BANCI | Stirea Zilei

Prima luna de creditare cu restrictiile BNR si taxa bancara arata surprinzator de bine, dar s-ar putea sa nu fie relevanta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-25 22:31

Creditarea s-a mentinut stabila in ianuarie, prima luna cu noile restrictii de creditare introduse de BNR privind limitarea la 40% din venituri a gradului de indatorare si introducerea taxei pe activele bancare, insa datele statistice publicate de BNR s-ar putea sa nu fie relevante.

Asta pentru ca statisticile au de regula o intarziere de propagare de o luna sau chiar mai mult pentru a se putea contura un fenomen, dat fiind ca multe credite, in special cele ipotecare, au o durata mai lunga de procesare si semnare a contractelor, care pot depasi o luna.

Ceea ce inseamna ca unele dosare de creditare depuse la banci in ultimele luni ale anului au fost finalizate abia in prima luna din acest an. Mai ales ca este posibil ca bancile sa se fi confruntat in ultimele zile ale anului precedent cu un volum mai ridicat de cereri de credite din partea clientilor care au incercat sa scape de aplicarea restrictiilor BNR, in vigoare de la inceputul acestui an.

Pe de alta parte, aceste statistici privind indicatorii monetari arata soldul creditelor detinute de banci, care include si creditele neperformante, astfel ca datele pot fi afectate de eventuale scoateri in afara bilanturilor ale acestor credite sau vanzarea lor catre firme de recuperare creante.

In privinta potentialelor strategii ale bancilor de diminuare a soldului de credite in vederea evitarii taxei pe active, acestea ar putea fi inca intr-o faza de stand-by, pana la clarificarea OUG 114/2018 si eventualele modificari ale acesteia in Parlament.

Daca facem abstractie de aceste elemente si ne uitam doar la datele BNR privind situatia creditelor din prima luna din 2019, acestea au crescut cu 0,5% fata de luna decembrie a anului precedent, cand au avansat cu numai 0,1% fata de luna precedenta.

Este vorba, deci, de o crestere importanta a soldului creditelor in ianuarie, fata de luna anterioara.

Mai mult, daca ne uitam si la sezonalitate, avansul creditarii de 0,5% din ianuarie a acestui an este extrem de buna comparativ cu scaderile de 0,9% in ianuarie 2018 si de 0,7% in ianuarie 2017.

Sa incercam acum sa descoperim si alte indicii ale acestei performante, in afara de cele mentionate la inceput, si anume impulsul dat de restrictiile BNR si posibilele influente ale creditelor neperformante.

Cresterea finantarilor in euro pentru firme, pe fondul majorarii dobanzilor in lei

Un indiciu important este cresterea puternica a finantarilor in euro acordate de banci firmelor, in acelasi timp cu deprecierea leului fata de euro, ceea ce a umflat artificial datele statistice ale lunii ianuarie.

Astfel, soldul creditelor in euro obtinute de firme in ianuarie a crescut cu 3,3% fata de luna precedenta, echivalentul a 1,3 miliarde lei, comparativ cu o scadere de 0,9% in decembrie. Daca ne uitam la sezonalitate, in lunile ianuarie din 2018 si 2018 am avut scaderi de peste 1%.

O cauza a cresterii finantarilor in valuta, in afara de cea privind specificul activitatii unor firme (precum cele exportatoare) ar putea fi cresterea dobanzilor in lei, care au ajuns inca o data mai mari decat cele in euro.

Avansul de 3,3% a creditarii firmelor in euro este in realitate mai mica, la jumatate, intrucat in ianuarie a avut loc o depreciere cu 1,5% (7 bani) a leului in comparatie cu euro, de la 4,6 la 4,7 lei, ceea ce inseamna ca finantarile in euro au avut de fapt o crestere de doar 1,8%, exprimate in euro.

Chiar si asa, insa, vorbim de un ritm de crestere dublu fata de decembrie.

Cresterea creditarii in valuta a fost insa contrabalansata de scaderea substantiala a creditelor in lei obtinute de firme, cu 1,2%, echivalentul a 0,8 miliarde lei.

In privinta creditelor pentru populatie, trebuie remarcata mentinerea ritmului de crestere a creditelor imobiliare in lei, de 1,1% in ianuarie, echivalentul a 0,5 miliarde lei, desi sub cel din decembrie, de 0,8 miliarde lei, si aproape de cel din ianuarie 2018, de 0,6 miliarde lei.

Creditele de consum in lei si-au continuat scaderea usoara, cu 0,2 miliarde lei, la fel ca in decembrie. (vezi grafic)

Totalul soldului creditelor pentru populatie a crescut in ianuarie cu 0,5 miliarde lei, mai mult decat in decembrie, cand cresterea a fost de 0,3 miliarde lei.

 

Comentarii

??????
?
Opinați că profitul băncilor ar trebui să nu depășească nivelul mediu al dobânzilor de politică monetară stabilite BNR sau cel mult nivelul creșterii economice comunicat de guvern, creștere economică realizată în cursul anului de raportare ?

??????
?
Remarcați și faptul că nici guvernul nu poate angaja deficite mai mari de 3% din PIB, cum este și firesc, pentru a finanța profiturile băncilor ?

??????
?
Opinați că profitul băncilor, în procente, ar trebui raportat la cifra de afaceri sau la capitalul băncii ?

Marius Cozma
O analiza buna!
O analiza buna si un articol bine scris. Felicitari!Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRaiffeisen Bank isi face reclama inselatoare la credite: se lauda cu cea mai buna oferta, dar are printre cele mai mari dobanzi

“Cea mai buna oferta Flexicredit, cu 1,7 reducerre la dobanda”, suna reclama Raiffeisen Bank la creditul de nevoi personale. In realitate, Raiffeisen are printre cele mai mari dobanzi la credite in comparatie cu alte banci, asa incat se poate spune ca este vorba de o reclama detalii

Bancile au trimis Guvernului propuneri pentru limitarea impactului negativ al taxei pe active asupra intermedierii financiare si bunastarii tarii

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis Guvernului propuneri pentru modificarea OUG 114 prin care s-a introdus taxa pe activele bancare, in vederea limitarii impactului negativ pe care aceasta l-ar putea avea asupra sectorului bancar, prin scaderea intermedierii financiare si implicit a detalii

Seful ING spune ca e corect ca banca sa-si faca reclama inselatoare si ilegala la credite, cu o dobanda cu patru puncte mai mica decat cea reala

Polonezul Michal Shurek, seful ING Bank Romania, spune ca e corect ca banca sa-si faca reclama inselatoare la credite, afisand pe net, pe ferestrele unitatilor bancare sau la televizor o dobanda cu aproape patru puncte mai mica decat cea reala, ceea ce este ilegal. Astfel, dobanda de-o detalii

Raiffeisen Bank a obtinut un profit record in 2018, aproape dublu fata de 2017, cu o marja de dobanda inca o data mai mare decat in Ungaria, Polonia sau Cehia

Raiffeisen Bank a obtinut in 2018 cel mai mare profit din istoria bancii in Romania, in valoare de 881 milioane lei, in crestere cu 80% fata de anul precedent, in pricipal datorita unui volum mai mare de dobanzi si comisioane incasate pentru creditele acordate clientilor, pe fondul cresterii detalii

Ultimele Comentarii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii