BANCI | Noutati BCE

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet: Asteptarile inflationiste nu au ajuns la un nivel alarmant

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-26 23:28

Banca Centrală Europeană va face tot posibilul pentru a împiedica ca preţul mai ridicat al energiei şi al materiilor prime să afecteze celelalte preţuri, dar aşteptările inflaţioniste nu au ajuns la un nivel alarmant, a declarat marţi preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, transmite Reuters.

'Ne confruntăm ocazional cu riscul unor efecte de runda a doua. Trebuie să fim vigilenţi că aceste riscuri nu se vor materializa', a declarat Trichet într-un interviu comun acordat ziarelor finlandeze 'Kauppalehti' şi 'Helsingin Sanomat'.

'În acest moment, nu văd o materializare semnificativă a efectelor de runda a doua dar nu e timp pentru contemplare. Trebuie să fim permanent în alertă pentru a evita materializarea unor astfel de riscuri', a afirmat oficialul BCE. Efecte de runda a doua pot fi creşterile de salarii.


În zona euro, rata anuală a inflaţiei a ajuns la 2,6 % în martie, depăşind ţinta de 2 % fixată de BCE. Luna acesta, BCE s-a alăturat Chinei, Indiei, Poloniei şi Suediei prin decizia de majorare a ratei dobânzii de referinţă, de la 1 la 1,25 %, pentru prima dată din iulie 2008. din cauza riscurilor inflaţioniste.

De asemenea, Trichet a afirmat în interviu că politica monetară a BCE trebuie să fie adecvată pentru toată zona euro, nu doar pentru anumite părţi.

'Nu compromitem obiectivul nostru de bază, de menţinere a stabilităţii preţurilor iar deciziile noastre privind rata dobânzii sunt menite să îndeplinească acest scop. Orice altă abordare ar fi inimaginabilă', a precizat preşedintele BCE.

Acesta a adăugat că deciziile privind rata dobânzii sunt independente de măsurile temporare extraordinare adoptate de BCE în timpul crizei pentru a ajuta băncile.

De asemenea Trichet a cerut tuturor statele să adopte politici fiscale sustenabile, adăugând că investitorii trebuie să poată avea încredere în capacitatea statelor dezvoltate de a-şi achita datoriile.

'Este extrem de important ca autoritatea semnăturilor statelor cu economii avansate să fie indispensabilă', a afirmat preşedintele BCE, adăugând că 'are încredere deplină că Statele Unite îşi vor păstra solvabilitatea şi autoritatea semnăturii'.

Referindu-se la evoluţiile înregistrate recent pe pieţele valutare, Jean-Claude Trichet a apreciat săptămâna trecută că este vorba de un fenomen care afectează mai degrabă dolarul american decât moneda euro, adăugând că un dolar puternic este în interesul comunităţii internaţionale.

Recent, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a coborât la 'negativă' de la 'stabilă' perspectiva pentru ratingul 'AAA' atribuit SUA.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BCE



Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%

Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%, in cadrul unei conferinte de presa sustinute de Christine Lagarde, președinta BCE, si Luis de Guindos, vicepreședintele BCE. Iata textul publicat de BCE: DECLARAȚIE DE POLITICĂ MONETARĂ detalii

BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanda de referinta pentru tarile din zona euro cu 0,75 puncte, la 2% pe an, din cauza cresterii substantiale a inflatiei, ajunsa la aproape 10% in septembrie, cu mult peste tinta BCE, de doar 2%. In aceste conditii, BCE a anuntat ca va continua sa majoreze dobanda de politica monetara. De asemenea, BCE a luat masuri pentru a reduce nivelul imprumuturilor acordate bancilor in perioada pandemiei coronavirusului, prin majorarea dobanzii aferente acestor facilitati, denumite operațiuni țintite de refinanțare pe termen mai lung (OTRTL). Comunicatul BCE Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor detalii

Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ

Dobânda pe termen lung pentru România a scăzut în septembrie 2022 la valoarea medie de 8,07%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Acest indicator, cu referința la un termen de 10 ani (10Y), a continuat astfel tendința detalii

Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut la 2,96% în luna martie 2021, de la 2,65% în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Acest indicator critic pentru plățile la datoria externă scăzuse anterior timp de șapte luni detalii

 



 

Ultimele Comentarii