BANCI | Interviu

Presedintele Curtii Constitutionale explica de ce s-a decis aplicarea retroactiva a legii pivind darea in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-28 17:17

Bancile ar fi putut anticipa, in momentul cand au acordat creditele imobiliare, in euforia din anii dinaintea crizei, ca ar putea veni o zi cand clientii lor, mai ales cei cu credite in valuta, s-ar putea confrunta cu dificultati majore in plata ratelor.

Acesta este motivul principal pentru care judecatorii Curtii Constitutionale au decis sa permita aplicarea retroactiva a legii privind darea in plata, tuturor creditelor, inclusiv celor acordate inainte de aparitia legii, cu conditia ca procedura de dare in plata sa fie confirmata de instantele de judecata, conform principiului impreviziunii, stabilit in Codul Civil.

“Legea se aplica retroactiv pentru ca bancile ar fi putut anticipa, in momentul in care au acordat creditele, in perioada dinainte de criza, aparitia unor dezechilibre majore in contracte”, a spus Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, pentru Bancherul.ro.

Se poate spune, asadar, ca prin aceasta decizie, Curtea Constitutionala a tinut cont mai mult de protectia consumatorilor decat de interesele comerciale ale bancilor, cu toate ca solutia nu favorizeaza semnificativ niciuna dintre parti.

Clientii bancilor nu pot recurge la darea in plata “cand au chef”, asa cum ar fi vrut initiatorul legii si aparatorul ei in fata judecatorilor, avocatul Gheorghe Piperea, precum si partidele populiste care au votat legea in Parlament, dar nici bancile nu mai pot abuza de pozitia lor dominanta pentru a impune niste contracte de credit care cu greu mai pot fi onorate de catre clienti, din cauza aparitiei unor evenimente exceptionale, obiective, precum criza financiara sau cresterea "aberanta" a cursului valutar, in cazul creditelor in franci elvetieni (CHF), care pot intruni elementele impreviziunii din Codul Civil.

“Cred ca decizia a fost una echilibrata, in sensul ca nu favorizeaza nici bancile, nici clientii acestora”, considera presedintele Curtii Constitutionale.

L-am intrebat pe presedinte daca acelasi principiu s-ar putea aplica si in cazul celeilalte legi, de conversie a creditelor in CHF, contestata de Guvern la Curtea Constitutionala, insa acesta nu a dorit sa se antepronunte.

“Lasati-ne sa vedem despre ce este vorba acolo si vom vedea.”

"Prevederile art.11 din legea darii in plata (in care se spune ca legea se aplică atât contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât şi contractelor încheiate după această dată) sunt constituționale numai în măsura în care instanța judecătorească verifică condiţiile referitoare la existenţa impreviziunii", a confirmat oficial Curtea Constitutionala informatiile publicate anterior de Bancherul.ro. (vezi aici detalii)

Taguri: lege darea in plata  comision retragere bani bancomat (ATM)  First Bank  Curtea Constitutionala  credite ipotecare  curs BNR  Easy Credit  curs de schimb valutar  BT Pay  darea in plata  

Comentarii

constantin
in sfarsit moralitate
In sfarsit si-au dat seama si mai marii acestei tari ca moralitatea nu este doar de forma ci trebuie sa fie reala ! Ma bucur ca presedintele ccr a fost pe aceeasi lungime de unda cu ROMANII !!! Bancile au dat dovada de cinism, coruptie, corupere, sclavie moderna si cam tot ceea ce nu trebuie sa faca ,sa fie imorale fata de clienti dar mai ales ,avand codul de procedura civila de partea lor facut tot pt ei (corupere) ,de sclavie moderna a cetateanului !!!

alex
@costica
Din pacate se va dovedi ca tot smecherii cu bani vor putea dovedi principiul 'impreviziunii' in timp ce aia saraci care nu au bani de avocati si procese interminabile vor ramane sclavi in continuare - halal moralitate. Cititi ce zice omul atent ''cresterea aberanta a cursului" POATE intruni elementele impreviziunii din Codul Civil sau POATE NU.

Benedek
Darea in plata
Mi-au loat casa in 2013 dupa ce rata a crescut dr la 300 la 596 de euro si nu am vrut sa mai platesc si mi-au pus popririi de 35.000 de euo. Oare pot scapa de aceasta poprire?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii