ASIGURARI | Noutati ASF

Piața asigurărilor continuă creșterea în 2016 (plus 9,16% în T1) și atinge pentru prima dată echilibrul financiar (primele brute acoperă 100% daunele și cheltuielile)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-03 16:56

Piața asigurărilor continuă creșterea în 2016 (plus 9,16% în T1) și atinge pentru prima dată echilibrul financiar (primele brute acoperă 100% daunele și cheltuielile) - comunicat ASF:
 
Primele brute subscrise pe piața asigurărilor în primul trimestru al acestui an au totalizat 2,43 miliarde de lei, în creștere cu 9,16% față de aceeași perioadă din 2015.

Creșterea a fost susținută atât de segmentul asigurărilor generale, care a înregistrat un avans de 9,74%, apropiindu-se de pragul de 2 miliarde de lei, cât și de asigurările de viață, care au avut subscrieri mai mari cu 6,6%, însumând 438 milioane de lei.

Piața asigurărilor generale a fost dominată în continuare de polițele auto, ponderea asigurărilor de răspundere civilă (clasa X) urcând în trimestrul I la peste 56%, cu 20 de puncte procentuale peste nivelul din urmă cu trei ani. Adăugând și asigurările de mijloace de transport terestru, în afara celor feroviare (clasa III), rezultă o pondere totală a asigurărilor auto de 76,34% din volumul subscrierilor de asigurări generale.

Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) au depășit în primul trimestru borna de două milioane de contracte încheiate, numărul polițelor noi fiind cu 64.386 mai mare decât în perioada corespunzătoare din 2015, în condițiile în care creșterea gradului de cuprindere constituie o precondiție esențială pentru însănătoșirea pieței. În total, la 31 martie 2016, erau în vigoare 4.652.631 polițe RCA, din care 3,5 milioane încheiate de persoane fizice, în creștere cu 3% față de primul trimestru al anului trecut.

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA a urcat astfel la peste un miliard de lei, fiind cu 31,6% mai mare decât în T1 2015.

Dauna medie RCA plătită în primul trimestru al anului 2016 a scăzut la 6.874 de lei, comparativ cu un vârf de 7.769 de lei atins în trimestrul IV din 2015, însă a fost cu 205 lei mare decât în primul trimestru al anului trecut.

Dacă evoluția daunei medii va confirma în trimestrele următoare scăderea consemnată față de T IV 2015, se creează premisele pentru plafonarea creșterii tarifelor RCA, având în vedere că dauna este principalul cost care influențează prețul polițelor. Prima medie la asigurările RCA a fost în trimestrul I de 747 lei, în urcare cu 26,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, respectiv cu 0,9% față de trimestrul IV 2015.

Un semnal important de reechilibrare a pieței RCA l-a reprezentat scăderea în premieră a ratei daunei combinate (rata daunei plus rata cheltuielilor) la 101,66%, față de 127,5% în urmă cu doi ani, în condițiile în care rata daunei a coborât la 69,8%, iar rata cheltuielilor s-a redus la 31,8%, comparativ cu 40,7% în TI 2014. Pe segmentul asigurărilor auto din clasa III (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare), rata daunei combinată a scăzut sub pragul de 100%.

La nivelul segmentului RCA, ponderea cheltuielilor cu comisioanele pentru brokeri în primele brute subscrise a scăzut pentru al treilea an la rând, de la 17,3% în TI 2014, la 14,13% în TI 2016. Ponderea medie a cheltuielilor cu comisioanele pe toate clasele de asigurări generale a scăzut de la 16,67% în trimestrul I 2014, la 13,49% în trimestrul I 2016.

Cele 35 de societăți de asigurare care au activat pe piață în primul trimestru al acestui an au achitat indemnizații brute de 913 milioane de lei pe segmentul asigurărilor generale, în scădere cu 16% față de TI 2015, respectiv de 186 milioane de lei pentru asigurări de viață, adică un total de circa 1,1 miliarde de lei.

În trimestrul I, un număr de 32 de societăți de asigurare s-au aflat sub incidența Directivei Solvabilitate II, intrată în vigoare la nivelul Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2016 și care prevede cerințe de capital mai ridicate, în corelație directă cu nivelul riscurilor asumate de asigurători.

Per ansamblul asigurătorilor care raportează pe regimul Solvabilitate II, valoarea fondurilor proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate (SCR) a crescut cu 1,5% pe parcursul trimestrului I 2016, până la 4,02 miliarde de lei. La 31 martie 2016, nivelul fondurilor proprii eligibile era pozitiv pentru majoritatea companiilor, iar rata SCR era supraunitară, în condițiile în care capitalul deținut de societățile de asigurare este de foarte bună calitate (preponderent capital propriu).

Mai multe detalii privind evoluția pieței asigurărilor în primul trimestru din 2016 găsiți în analiza afișată aici.

Taguri: Autoritatea de Supraveghere Financiara  ASF  statistici  Astra Asigurari  asigurari de viata  Asirom  RCA (asigurare auto obligatorie)  asigurari auto  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati ASFCum poti sa verifici clasa bonus-malus la asigurarea RCA, pentru a plati mai putin

Începând de astăzi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pune la dispoziţia asiguraţilor un instrument online prin care se pot obţine informaţii despre încadrarea în clasa bonus-malus (B/M) a autovehiculului asigurat prin RCA, anunta ASF intr-un comunicat, detalii

ASF a modificat Norma nr. 19/2015 privind aplicarea Standardelor internationale de raportare financiara de catre societatile de asigurare

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară În cadrul şedinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat măsuri privind cadrul de funcţionare a pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, detalii

Piata asigurarilor in primele noua luni din 2017: primele brute subscrise, in crestere cu 6%

Evoluţia pieţei asigurărilor în primele nouă luni ale anului 2017 (comunicat de presa ASF) Piaţa asigurărilor din România şi-a continuat trendul de creştere şi în primele nouă luni ale acestui an. Societățile de asigurare autorizate și detalii

In memoriam Nicolae Crisan

In memoriam Nicolae Crişan (comunicat ASF) Autoritatea de Supraveghere Financiară îşi exprimă profundul regret pentru dispariţia prematură, în cursul nopţii trecute, a domnului Nicolae Eugen Crişan, Director general adjunct al Fondului de Garantare a Asiguraţilor. Membrii Consiliului şi toţi foştii colegi din ASF sunt alături de familia domniei sale în acest tragic moment. Cu o activitate profesională de peste patru decenii în asigurări, domnul Nicolae Crişan a fost printre primele persoane care au organizat activitatea de reglementare şi supraveghere a acestui sector, întâi în cadrul structurii specializate a Ministerului de Finanţe şi apoi, din anul 2001, ca primul preşedinte al Comisiei de detalii

Ultimele Comentarii