www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Raiffeisen Bank explica mecanismul de scadere a dobanzilor la credite odata cu reducerea indicelui ROBOR

Autor: Bancherul.ro
2013-05-16 11:06

Analistul Raiffeisen Bank, Nicolae Covrig, explica mecanismul prin care dobanzile la creditele acordate de banci populatiei sunt influentate de ajustarea indicelui ROBOR. La inceputul acestui an, ROBOR la 3 luni avea nivelul de 6%, coborand in prezent sub 4%. De asemenea, ROBOR la 6 luni a scazut de la 6% la inceputul lui 2012 la 4,5% in prezent.

Nicolae Covrig: „In conditiile in care ratele ROBOR au scazut (iar asteptarile noastre sunt ca acestea sa se consolideze la nivelurile curente mai scazute) si ratele dobanzii la creditele acordate populatiei sunt legate prin formule exacte de ratele ROBOR, rezulta ca cele din urma vor scadea in momentul de resetare a acestora.

Resetarea ratelor la credite se face diferit de la o banca la alta (lunar, trimestrial, semianual), conform clauzelor din contractile de credit incheiate cu debitorii.

Acest mecanism de ajustare a ratelor individuale va rezulta intr-o scadere graduala a ratei medii a dobanzii la nivelul sistemului bancar in urmatoarele trimestre (datele publicate de BNR). Deci scaderea de 1.5 puncte procentuale al nivelul ROBOR va fi distribuita pe parcursul mai multor luni, fiecare debitor resimtind-o in momentul resetarii specificat in contractual sau de credit.

Pentru a determina impactul scaderii ratei dobanzii asupra bugetului unui debitor trebuie considerate caracteristicile creditului sau (maturitate, tip de credit. Trebuie avut insa in vedere ca si ratele dobanzii la depozite la nivelul sistemului bancar vor scadea in perioda urmatoare in conditiile in care ratele dobanzii in piata monetara scad (expresie a mecanismului de transmisie a politicii monetare). Fiecare banca va lua insa propriile decizii tinand cont ca impactul asupra profitabilitatii va fi diferit.