BANCI | Stirea Zilei

Platile cu cardul la POS-uri si retragerile de bani de la ATM-uri stabilesc noi recorduri de crestere: 40 miliarde lei in ultimul trimestru din 2014

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-17 10:16

Bancile si IFN-urile au emis in ultimul trimestru al anului 2014 un numar de 1,1 milioane carduri destinate clientilor persoane fizice si firme, aproape inca o data mai multe decat in aceeasi perioada a anului precedent, arata datele BNR publicate ieri. Este vorba in principal de carduri expirate si reinnoite, dar si de emitere de carduri pentru clientii noi.

Numarul de carduri valide in circulatie detinute de populatie si de firme a ajuns la finalul lui 2014 la un total de 14,5 milioane de unitati, un nou record istoric, fata de 14,1 milioane in septembrie 2014 si 13,5 milioane cate se inregistrau inainte de izbucnirea crizei, in decembrie 2008.

Insa nu toate cardurile valide se utilizeaza de catre detinatorii acestora, din diverse motive, precum existenta mai multor carduri la banci diferite sau intreruperea virarii unor sume de bani pe carduri, precum cele din salarii.

11 milioane de carduri active

Astfel, la finalul lui 2014 existau 11 milioane de carduri active, cu aproximativ 400.000 mai multe decat la sfarsitul lunii septembrie, dar mai putine cu 300.000 decat in decembrie 2013. In decembrie 2008 exista acelasi volum de carduri active ca si in prezent: 11 milioane.

Recordul de carduri active s-a inregistrat la finalul lui 2009, cu 11,5 milioane, dar ulterior bancile si-au facut curatenie in portofolii si au anulat cardurile nefolosite, astfel ca numarul acestora s-a stabilizat in ultimii doi ani in jurul a 11 milioane de carduri active.

Asta inseamna ca fiecare persoana activa din Romania detine cel putin un card, daca luam in considerare ca populatia activa (apta de munca) numara aproximativ 10 milioane, dintre care in jur de 5 milioane sunt salariati.

Acestora li se adauga 5,3 milioane de pensionari, pe care bancile incearca de asemenea sa-i determine sa-si incaseze pensia pe card, intrucat astfel au avantajul de a primi banii in orice loc din tara sau din lume in care se afla, putand retrage banii de la orice ATM sau pot plati direct cu cardul in magazine.

6 plati pe secunda cu cardul la POS-uri

Scaderea numarului de carduri active, in ciuda cresterii numarului celor valide, nu a determinat insa si o reducere a numarului de plati cu cardul la POS-uri si pe internet sau operatiuni la ATM-uri.

Datele agregate ale BNR arata ca, dimpotriva, ultimul trimestru al anului precedent a consemnat noi recorduri in privinta numarului de plati cu cardul la POS-urile magazinelor: 52,09 milioane de plati realizate in ultimele trei luni din 2014, cu 4 milioane mai multe decat in trimestrul precedent si cu 8 milioane mai multe decat in ultimul trimestru din 2013.

Asta inseamna ca zilnic au avut loc 577.000 de plati cu cardul la POS-uri, adica 24.000 de plati in fiecare ora sau 400 de plati pe minut, adica 6 plati pe secunda.

In decembrie 2008 romanii efectuau doar 17 milioane de plati cu cardul la POS-uri, de trei ori mai putine decat in prezent, desi numarul de carduri active, 11 milioane, era identic cu cel din prezent.

Romanii cheltuie lunar peste 2 miliarde de lei cu cardul

Si valoarea platilor cu cardul la POS-uri a avansat considerabil in ultimii ani, in ciuda crizei: de la numai 2,8 miliarde lei in ultimul trimestru din 2008 a ajuns la 6,7 miliarde lei in trimestrul 4 din 2014.

Asta insemna ca romanii cheltuie lunar peste 2 miliarde de lei platind cu cardul.

Tinand cont ca exista 11 milioane de carduri active, cu fiecare card au fost facute plati la POS-uri in medie de 600 de lei in ultimul trimestru, respectiv 200 de lei lunar. Aceasta medie a cheltuielilor cu cardul la magazine nu este insa reprezentativa, intrucat ponderea celor care utilizeaza cardul pentru plati la POS-uri este destul de redusa, in jur de o treime. 

Nu doar platile cu cardul, ci si retragerile de numerar de pe carduri la ATM-urile bancilor este in continua crestere, ceea ce inseamna ca romanii au tot mai multa incredere sa-si tina banii in banca si sa-i foloseasca, atunci cand au nevoie, cu ajutorul unui card.

Valoarea retragerilor de numerar este substantial mai ridicata decat platile cu cardul la POS-uri, din simplul motiv ca cea mai mare parte a veniturilor incasate pe card se utilizeaza pentru alte tipuri de cheltuieli decat cumparaturile in magazine: este vorba in principal de cheltuieli familiale, cele reprezentate de plata intretinerii, a taxelor si impozitelor sau plata ratelor la credite (multi romani isi incaseaza salariul la alta banca decat cea de la care au creditul, si in loc sa efectueze plata ratei prin online banking, prefera sa retraga banii de pe card si sa-i dupuna ulterior la ghiseul bancii).

Astfel, valoarea sumelor retrase de pe carduri s-a ridicat in ultimul trimestru al anului trecut la 33,1 miliarde lei, cu 2 miliarde mai mult decat in trimestrul anterior si cu 3 miliarde in plus fata de ultimul trimestru din 2013.

Este vorba, si in acest caz, de un record istoric: in ultimele 3 luni din 2008, valoarea retragerilor de bani de la bancomate se ridica la numai 21,7 miliarde, iar de atunci a crescut permanent.

1.000 de lei retrasi de pe card in fiecare luna

Sa vedem acum cati bani retrage fiecare utilizator de carduri de la bancomat: daca tinem cont ca sunt 11 milioane de carduri active, inseamna ca in medie s-au retras 3.000 de lei de pe fiecare card in ultimele 3 luni ale anului trecut, adica 1.000 de lei lunar.

Asadar, in ciuda crizei care a afectat veniturile populatiei si afacerile firmelor, sumele transferate pe carduri a crescut permanent.

Daca insumam valoarea platilor la POS-uri si retragerile de bani de la ATM-uri din ultimele trei luni din 2014, vedem ca suma totala tranzactionata pe carduri s-a ridicat la 40 de miliarde de lei, cu 4 miliarde mai mult decat in aceeasi perioada a anului precedent (36 miliarde lei) si cu 15,4 miliarde lei mai mult decat in trimestrul 4 din 2008 (24,6 miliarde lei).

Tot mai multe ATM-uri si POS-uri

Avansul operatiunilor cu cardul are loc in contextul extinderii permanente a retelei de acceptare a platilor cu cardul, precum si a operatiunilor cu cardul la ATM-uri.

Astfel, numarul POS-urilor a avansat cu 2.831 unitati in ultimul trimestru din 2014, la un total de 135.465 de aparate de acceptare a platilor cu cardul.

Pe parcursul lui 2014 numarul POS-urilor a crescut in total cu 7.422 de unitati iar fata de decembrie 2008 avem cu 45.000 mai multe aparate de acceptare a platilor cu cardul.

In privinta ATM-urilor, acestea s-au inmultit cu 45 de aparate in ultimul trimestru din 2014, la un total de 10.950 unitati, iar fata de decembrie 2013 sunt mai multe cu 178 de unitati.

Desi numarul bancilor a scazut dastic pe parcursul ultimilor 6 ani de criza, numarul ATM-urilor a crescut cu 1704 aparate, in decembrie 2008 existand doar 9246 bancomate, fata de cele 10.950 din prezent.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii