www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu: In 2013 am putea avea un curs de schimb mai volatil decat in anii precedenti

Autor: Bancherul.ro
2013-02-07 19:17
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, apreciaza ca in acest an am putea asista la un curs de schimb mai volatil decat in anii precedenti, acesta urmand a fi influentat de fluxurile de capital strain sau mediul politic, dar si de evolutia euro fata de dolar, deprecierea leului afectand si inflatia. "Credem ca acum cursul e undeva intr-o zona care nu ne ridica probleme", a spus Isarescu, in conferinta de presa in care a prezentat raportul privind inflatia, pe care guvernatorul o apreciaza ca va scadea la 3,5% la finalul acestui an.

"La riscurile de crestere a inflatiei vom avea volatilitatea cursului de schimb fata de euro. Pe cale de consecinta, si in functie de cum evolueaza euro si fata de dolar, as putea spune, fara sa starnesc cine stie ce speculatii, ca s-ar putea sa avem chiar volatilitati ceva mai mari decat ne-am obisnuit in anii anteriori, dar aici balanta riscurilor este echilibrata. Mai toate aceste volatilitati depind si de maniera in care vor evolua fluxurile de capital catre economiile emergente din Europa. Ati vazut cat de repede s-a schimbat sentimentul investitorilor fata de Romania in luna ianuarie, in sens pozitiv, si acest lucru ne-a ajutat pe multiple planuri, dar o asemenea schimbare rapida de sentiment ridica probleme daca ea nu poate avea loc la fel de repede si in sens invers, de aceea trebuie sa fim precauti", a precizat Isarescu.

"Pe o piata valutara care nu este foarte adanca, precum cea din Romania, pe care se tranzactioneaza volume ceva mai mici, sentimentul investitorilor poate sa abata cursul in mod semnificativ fata de cursul de echilibru, sau fair value. Aceste este motivul pentru care BNR, inca de la adoptarea politicii de tintire a inflatiei, nu a acceptat un "free floating", flotarea libera a cursului, din acest motiv facem "managed floating". Cu alte cuvinte incercam sa atenuam deviatia de la "fair value" a cursului de schimb, sa-l pastram intr-o zona de echilibru si credem ca am reusit intr-o buna masura", a explicat guvernatorul.

"Ati putea sa ma intrebati care este nivelul de echilibru al cursului, de unde stie BNR care este valoarea corecta a cursului. Intr-adevar, valoarea corecta este determinata si de piata, dar piata, in mod traditional, nu doar in Romania, piata valutara mai ales, are aceasta caracteristica, sa faca overshooting sau undershooting, toata lumea recunoaste acest lucru, dar in ultima instanta, dincolo de aceste variatii de curs, piata concureaza un nivel de relativ echilibru.

Un "fair value", de exemplu atunci cand Romania va intra in uniunea monetara, conform procedurilor actuale, este dat de piata, este dat de evaluari, sunt mai multe metodologii, de la paritati de puteri de cumparare spre modele mai sofisticate, si este dat de decizii politice. In definitiv, cand se stabileste acel curs central intre tara candidat, care va intra in zona euro prin trecerea in antecamera zonei euro, si anume sistemul cursurilor de schimb ERM 2, acolo se cam negociaza, ca sa fiu cat pot de direct. Sunt puncte de vedere discutate de bancherii centrali, sunt si discutii bilaterale intre ministrii de finante, se iau in calcul mai toate elementele.

Deci cam asa procedam si noi. Si noi, pana intram in ERM 2, sa stiti ca avem discutii cu cei de la FMI, de la Uniunea Europeana, deci este un subiect. Nu-l facem public si in general nu discutam foarte mult despre niveluri, despre elemente concrete, pentru ca nu vrem sa stimulam operatiunile speculative ", a completat Mugur Isarescu.