BURSA | Ultima Ora

Pietele de capital globale se vor schimba fundamental in urmatorii 5 ani, arata un raport PwC

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-03 10:38

Un raport PwC susţine că pieţele globale de capital se vor schimba în mod fundamental în următorii cinci ani şi îndeamnă jucătorii să inoveze şi să intre în competiţie cât mai repede pe fondul acestor schimbări, arata compania intr-un comunicat, in care se mai precizeaza urmatoarele:

Raportul preconizează un nou echilibru al pieţelor globale de capital, a căror înfăţişare, structură şi dinamică vor arăta foarte diferit faţă de prezent în 2020. Raportul încurajează jucătorii să răspundă la provocările perioadei post-criză cât mai repede dacă vor să fie relevanţi şi peste cinci ani.

Conform raportului ‘Capital Markets 2020: Will it change for good’, în timp ce factorii de decizie politică şi de reglementare impun ritmul procesului de reformă a pieţelor de capital, ei acţionează doar drept catalizatori. Adevăraţii factori de schimbare sunt, în opinia PwC, aşteptările tot mai multor părţi interesate şi realităţile unui mediu economic şi comercial nou, care vor schimba în mod fundamental şi pentru totdeauna pieţele globale de capital.

PwC spune că noul echilibru va veni prin inovaţie, noi tehnologii, schimbarea structurii industriei, a modelelor de a afaceri, a structurii financiare, prin noi produse financiare şi modificarea regimului de remunerare.

PwC arată că jucătorii trebuie să acorde prioritate adaptării la condiţiile de piaţă de după criza financiară pentru a satisface noile cerinţe ale clienţilor, pentru a se adapta la progresele tehnologice şi la reformele din industrie. Altfel, atât participanţii (băncile de investiţii, brokerii şi alţii), cât şi utilizatorii (firmele cu capital privat, fondurile de pensii, fondurile cu capital de risc şi alţi intermediari financiari nebancari și persoane juridice) riscă să iasă din criză recapitalizaţi, restructuraţi şi reformaţi, dar irelevanţi.

Concluziile PwC sunt susţinute de 250 de răspunsuri ale directorilor executivi ai companiilor care acţionează pe pieţele de capital cuprinse într-un studiu global, iar principalele provocări menţionate de către respondenţi sunt nevoia de creştere a profitabilităţii clienţilor (36%), adaptarea la noile tehnologii (33%) şi atragerea şi păstrarea angajaţilor talentaţi.

56% dintre participanți au recunoscut, de asemenea, necesitatea de a îmbunătăţi serviciile oferite clienţilor şi au indicat aceasta ca fiind prioritatea lor de investiții.

Amenintarea pseudo-jucatorilor bancari

Executivii sunt foarte preocupaţi de amenințarea reprezentată de pseudo-jucătorii bancari, cum ar fi platformele de finanțare colectivă (crowd funders) sau creditorii individuali (peer-to-peer). 70% dintre ei consideră că ele reprezintă o ameninţare pentru sistemul bancar tradițional, iar 16% arată că aceste noi platforme de finanţare ar putea să depăşească cota de active curentă de 25%. Doar 20% cred că aceste instituţii oferă oportunități inovatoare de parteneriat.

În ciuda schimbărilor puterii economice globale, cea mai mare lichiditate o vor avea în continuare huburile financiare globale deja existente. În timp ce majoritatea (76%) se aşteaptă ca un centru emergent să rivalizeze cu Londra şi New York, PwC este sigur că cele două oraşe vor continua să fie la cârma ecosistemului financiar până în 2020, dat fiind că oferă o combinaţie de stabilitate, transparenţă şi stat de drept, pe fondul unui context global instabil, al resurgenţei capitalismului de stat şi al unui adevărat război pentru resurse.

Viziunile participanţilor de pe piaţa de capital şi a utilizatorilor serviciilor de investiţii sunt similare când vine vorba de dinamica şi schimbările majore din piaţă. De exemplu, ambele categorii se aşteaptă la volatilitate crescută şi instabilitate, care ar putea face ca pieţele să aibă parte atât de boom-uri cât şi de scăderi, şi ambele anticipează că obţinerea performanţei financiare va necesita o re-centrare pe business.

În plus, ambele văd impactul tehnologiei asupra companiilor în mod asemănător, pe de-o parte ca o sursă de risc în cazul în care nu este gestionat adecvat, pe cealaltă parte, un factor de avantaj competitiv. În aceeaşi măsură, percepţia executivilor legată de abilitatea de a obţine un avantaj prin accesul la Big Data va fi un factor important până în 2020.

Cele două grupuri se diferenţiază însă când vine vorba de interpretarea modului în care schimbările din pieţele de capital vor afecta priorităţile şi provocările de investiţii. Deşi atât participanţii cât şi utilizatorii sunt de acord că inovaţia în relaţia cu clienţii este o prioritate de investiţie, utilizatorii sunt mai preocupaţi de implicaţiile aduse de tehnologizare şi cele necesare conformării cu noile cerinţe de reglementare decât omologii lor participanţi. Acest lucru este datorat faptului că participanţii au implementat programe de transformare în urmă cu 3-5 ani, în timp ce majoritatea utilizatorilor abia încep să ia în considerare efectele acestor schimbări structurale ale pieţei. Aşadar, utilizatorii mai au un drum lung de parcurs când vine vorba de finanţarea iniţiativelor strategice. Dintre respondenţii studiului, mai mult de jumătate dintre utilizatori au indicat că vor să obţină capital adiţional pentru a se conforma cerinţelor de reglementare, în comparaţie cu mai puţin de o treime dintre participanţi.

Utilizatorii pieţelor de capital consideră că există provocări semnificative pentru a-şi asigura menţinerea poziţiei în faţa clienţilor. În acelaşi timp, participanţii consideră că atragerea şi păstrarea angajaţilor şi ameninţările aduse de noii jucători din piaţă sunt principalele provocări.

Potrivit PwC, există șase priorități pe care jucătorii de pe piețele globale de capital trebuie să le gestioneze și la care trebuie să îşi adaptaze strategia cât mai curând pentru a deveni lideri:

- Gestionarea proactivă a reglementărilor, riscurilor şi capitalului
- Instituirea unei culturi de conformare şi a unei conduite solide de conformare
- Redefinirea modelului de business
- Adoptarea strategică a noi modele de operare
- Facilitarea inovaţiei şi a capacităţii de a o stimula
- Consolidarea unui avantaj oferit de informaţie şi date

“Pe măsură ce interconectivitatea şi accesul la pieţele financiare sunt în creştere, vedem o lume în care pieţe de capital lichide şi funcţionale sunt mai necesare ca oricând. Liderii industriei trebuie să abordeze noile condiţii de piaţă aflate într-o continuă schimbare şi să demonstreze că pot funcţiona în acest nou echilibru de forţe pentru a îşi demonstra utilitatea în societate. Pentru a avea succes în lumea anului 2020, participanţii şi utilizatorii pieţelor de capital vor trebui să aleagă poziţia pe care o vor adopta - dacă vor să fie pionieri care să influenţeze viitorul sau să copieze rapid modelele inovatoare de afaceri. Companiile din domeniu ar trebui să încerce să-şi îmbunătăţească actualul model de afaceri”, a declarat Diana Coroabă (foto), Partener, Servicii de Consultanţă Fiscală, Liderul Echipei de Servicii de Consultanţă Fiscală pentru sectorul financiar, PwC România.

Despre raport:

Raportul ‘Capital Markets 2020: Will it change for good‘ al PwC se bazează pe perspectivele echipelor şi clienţilor PwC din întreaga lume. În plus, PwC a analizat provocările şi oportunităţile pe care evoluţia pieţei le creează pentru participanţii din sectorul financiar şi cum aceştia intenţionează să gestioneze aceste provocări. Raportul a explorat impactul pe care îl vor avea megatendinţele asupra viitorului sistemului financiar global, utilizând metodologia Project Blue a PwC. S-a avut în vedere modul în care aceste tendinţe vor conduce la diferite scenarii pentru viitorul pieţelor de capital, concentrându-se pe probleme cum ar fi: unde vor fi clienţii în 2020, de unde va veni capitalul şi care este potenţialul rol al participanţilor la pieţele de capital în economie şi în contextul politicilor guvernamentale. PwC a „tradus” aceste tendinţe şi perspectiva asupra acestui mediu în şase priorităţi pentru participanţii şi utilizatorii pieţelor de capital care să le asigure succesul şi în viitor. În cele din urmă, PwC a comandat un studiu bazat pe răspunsurile a 250 de executivi şi lideri din sectorul pieţelor de capital din întreaga lume pentru a afla reacţia şi perspectiva lor.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraNu se pot face plati cu cardul la POS-urile ING Bank (Actualizare: problema a fost rezolvata)

POS-urile ING nu functioneaza, astfel ca in prezent nu se pot efectua plati cu cardul la comerciantii care au POS-uri de la ING. “In prezent, tranzactionarea cuu cardul la POS-urile ING este disponibila doar pentru o parte din utilizatori”, conform site-ului ING. detalii

ING a fost victima unui atac informatic soldat cu blocarea platilor cu cardul si aplicatiei Home Bank

ING Bank a dezvaluit ca ieri a fost victima unui atac informatic tip DdoS, in urma caruia clientii bancii nu si-au putut folosi cardurile si nici nu si-au putut accesa conturile online prin aplicatiile de internet banking sau mobile banking, Home Bank. Nici site-ul bancii nu a putut fi detalii

Actiunile BT si BRD listate la BVB au scazut puternic dupa declaratiile lui Darius Valcov privind taxa bancara

Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ale Bancii Transilvania (simbol bursier TLV) si BRD au scazut ieri cu 9,58%, respectiv 6%, dupa ce Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al prim-minstrului Dancila si autorul taxei pe banci a declarat, citat de Ziarul Financiar, ca detalii

PNL a cerut Avocatului Poporului contestarea la Curtea Constitutionala a OUG 114 privind taxarea bancilor si altor companii

Partidul National Liberal (PNL) a cerut Avocatului Poporului sa conteste la Curtea Constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr.114 din 2018, care prevede introducerea de la inceputul acestui an a unor taxe pe care vor trebui sa le achite statului companiile din mai multe sectoare, detalii