BANCI | Stirea Zilei

Premiera: creditele noi de consum (2 miliarde lei lunar) au depasit finantarile pentru firme, dar BNR nu vede nicio problema

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-07-09 21:56

Pentru prima data in istoria statisticilor BNR de 10 ani, creditele noi de consum si refinantarile acordate de banci populatiei, in luna mai, au intrecut volumul de finantari noi pentru firme, stimuland astfel o euforie a consumului in detrimentul investitiilor, despre care economistii au inceput, timid, sa traga semnale de alarma.

BNR mentioneaza in raportul de stabilitate financiara publicat recent ca exista o “tensionare a echilibrelor macroeconomice, reflectate de cresterea economică rapidă, peste potențial, bazată mai mult pe consum decât pe investiții, precum și în adâncirea deficitelor gemene (deficitul de cont curent si cel bugetar)”.

BNR considera insa ca exacerbarea consumului nu se bazeaza pe creditare, in ciuda evidentei datelor statistice, care arata, dupa cum se vede, ca volumul creditelor de consum este unul insemnat, peste cel al finantarilor pentru firme.

BNR: “Creșterea economică peste potențial, cu accente pe consum, nu se bazează pe creditare. În fapt, decalajul dintre ciclul financiar și cel economic, în sensul unui ritm de creștere a creditului pentru companii mult sub ritmul de creștere a economiei în ansamblu, prezintă șansa unei reluări pe baze sănătoase a creditării către companii și, odată cu aceasta, șansa de creștere a PIB potențial. Astfel, PIB efectiv ar crește și el în proporții mai echilibrate, pe baza creșterii investițiilor cu finanțare bancară.”

BNR apreciaza ca nivelul redus al creditarii penntru firme este cauzat de dezinteresul acestora pentru credite de la banci, indiferent de nivelul dobanzilor.

BNR: “Cererea de împrumuturi bancare din partea firmelor continuă să se mențină la un nivel redus. De altfel, creditarea de acest tip este una din sursele de finanțare puțin utilizate de către companiile nefinanciare.

Intenția majorității companiilor pentru perioada următoare este de a reduce gradul de îndatorare (59 la sută dintre firme au declarat că nu ar lua un credit în lei și 65 la sută nu ar accesa un credit în euro, indiferent de nivelul ratelor de dobândă), conform Sondajului privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România și capacitatea acestora de a face față unor condiții financiare nefavorabile17 (decembrie 2016).”

Credite noi de consum de 2 miliarde lei intr-o luna

In luna mai, creditele noi de consum in lei au depasit doua miliarde lei, cea mai mare valoare din ultimii zece ani, cu o jumatate de miliard de lei mai multe decat luna precedenta, precum si in comparatie cu luna mai a anului trecut.

Creditele noi de consum au acum valori mai mari chiar si in comparatie cu anii 2007-2008, in perioada euforiei economie dinaintea crizei financiare izbucnita la finalul lui 2008.

Nivelul mai ridicat al imprumuturilor destinate consumului obtinute de populatie are loc in contextul majorarii veniturilor, pe fondul cresterii salariilor bugetarilor, avansului salariului minim pe economie, scaderii TVA-ului, precum si a cresterii economice.

Creditarea este stimulata si de dobanzile aflate, de asemenea, la niveluri minime istorice, cu toate ca, pe parcursul ultimului an, costul imprumuturilor s-a inscris pe o tendinta de crestere. (vezi aici detalii)

Pe de alta parte, valoarea finantarilor noi pentru firme (atat in lei cat si in valuta) a scazut in mai la cel mai redus nivel din ultimul an, insa se mentine peste valoarea din aceeasi luna a anului trecut.

Si creditele imobiliare au avut o crestere insemnata in mai, peste nivelurile din ultimele 11 luni.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile detaliate privind creditele noi in functie de fiecare tip de credit

Taguri: credite de consum  statistici economice  credite firme  statistici BNR  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  Banca Europeana de Investitii (BEI)  Ocean Credit  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

Nimeni nu poate opri Facebook sa faca profit din promovarea fraudelor online

A trecut mai bine de o luna de zile, din 5 februarie 2024, de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un comunicat in care atragea atentia asupra clipurilor false (deepfake) care circula pe Facebook cu guvernatorul Mugur Isarescu recomandand diverse „platforme detalii

 



 

Ultimele Comentarii