BANCI | Ultima Ora

Piperea pierde celebrul proces Andriciuc vs. Banca Romaneasca privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-11-28 19:02

Avocatul Gheorghe Piperea a pierdut procesul de la Curtea de Apel Oradea in care a cerut, in numele unui grup de clienti ai Bancii Romanesti, printre care Andriciuc Ruxandra, conversia creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul din data acordarii, la jumatate fata de cel din prezent.

Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la instanta suprema, ICCJ, cea care recent a condamnat Raiffeisen Bank sa revina cu un contract de credit in CHF la conditiile initiale din momentul acordarii acestuia, atat in privinta dobanzii cat si a cursului CHF/RON, adica exact ceea ce se arata intr-un ordin emis recent impotriva bancii de ANPC. (vezi aici detalii)

Banca Romaneasca, detinuta de grupul grecesc National Bank of Greece (NBG), a fost cumparata recent de OTP Bank, care are experienta in relatia cu clientii cu credite in CHF, astfel ca anul viitor, dupa incheierea tranzactiei, banca maghiara va face clientilor Bancii Romanesti cu credite in franci o oferta de conversie a acestora in lei, cu o reducere a datoriei, asa cum a procedat cu clientii proprii. (vezi aici detalii)

Solutia pe scurt a instantei din Oradea: "Respinge ca nefondat apelul declarat de apelanţii reclamanţi... în contradictoriu cu intimata pârâtă SC Banca Românească SA, împotriva Sentinţei nr. 280/30.04.2015, pronunţată de Tribunalul Bihor, pe care o menţine în totalitate. Obligă fiecare parte apelantă să plătească părţii intimate Banca Românească SA suma de câte 812 lei, cheltuieli de judecată în apel. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicare ce se va depune la Curtea de Apel Oradea.”

Procesul a devenit celebru dupa ce judecatorii din Oradea au trimis, la cererea lui Piperea, o solicitare la Curtea Europeana de Justitie pentru exprimarea unei opinii referitoare la problema contractelor de credit in valuta.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca imprumuturile in valuta (franci elvetieni – CHF, euro sau alte monede straine) acordate de bancile romanesti trebuie rambursate in moneda in care au fost acordate, la cursul zilei, nu la cel istoric, din momentul in care au fost acordate, inainte de criza din 2008, dupa cum cer in instante unii avocati, printre care Gheorghe Piperea.

Cu toate acestea, au subliniat judecatorii europeni, bancile trebuie sa-si informeze adecvat clientii cu privire consecintele unui credit in valuta, respectiv majorarea semnificativa a ratei lunare in cazul deprecierii monedei in care-si incaseaza veniturile. Instantele de judecata pot aprecia daca bancile romanesti si-au informat in mod adecvat sau nu clientii in aceasta privinta, iar in cazul in care constata ca informarea clientilor nu a fost suficienta, pot declara clauza de rambursare a creditului la cursul zilei ca fiind abuziva si in consecinta sa impuna plata ratelor la cursul istoric.

Decizia era previzibila, dupa publicarea, in aceasta primavara, a concluziilor avocatului general al CJUE, Niels Wahl, potrivit caruia rambursarea creditelor in CHF in aceeasi moneda, la cursul zilei, nu este o clauza abuziva, conform Directivei 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii. (vezi aici detalii)

Este vorba de hotararea CJUE in cauza C‑186/16, prin care s-au raspuns la trei intrebari trimise de Curtea de Apel Oradea, unde se judeca un proces dintre Banca Romaneasca si mai multi clienti cu credite in CHF, prin care Ruxandra Paula Andriciuc, reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, care au cerut judecatorilor conversia creditelor in franci la cursul istoric, din data acordarii, intrucat ar fi abuziva clauza din contractele de credit in care se spune ca imprumuturile se ramburseaza tot in franci, la cursul zilei, iar clientii isi asuma riscul valutar.

Piperea a invocat ca argument principal reaua-vointa bancii in momentul acordarii creditelor, sustinand ca aceasta stia de riscul ridicat de apreciere a monedei elvetiene, dar cu toate acestea nu si-a informat adecvat clientii cu privire riscul valutar, ba chiar a prezentat imprumuturile in CHF ca fiind mai avantajoase decat altele, cu scopul de a acorda cat mai multe credite si implicit de a obtine profituri mai mari. (vezi aici detalii)

Piperea a pierdut si la Curtea Constitutionala

Piperea este si cel care a redactat si sustinut in Parlament, impreuna cu senatorul PNL Daniel Zamfir, legea privind conversia in lei a creditelor in franci la cursul istoric, din data acordarii acestora, precum si legea darii in plata.

Prima dintre ele a fost declarata ilegala de Curtea Constitutionala, in timp ce a doua a fost modificata radical, astfel incat sa se poata aplica doar daca un judecator constata existenta teoriei impreviziunii din Codul Civil.

Curtea Constitutionala a dat de inteles ca teoria impreviziunii s-ar putea aplica imprumuturilor in franci, caz in care instantele de judecata ar putea decide nu doar darea in plata, cat mai ales echilibrarea contractului de credit, de exemplu aplicara unui curs mediu intre cel din data acordarii si cel din prezent. Adica o solutie de mijloc, echilibrata, nu una radicala, sustinuta de Piperea.

Comentarii

Mao Tze Dung
Piperea si nu prea
Speta CJUE este foarte clara in favoarea consumatorilor. Acum depinde cum si-a formulat Piperea actiunea. Daca a formulat-o gresit, faptul ca CJUE are interpretari favorabile consumatorilor, nu-l indreptateste sa spuna ca a fost facut de Sistem. SCA Piperea nu este la primul dosar pe care il ineaca, mai sunt si altele cu consecinte grave pentru consumatori. Pana nu vedem motivarea ambelor instante, greu sa ne pronuntam daca este vina lui Piperea sau nu. Oricum urmeaza recursul la ICCJ unde completele s-au curatat de Nela Petrisor si Constantin Branzan. Cam usturatoare hotararea, nefondat. Fie trimit dosarul la rejudecare la Oradea, fie il inchid definitiv. Piperea daca este cine pretinde ca este ar face bine sa prezinte public actiunea sa si motivarea primei instante. Pana la proba contrarie, imi este greu sa cred ca o instanta ar avea atata tupeu sa desconsidere o decizie a CJUE, cel mai probabil nu se aplica in dosarul respectiv pe cererea lui Piperea.

COSMIN
E UN MAFIOT
Piperea a pierdut intentionat procesul, joaca la dublu. E un papagal....le ia banii la amarati, iar pe la spate se intelege cu politicienii si bancherii. Mafie pe spatele debitorilor saraci. Rusine sa-ti fie. Judecatorii fara cuvinte, rusine sa le fie si lor .....

Panduru
Cu sare si piperea
Piperea a avut market puternic in spate. Niste smecheri au vrut sa-si rezolve problemele prin el. Asa l-au impins in fata. Legea darii in plata este tot in favoarea bancilor. Ce bucurie este aceea cand ramai fara casa? Peste 99% dintre darile in plata sunt facute in contracte cu clauze abuzive. Bietul om nu doar ca da casa bancii, ci lasa si abuzurile acolo, iar banca este bine mersi. Si batut si cu banii luati. Dar Piperea spune ca este totusi o iesire din credit. Cel mai probabil aici actiunea a fost prost facuta. Dar Piperea s-a imbogatit, acum ii cade rangul. Cati oameni a indepartat Piperea doar pentru ca ii aratau unde greseste. Sorry boss.

Domnu Goe
Sa-i dam o lamaie lui Piperea poate ii ia greata. Buhuhuuu.
Piperea mai are doar sa stinga lumina acolo pe scena. Pe scena in care a dat reprezentatii demne de un clovn. Succesuri.

Msk
:-(
Piperea a facut bani buni din necazul oamenilor. Ceea ce nu a vrit n8meni sa inteleagaba fost ca daca ai cerut 1 Eur, 1 CHF , 1 USD sau 1 Ron credit- va trebui sa dai indarat aceeasi suma.+ dobanda. Cursul valutar este problema ta. Toate prostiile debitate de Piperea impotriva bancilor a avut drept scop crearea unui fals sentiment de solidaritate cu "pagubitii". Scopul ? Imaginea personala + comisioanele din dosarele pastorite. Rezultatul. Zero pentru clienti. Fara numar ptr avocat. 😜



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii