de stres, indicatorul de solvabilitate al bancilor romanesti ar scadea cu circa 4 puncte, de la 14,6% in iunie 2013 la 10,8% in iunie 2015%, asadar cu peste 2 puncte peste nivelul minim legal, de 8%, dar si usor mai mare decat pragul impus de BNR in prezent unor anumite banci cu probleme.

Si asta in ciuda faptului ca provizioanele pentru credite neperformante pe care bancile ar fi nevoite sa le constituie in conditii adverse ar creste cu 27% in cazul creditelor populatiei si cu 31% la finantarile pentru companii.

Totusi, se mentioneaza in raport, „un numar redus de banci mici s-ar confruta cu probleme de solvabilitate”.


Creditele neperformante si reducerea expunerilor bancilor straine raman principalele probleme


In raport se subliniaza ca "stabilitatea financiară s-a menținut robustă" pe parcursul ultimului an, insa nivelul ridicat al creditelor nepeformante si reducerea expunerilor bancilor straine raman principalele probleme care impiedica relansarea creditarii "in conditii sustenabile".


"Principalele vulnerabilități care caracterizează sectorul bancar – nivelul important al creditelor neperformante și accelerarea procesului de dezintermediere financiară, adica reducerea expunerilor bancilor straine in Romania – rămân în limite gestionabile", se arata in raport.


"Sectorul bancar are rezerve adecvate de solvabilitate, provizioane și lichiditate pentru a face față fără dificultăți majore unor eventuale evoluții nefavorabile de intensitate moderată", se arata in raportul BNR.


Dupa cum se vede si in graficul publicat de BNR (foto), solvabilitatea sistemului bancar romanesc este apropiata de cea a Poloniei, insa mai redusa decat in alte tari, precum Bulgaria, Ungaria sau Austria.


In raport se mai arata ca principalele provocări la adresa stabilității financiare pentru perioada următoare sunt similare celor de la nivelul majorității țărilor UE:
• reluarea creditării în condiții sustenabile, pe fondul continuării și chiar al intensificării procesului de dezintermediere financiară transfrontalieră
• gestionarea adecvată a creditelor neperformante


Vezi aici raportul publicat de BNR.