BANCI | Educatie financiara

Plata cu cardul in strainatate: 3 avantaje importante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-24 14:55

In ciuda crizei, asadar a scaderii resurselor disponibile, tot mai multi romani descopera beneficiile platilor non-cash, cu ajutorul cardului. Romanii fac zilnic cumparaturi cu cardul in strainatate in valoare de 16,6 milioane de lei, efectuand 60.000 de tranzactii la POS-urile magazinelor din alte tari, ceea ce inseamna o medie de 276 lei pe tranzactie, adica in jur de 62 de euro, arata datele agretate ale BNR.

In primele 3 luni din 2008, valoarea cumparaturilor cu cardul in strainatate se ridica la doar o jumatate de miliard de lei, de trei ori mai putin decat in prezent. 

Cele mai importante trei avantaje ale platilor cu cardul in strainatate sunt urmatoarele:

1. Nu riscam pierderea sau furtul banilor din buzunar

Nu risti sa pierzi sau sa ti se fure banii din portofel sau buzunar. Chiar daca pierzi cardul, acesta nu poate fi folosit fara introducerea codului PIN la POS-uri si ATM-uri si fara parola 3D Secure la platile online. Iar in cazul in care a avut loc o frauda sau, in cazul platilor online, daca nu mai primim bunurile platite, vom fi despagubiti.

2. Scapam de problema schimbului valutar

Nu mai trebuie sa faci schimb valutar cand platesti in alte valute, in euro, dolari sau alte monede. Poti plati in orice valuta si cu un card emis in lei, intrucat schimbul valutar se efectueaza automat, la cursul MasterCard sau Visa sau la cursul bancii emitente a cardului, cursuri care sunt mai avantajoase decat cele de la casele de schimb. De asemenea, cu un card in lei putem retrage numerar de la ATM-urile din strainatate, direct in valuta tarii in care ne aflam, cursul de schimb utilizat fiind acelasi ca la platile la POS-uri.

3. Beneficiem de asigurari, promotii, discount-uri, consiliere

Platind cu cardul beneficiezi de diverse promotii si beneficii aferente cardurilor: asigurari de sanatate, de calatorie, asigurari impotriva pierderii obiectelor, precum cheile masinii, promotii si discounturi la diverse magazine partenere ale bancilor sau organizatiilor de carduri.

In plus, cardurile premium au beneficii suplimentare, precum diverse servicii personalizate oferite utilizatorilor pentru a-l ajuta, de exemplu, sa-si rezerve bilete de avion, la concerte sau la diverse restaurante sau agentii de voiaj, precum si accesul in locatii speciale din cadrul aeroporturilor, foarte utile atunci cand calatorim in strainatate.

Plata cu cardul la POS-uri nu se taxeaza

Iar pentru cei care nu stiu, platile cu cardul la magazinele in strainatate, la fel ca la cele din Romania, nu se taxeaza: comisionul este 0!

In ceea ce priveste retragerile de numerar de la ATM-urile din strainatate, acestea sunt mai ridicate decat in cazul retragerilor de la ATM-urile bancilor locale.

De exemplu, la cardurile BRD, comisionul este de 1,5% din suma retrasa de la ATM, plus 10 lei, in comparatie cu comisionul de 0,2% la retragerile de la bancomatele bancii sau 1% plus 4 lei la bancomatele altor banci romanesti.

Comentarii

Nenea Marin
Da, aproape corect
Exista unele tari unde tranzactiile cu cardul la POS sunt comisionate. De ex: in Danemarca, plata cu cardul emis intr-o tara straina este comisionata cu max 3.75%



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii