Parlamentul schimba printr-un compromis controversata lege a bancilor pentru locuinte, dar soarta acestora va fi decisa de justitie
Autor: Bancherul.ro
2018-06-18 22:49
La fix doi ani dupa ce parlamentarii PSD au initiat modificarea legii bancilor pentru locuinte BCR si Raiffeisen, in urma acuzatiilor Curtii de Conturi ca acestea au delapidat fondurile publice, Parlamentul a adoptat saptamana trecuta noua lege, printr-un compromis facut cu Guvernul si cu votul impotriva a partidelor de opozitie.
La finalul lui 2015, Curtea de Conturi a acuzat cele doua banci pentru locuinte ca au acordat prima de stat reprezentand maxim 25% din economiile pe cinci ani ale clientilor, fara sa le ceara acestor sa justifice ca au cheltuit fondurile publice in domeniul locativ, conform prevederilor legii aflata in vigoare la acea data, OUG 99 din 2006.
Potrivit acestea, „pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minim 5 ani, fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ a sumei economisite”.
Legea nu spune insa daca si prima de stat trebuia justificata sau nu, asa incat bancile au interpretat legea ca nici prima de stat nu trebuie justificata. In consecinta, BCR si Raiffeisen au distribuit clientilor fonduri publice in valoare de 665 milioane lei sub forma de prime de stat, fara justificarea ca aceste fonduri au fost folosite de clientii bancilor pentru a-si construi, renova sau cumpara o locuinta.
Curtea de Conturi a apreciat ca prima de stat trebuia utilizata doar pentru investitii locative si le-a acuzat pe cele doua banci ca au delapidat banii publici, pe care i-a folosit in cea mai mare parte pentru a le plati clientilor dobanzi ridicate pentru depozite, nu pentru a acorda credite pentru locuinte.
Cele doua banci pentru locuinte au primit de la buget fonduri de 765 milioane lei in perioada 2004-2015, marea majoritate fiind incasate de BCR (608 milioane lei), din care doar 100 milioane au fost utilizate pentru investitii in domeniul locativ, restul primei de stat fiind platita sub forma de dobanzi pentru depozitele clientilor, a constatat Curtea de Conturi.
Bancile au contestat decizia Curtii de Conturi la Curtea de Apel Bucuresti, care le-a dat castig de cauza anul trecut, insa decizia finala va fi data in aceasta toamna de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Principalul avocat al bancilor, fostul ministru al Justitiei si parlamentar PNL, Valeriu Stoica, le-a spus judecatorilor ca daca vor emite o decizie impotriva bancilor, acestea vor intra in faliment, intrucat vor fi obligate sa ramburseze statului sume importante de bani.
Cele doua banci pentru locuinte fac insa parte din grupuri austriece puternice (BCR-Erste Bank si Raiffeisen), care realizeaza profituri importante in Romania, cu care pot inchide fara prea mari probleme gaurile celor doua subsidiare – banci pentru locuinte. BCR a realizat un profit de 668 milioane lei in 2017, iar Raiffeisen de 491 milioane lei.
Legea a iesit conform motivatiei initiale, in ciuda opozitiei Guvernului
Dupa controlul Curtii de Conturi de la finalul lui 2015, cele doua banci pentru locuinte au suspendat incheierea de noi contracte de economisire-creditare, dat fiind conflictul in justitie si initiativa de modificare a legii.
Acum, legea a fost modificata conform motivatiei initiale, in ciuda opozitiei Guvernului.
In motivarea intitiativei legislative depuse in iunie 2016 de senatorul PSD Viorel Arcas se arata urmatoarele: „Avand in vedere ca sitemul Bauspar a cunoscut o dezvoltare rapida in Romania si s-a stabilizat prin crearea unei mase de depunatori care poate asigura siguranta si stabilitatea sistemului, se impune modificarea regimului juridic al Primei de Stat in sensul adaptarii la noile realitati care permit functionarea sistemului printr-o sustinere la fel de activa din partea statului, dar care sa fie indreptata spre o eficientizare a utilizarii subventiilor”.
Concret, se spune in motivarea legii, „se va introduce, pentru prima data, obligatia pentru titularii contractelor de economisire-creditare de a justifica faptul ca au utilizat Prima de stat pentru cheltuieli in domeniul locativ...”
Senatorii au adoptat rapid, in octombrie 2016, proiectul de lege, potrivit caruia „clientii care incheie contracte de economisire-creditare au obligatia de a prezenta bancii documente justificative privind utilizarea in scop locativ a sumei reprezentand prima de stat”.
Proiectul de legea a ajuns anul trecut la Camera Deputatilor, care este camera decizionala, unde a fost insa amanat de la dezbateri, dupa ce Curtea de Conturi a anuntat ca a sesizat DNA in privinta bancilor pentru locuinte.
In toamna anului trecut, proiectul de lege a reintrat in dezbaterea comisiei de specialitate din Camera, fiind sustinut puternic de deputatul ALDE Varujan Vosganian, care a pledat activ pentru sustinerea bancilor, el considerand ca prima de stat nu ar trebui justificata pentru utilizarea in scop locativ.
Guvernele Tudose iar ulterior Dancila nu au fost de acord insa cu parlamentarii PSD si ALDE, exprimandu-si in punctul de vedere privind proiectul de lege ca atat prima de stat cat si sumele economisite la bancile pentru locuinte trebuie justificate pentru a fi utilizate doar in domeniul locativ.
Parlamentul a intrat astfel intr-o degringolada: Comisia de buget, finante si banci a Camerei Deputatilor, condusa la acea vreme de deputatul PSD Viorel Stefan, numit ulterior Ministru de Finante, in prezent fiind vice-premier, a trimis legea in plenul Camerei intr-o forma aproape neschimbata fata de cea veche, fara sa preia nici modificarile din Senat, nici opinia Guvernului!
Proiectul de lege a fost intors in plenul Camerei la comisii, fara vreo explicatie, pentru a reintra in dezbaterile din Comisia de buget, in primavara acestui an.
Aici, Varujan Vosganian a continuat sa sustina acerb cauza bancilor pentru locuinte, sustinut tacit de deputatii PSD, in timp ce deputatii de opozitie ai PNL, mai ales ai USR, s-au declarat de acord cu Guvernul si Curtea de Conturi, adica pentru justificarea primei de stat si a sumei economisite in vederea investitiilor locative. (vezi aici dezbaterile din Parlament)
Deputatul USR Claudiu Nasui spune ca nu este de acord cu schema subventionarii bancilor pentru locuinte: “A nu se intelege ca am ceva impotriva sistemului bancar. Dar daca vrem un sistem bancar sanatos, acesta nu trebuie sa functioneze pe baza unor subventii din bani publici, ci trebuie sa se tina singur pe picioare, precum orice alta activitate. Altfel nu nastem decat un alt grup de interese abonat la bani publici si o industrie bolnava care nu poate sa se tina pe picioare in absenta subventiilor venite de la alte sectoare productive.” (vezi aici detalii)
Si reprezentanta BNR a sustinut, in cadrul dezbaterilor din Parlament, ca sumele economisite de clientii bancilor nu ar trebui justificate pentru utilizarea in domeniul locativ, intrucat s-ar descuraja economisirea.
In final, Vosganian a profitat de pozitia BNR pentru a propune o solutie de compromis: sa se justifice doar prima de stat, nu si sumele economisite, propunere votata, in final, de aliatii sai din PSD, alaturi de UDMR.
Legea a fost adoptata cu 179 de voturi pentru din partea a 137 de parlamentari PSD, 11 ai ALDE, 15 ai UDMR, 12 ai minoritatilor, 2 neafiliati, dar si cate unul al PNL si PMP. Impotriva au fost 88 de voturi, 47 ale PNL, 25 ale USR, 8 ale PMP si 8 ale neafiliatilor.
In forma votata, legea prevede urmatoarele: "Pentru a beneficia de prima de stat... clienţilor li se pune la dispoziţie soldul economisit, la solicitarea acestora, iar pentru a beneficia de prima de stat aceştia au obligaţia ca în termen de maximum 6 luni de la încasarea soldului economisit, să prezinte băncii documentele justificative privind utilizarea în scop locativ, a unei sume cel puţin echivalente cu cuantumul primei de stat şi a dobânzii aferente acesteia. În cazul în care utilizarea sumei cel puţin echivalente cu cuantumul primei de stat şi a dobânzii aferente acesteia în scop locativ nu este dovedită de clienţii băncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ, în termenul stabilit, aceasta nu va fi pusă la dispoziţie clientului şi se va restitui Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.”
Ce vor face cele doua banci dupa adoptarea noii legi?
Vor relua incheierea de contracte bauspar (economisire-creditare) sau vor astepta decizia finala a justitiei? Reprezentantii bancilor nu au raspuns.
Sistemul bauspar (economisire-creditare) ar putea reprezenta o alternativa mai buna la clasicele credite ipotecare, in vederea stimularii economisirii pe termen lung si evitarea, in acest fel, a acumularii unor crize pe piata creditarii si pe cea imobiliara, provocate tocmai de acordarea rapida a prea multor credite ipotecare.
Reteta a fost verificata in tarile germanice si a fost confirmata si de BNR, insa bancile pentru locuinte din Romania au esuat, pana acum, sa o puna in practica, intr-un context istoric framantat de euforia cresterii economice si a creditarii, urmata de recesiunea de dupa criza din 2008. Ramane de vazut daca vor dori sau vor reusi sa o faca de acum inainte, cu aceasta noua lege si in functie de decizia finala a justitiei.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
BNR arata ca bancile romanesti au profituri mai mici decat cele din Bulgaria, Polonia sau Cehia, conform datelor BCE, astfel ca nu se justifica taxa pe lacomie
Reprezentantii Guvernului si haterii sistemului bancar si ai BNR si-au motivat introducerea taxei pe activele bancare, botezata taxa pe lacomie, prin aceea ca bancile romanesti au cele mai mari profituri din Europa, exploatand romanii si conspirand la dezvoltarea tarii cu credite putine si detalii
BNR avertizeaza ca riscurile privind cursul de schimb, dobanzile, inflatia si cresterea economica raman ridicate, din cauza masurilor adoptate de Guvern
Episodul recent de depreciere a leului, de cadere a Bursei si de crestere a dobanzilor s-ar putea repeta, pentru ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca riscurile raman in continuare ridicate, fiind determinate in principal de OUG 114/2018 prin care s-a introdus taxa pe activele detalii
Isarescu nu s-a lasat impresionat de rugamintile parlamentarilor. Vreti dobanzi mai mici? Atunci trebuie sa facem altceva. Sa scadem mai intai inflatia si deficitele bugetar si comercial! Dobanzile nu se pot scoate din palarie!
Parlamentarii mai ca nu l-au implorat ieri pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sa gaseasca o solutie pentru scaderea ROBOR si implicit a dobanzilor la credite, fiind convinsi ca banca nationala poate face asta, daca vrea, indiferent de ce se intampla in economie si in detalii
Mugur Isarescu le-a explicat parlamentarilor ca totul e in regula cu ROBOR, ca nu poate fi manipulat de banci si nici nu poate fi mai mic, cum vor ei, decat daca scad inflatia si dobanda BNR
Intr-un final, conducerea BNR, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, au venit pentru audieri la comisiile de specialitate din Senat, dupa ce initial a refuzat invitatia cunoscutului sau critic, senatorul ALDE, Daniel Zamfir, motivand ca este nelegitima si subversiva, urmarind, de fapt, sa-l detalii
- Sa aveti incredere! ne-a asigurat Mugur Isarescu, dupa ce a respins dur si hotarat atacurile populiste ale consilierului premierului, Darius Valcov, la adresa BNR
- Isarescu contraataca: Atacurile la adresa BNR sunt jalnice inclusiv cu invective ca nu suntem patrioti
- Apel catre Guvern de la cel mai mare grup financiar al tarii, Banca Transilvania: Romania merge foarte bine, haideti sa nu stricam aceasta poveste frumoasa!
- Marea problema a Romaniei sunt acum incertitudinile interne, nu cele externe, spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care inca nu si-a revenit din sah mat-ul primit de la Guvern cu taxa bancara legata de Robor
- Ce taxe platesc bancile din tarile vecine: de cinci ori mai mici decat cea din Romania
- BCE considera ca o taxa bancara pentru alimentarea bugetului public este de nedorit si nedreapta
- BNR greseste raspunzand criticilor cu aceeasi moneda, in loc sa fie un model de toleranta si de combatere a populismului, nationalismului si extremismului cu care nu doar Romania, ci toata Europa se confrunta
- Comitetul pentru Supravegherea Macroprudentiala a programat luni, 4 februarie, sedinta in care se discuta taxa bancara
- BNR arata ca pazeste ROBOR-ul: a prins o banca imprumutandu-se cu o dobanda prea mare
- Problema cu taxa bancara din Romania e ca nu afecteaza doar bancile, ci si populatia, firmele si economia, avertizeaza seful Erste Bank, Andreas Treichl
ROBOR
- Asociatia Pietelor Financiare respinge acuzatiile de manipulare a ROBOR de catre banci
- ROBOR-ul reactioneaza la restrictiile de creditare ale BNR
- Roborul profita de Isarescu
- ROBOR la 6 luni - evolutie istorica
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
- Topul bancilor dupa active in 2016
- Topul bancilor dupa active in 2015
- Topul bancilor dupa active in 2014
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Statistici BNR
- Creditele noi acordate de banci au crescut in februarie, dupa cinci luni consecutive de scadere
- Numarul restantierilor din Biroul de Credit urca la cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni
- Cate credite noi in euro au acordat bancile in 2017
- Statisticile creditelor acordate de banci populatiei (decembrie 2017)
- Statisticile creditelor acordate de banci firmelor (decembrie 2017)
Legislatie
- OUG 51 din 1997 actualizata privind operatiunile de leasing
- Ordonanta de urgenta nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, cu modificari si completari
- Ordonanta de Guvern nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor (versiune actualizata)
- Regulament BNR privind institutiile emitente de moneda electronica
- Ordonanta de Urgenta (OUG) nr. 50 din 2010 privind contractele de credit pentru consumatori, actualizata
Analize economice
- PIB-urile Ungariei si Poloniei au crescut mult mai mult decat cel al Romaniei in 2018
- Inflatia din Cehia a crescut la 2,5%
- Cursul euro/leu intr-o noua zona de variatie
- BNR: Ritmul anual de crestere a volumului productiei industriale a incetinit
- BNR si-a atins tinta de inflatie in 2018
Anunturi banci
- BRD retrage din oferta cecurile in valuta si operatiunile prin contact center
- IBAN-urile Bancpost se vor schimba in IBAN-uri Banca Transilvania de la 1 ianuarie 2019
- Alpha Bank isi inchide sucursalele si aplicatia de online banking la ora 14 si le deschide abia luni, la 8
- OTP Bank isi anunta clientii ca trebuie sa-si actualizeze datele personale pana in 5 decembrie, altfel banca le va bloca conturile si cardurile
- Banca Transilvania inventeaza POS-uri in forma de cutii de donatii
Ministerul Finantelor
- Ministerul Finantelor spune ca este in plan cu necesarul de finantare pentru 2018, de 72 miliarde lei
- Termenul de depunere a declaratiei unice a fost prelungit pana la 31 iulie
- Romanii au cumparat titluri de stat Centenar in valoare de 786 milioane lei
- Populatia poate cumpara titluri de stat cu dobanda de 5%, de la Trezorerii sau Posta
- Titlurile de stat pentru populatie prin Programul Tezaur se vor distribui si prin Posta Romana
Biroul de Credit
- Intrebari frecvente despre Biroul de Credit
- Lista bancilor si IFN-urilor care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Cum pot fi sters din Biroul de Credit?
Procese
- Clauze abuzive in contractele de credit ale Piraeus Bank (decizie definitiva a judecatorilor)
- Se rejudeca un proces privind clauzele abuzive din contractele de credit ale BCR, la sesizarea ANPC
- Libra Bank pierde procesul cu ANSPDCP in care a contestat amenda primita pentru raportarea ilegala a clientilor la Biroul de Credit
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Asociatia Parakletos si bancile care au acordat credite in franci elvetieni
- Raiffeisen Bank pierde procesul cu ANPC privind comisioanele la retragerile de numerar de pe cardurile de credit
Stiri economice
- Enel vrea sa-si treaca clientii pe piata libera
- Oamenii reclama ca nu pot cumpara titluri de stat Centenar la Posta prin transfer bancar sau card, ci doar cu numerar
- Vodafone si Orange, amendate de ANCOM pentru ca si-au suprataxat clientii pentru convorbirile roaming in strainatate
- Ministerul Finantelor anunta ca introduce Declaratia Unica pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati economice sau alte categorii de venituri
- Ministerul Finantelor a imprumutat 2 miliarde euro de pe pietele internationale
Statistici
- Pretul caselor, in scadere cu 0,7%, conform Eurostat
- Numarul fimelor active din Romania, conform statisticilor Registrului Comertului
- Evolutia istorica a cresterii anuale a Produsului Intern Brut (PIB), conform datelor Institutului National de Statistica (INS)
- Evolutia istorica a valorii Produsului Intern Brut (PIB), conform datelor Institutului National de Statistica (INS)
- Transferurile de bani ale romanilor din strainatate au ajuns la 2,1 miliarde euro anul trecut, conform statisticilor Eurostat
Noutati BCE
- ECB: Insights into the digital transformation of the retail payments ecosystem
- ECB introductory statement on Governing Council decisions
- Speech by Mario Draghi, President of the ECB: Sustaining openness in a dynamic global economy
- Deciziile de politica monetara ale BCE
- Mario Draghi, President of the ECB: Introductory statement to the press conference (with Q&A)
Noutati EBA
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
- EBA issues first binding mediation decision between the SRB and the NBR
- Asset repricing, cyber-attacks and Brexit are key risks for EU financial markets, shows ESA report
- EBA publishes its Roadmap on FinTech
Noutati FGDB
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
- Valoarea depozitelor garantate de FGDB a crescut cu 50 miliarde lei in ultimul an, la 221 miliarde lei in total
- FGDB aminteste ca toate conturile si depozitele din bancile romanesti sunt garantate in limita a 100.000 de euro
Noutati FMI
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
- IMF concludes article IV consultation with Romania
- IMF statement on the stability of the banking system in Ukraine
Noutati BERD
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
- BERD devine actionar Agricover Holding
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
- A Challenging Decade and a Question for the Future (speech by Janet Yellen, The Fed chair)
Noutati BEI
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Aplicatia Home Bank a ING a avut din nou probleme de functionare
- Probleme la Unicredit cu functionarea aplicatiilor de mobile banking si online banking
- Cardul de masa BT poate fi inregistrat in BT Pay, pentru platile cu telefonul
- BCR a lansat noua platforma de online banking, George
- BBVA ofera open banking
Noutati Comisia Europeana
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
- Council of the European Union statement on Bulgaria path towards ERM II participation
- Romania, pe ultimul loc in Europa la digitalizare
Noutati BVB
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
- BVB avertizeaza doua firme ca nu si-au respectat obligatiile de raportare
- Raiffeisen Centrobank (RCB) a lansat produse de investitii tip warrant la BVB
- BVB a initiat procesul de fuziune cu Sibex