www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



CSA si CSM au incheiat un protocol pentru rezolvarea pe cale amiabila a despagubirilor pentru vatamari corporale și deces

Autor: Bancherul.ro
2012-11-27 16:46
CSA si CSM au incheiat un protocol in vederea promovarii pe cale amiabila a despăgubirilor pentru vătămări corporale și deces, se arata intr-un comunicat de presa.

Comunicat de presa al CSA:

"Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au semnat un Protocol de colaborare care are drept scop creșterea încrederii publice în sistemul judiciar și în serviciile de asigurare oferite de asigurători.

Protocolul, care este încheiat pe o durată de 5 ani, prevede, printre altele, schimbul reciproc de informații între cele două instituții semnatare privind conduita procesuală a societăților de asigurare și a magistraților în raporturile cu acestea, participarea la întâlniri și seminarii pe probleme de interes comun, precum și colaborarea pentru realizarea dezideratului comun de pregătire profesională continuă a persoanelor din domeniul asigurărilor și a magistraților.

Unul dintre cele mai importante obiective ale protocolului îl reprezintă promovarea de către CSM, în limitele competențelor legale, a ghidurilor și studiilor elaborate de către asociațiile profesionale din domeniul asigurărilor, și puse la dispoziție de către CSA, privind regularizarea pe cale amiabilă a pretențiilor de despăgubire formulate de persoanele care au suferit prejudicii morale ca urmare a vătămării corporale sau decesului rezultat în urma producerii accidentelor de circulație.

„Promovarea în rândul magistraților a unui asemenea ghid va contribui la crearea unei jurisprudențe unitare, așa cum se întâmplă și în alte state, cu beneficii pentru toate părțile implicate: păgubiți, asigurători, magistrați. Apreciez că, în acest fel, persoanele îndreptățite să primească despăgubiri pentru daunele morale suferite în urma unui accident de circulație vor beneficia de un tratament echitabil indiferent de locul unde s-a produs accidentul sau de instanța care va pronunța hotărârea judecătorească”, a declarat președintele CSA, domnul Daniel Tudor.

În perioada următoare, CSA va analiza documentele similare elaborate în România, cât și cele utilizate în alte state ale Uniunii Europene și va pune la dispoziție CSM un ghid care să răspundă necesităților reale.
În primele 9 luni ale anului 2012, valoarea despăgubirilor plătite de către societățile de asigurare pentru vătămări corporale și deces a crescut cu 46% față de perioada similară a anului anterior, până la 246.652.991 lei (19% din total despăgubiri plătite în temeiul asigurărilor RCA).

Totodată, la data de 30.09.2012, asigurătorii aveau constituite rezerve de daune avizate pentru vătămări corporale și deces în sumă de 970.249.419 lei, cu 50% mai mult decât valoarea de la sfârșitul trimestrului III din 2011 (57,17% din valoarea totală a rezervei de daună avizată RCA).

Astfel, daunele pentru vătămări corporale și deces (despăgubiri plătite și rezervele tehnice constituite) reprezintă 41% din totalul daunelor RCA, cu 9 puncte procentuale mai mult decât în 2011, aceeași perioadă.
La nivelul anului 2011, numărul dosarelor de daună pentru vătămări corporale și deces plătite ca urmare a unor hotărâri judecătorești a fost de 1.937, iar cuantumul despăgubirilor aferente acestora a fost de 174.567.605 lei, ceea ce înseamnă o daună medie pe dosar de 90.123 lei.

Pe cale amiabilă, în anul 2011, au fost acordate despăgubiri pentru vătămări corporale și deces într-un număr de 2.167 dosare, în cuantum total de 83.442.190 lei, adică cu o medie pe dosar de 38.506 lei.