www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Un client al Volksbank care a contestat comisionul de risc ar putea fi obligat de judecatori sa returneze integral creditul, spune avocatul

Autor: Bancherul.ro
2013-01-17 11:21
Avocatul Volksbank, Mihai Kehaiyan, spune intr-o informare de presa ca un client al bancii care a contestat comisionul de risc ar putea să fie nevoit să ramburseze integral creditul de aproape 100.000 de CHF contractat de la Volksbank Romania, după ce Judecătoria Râmnicu Vâlcea a decis anularea convenției de credit.

INFORMARE DE PRESĂ

O instanță din România a anulat convenția de credit. În loc să primească banii înapoi, reclamanții trebuie să restituie tot creditul.

17 Ianuarie 2013, Bucureşti – Un client care a contestat comisionul de risc ar putea să fie nevoit să ramburseze integral creditul de aproape 100.000 de CHF contractat de la Volksbank Romania, după ce Judecătoria Râmnicu Vâlcea a decis anularea convenției de credit.

În primăvara lui 2008, I. U. a contractat de la Volksbank România un credit cu ipotecă în valoare de aproape 100.000 CHF. În octombrie 2011, după apariția OUG nr. 50/2010 și în contextul în care întâmpina dificultăți la plata ratelor, clientul a solicitat băncii să-i restructureze creditul și să elimine comisionul de risc. Banca a acceptat să negocieze cu clientul și chiar să-i rescadențeze creditul astfel încât ratele lunare să fie mai mici. În aceste condiţii, cele două parți au încheiat, la sfârșitul lunii octombrie 2011, un act adițional prin care sunt implementate noile condiții ale creditului.

O lună mai târziu, clientul I. U. dă banca în judecată. În cererea înregistrată pe 11 noiembrie 2011 la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, clientul solicită instanței să constate caracterul abuziv al clauzei privind comisionul de risc din convenția inițială de credit, să constate nulitatea acestei clauze și să dispună restituirea sumelor percepute cu titlu de comision de risc.

Instanța s-a pronunțat la sfârșitul lunii noiembrie 2012 în acest dosar (14956/288/2011). Prin sentință, este constatat caracterul abuziv al clauzei privind comisionul de risc, însă judecătoarea optează, în temeiul dispoziţiilor Legii nr. 193/2000, pentru o sancțiune mult mai drastică: anularea întregului contract.

“Ca urmare a acestei decizii, contractul de credit este anulat, iar părțile trebuie aduse în situația anterioară semnării contractului. Asta presupune ca debitorul să returneze integral creditul. Când a dat banca în judecată, clientul probabil că nu a avut în vedere o astfel de consecinţă. Sentința este cu executare.”, declară Mihai Kehaiyan, avocatul care a reprezentat Volkbank România.

Judecatorii au schimbat ulterior decizia

Ulterior, pe site-ul Judecatoriei a fost publicata o noua solutie prin care judecatorii spun ca a fost vorba de o greseala si dipus de data aceasta anularea conventiei si nu a contractului de credit:

21/01/2013, Încheiere
Solutie: Dispune din oficiu îndreptarea erorii materiale strecurate în minuta şi dispozitivul sentinţei civile nr.11.113/16.11.2012 în sensul că la aliniatul 3 se va menţiona "constată nulitatea absolută parţială a convenţiei mai sus menţionate". Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi 21 ianuarie 2013.

Vezi aici detalii