BANCI | Stirea Zilei

Legea care permite datornicilor la banci si IFN-uri sa scape de 80% din valoarea creditelor cesionate firmelor de recuperare creante a fost votata de Parlament

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-23 21:10

Parlamentul a adoptat legea care interzice firmelor de recuperare creante sa ceara datornicilor la banci sau IFN-uri mai mult de 80% din valoarea restantelor la credite.

"Cesionarul (firma de recuperare creante) nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent (banca)", prevede legea adoptata de Camera Deputatilor, in vederea promulgarii.

Bancile vand (cesioneaza) creditele neperformante firmelor de recuperare creante cu un pret mediu de 10% din valoarea acestora, conform datelor BNR.

De exemplu, in cazul unui credit de 10.000 de lei care a fost vandut (cesionat) de o banca unei firme de recuperare la un pret de 1.000 de lei, firma de recuperare va mai putea cere de la datornic cel mult 2.000 de lei, fara alte costuri suplimentare, asadar doar 20% din datorie.

Din acest motiv, legea s-ar putea dovedi neconstitutionala, intrucat incalca dreptul de proprietate consfintit de Constitutie, dat fiind ca detinatorul unei datorii, respectiv firma de recuperare creante, nu o va mai putea recupera integral, ci doar in jur de 80% din aceasta.

Bancile vand (cesioneaza) creditele neperformante firmelor de recuperare creante pentru ca ele nu dispun de expertiza necesara in vederea urmaririi clientilor rau-platnici, domeniu in care sunt specializate firmele de recuperare creante.

Un alt motiv pentru care bancile au cesionat creditele neperformante firmelor de recuperare a fost necesitatea reducerii volumului de credite neperformante intr-o perioada scurta, la solicitarea BNR.

Legea a fost initiata de senatorul PNL, ulterior trecut la ALDE, Daniel Zamfir, un apropiat al avocatului Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, asadar direct interesat de discreditarea sistemului bancar.

Legea a fost depusa la Secretarul general al Camerei Deputatilor pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii, iar in cazul in care nu va fi contestata la Curtea Constitutionala, va fi trimisa presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii. Daca nici presedintele nu va avea obiectii, legea va fi publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare.

Legea a fost adoptata pe neasteptate, in 18 decembrie, in aceeasi zi in care a fost anuntata si taxa pe banci, dupa declaratiile facute cu doua zile inainte de Liviu Dragnea, presedintele PSD, partidul de guvernamant, in care cerea Guvernului sa adopte masuri impotriva bancilor “lacome”. (vezi aici detalii)

Dezbaterea acestei legi a fost suspendata in Camera Deputatilor din luna iunie, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-a impotrivit, considerand ca poate induce hazard moral, prin incurajarea neplatii creditelor, si afecteaza capacitatea bancilor de a acorda noi imprumuturi. (vezi aici detalii)

Tot in 18 decembrie Camera Deputatilor a adoptat alte doua legi impotriva sistemului bancar: cea privind plafonarea dobanzilor la credite si cea prin care contractele de credit nu mai sunt titluri executorii, ceea ce inseamna ca executarile silite vor trebui mai intai sa fie decise de judecatori, printr-un proces intr-o instanta de judecata.

Textul de lege adoptat de Parlament

L E G E
pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art.I. - După articolul 712 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 389 din 11 iunie 2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se introduc două noi articole, art. 713 şi 714, cu următorul cuprins:

”Art.713 . - (1) Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent.

(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanţei, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanţă şi al subrogaţiei.

Art.714 . - Debitorul-cedat care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului cel mult dublul preţului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanţa, fără costuri suplimentare.”

Art.II. - Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prevederile
art. 713 şi 714 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, se aplică şi contractelor de credit aflate în derulare la data intrării în vigoare. (vezi aici detalii)

Comentarii

cc
pretul unui credit cesionat "in pachet" e egal, procentual, cu pretul intregului pachet?
Fiecare credit are propria sa "viata". De aceea, poate ca are si valoare diferita de cesionare, deci si de rascumparare... Cum se poate determina acest pret? Mai mult, daca un imprumutat, de buna credinta, nu a mai putut sa achite ratele vreme de luni de zile, cum va putea sa rascumpere creditul fie si cu numai 10 sau 20% din valoare?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda la creditele ipotecare a revenit la nivelul din urma cu 5 ani

Dobanda (DAE) medie practicata de banci pentru creditele ipotecare acordate populatiei a revenit spre finalul anului trecut la nivelul din urma cu 5 ani, de 6,18% pe an, fiind in crestere cu 2,5 puncte fata de nivelul minim record de 3,6% inregistrat in 2016, arata statisticile Bancii Nationale detalii

Cum se aplica taxa bancara in Europa: in Romania este cu mult mai mare decat in alte tari, de opt ori peste media europeana si singura legata de dobanzi

Taxa de 1,2% pe an din activele bancilor romanesti este de aproape trei ori mari mare decat cea din Polonia, de 0,44%, de sase ori mari ridicata decat in Ungaria, unde e 0,20%, si de opt ori mai mare fata de media de 0,15% in restul celor 14 tari europene in care se aplica, conform analizelor si detalii

BNR avertizeaza ca riscurile si incertitudinile cresc substantial, din cauza taxelor impuse de Guvern; primele efecte se vad deja, prin cresterea cursului valutar si scaderea bursei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca risurile si incertitudinile pe termen mediu cresc substantial pe termen mediu, din cauza recentelor masuri fiscale si bugetare adoptate prin OUG 114/2018, intrate in vigoare din acest an, care prevad introducerea unor taxe substantiale pe activele detalii

BNR a facut cumparaturi in piata banilor, pentru a impiedica ieftinirea exagerata a ROBOR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost astazi in piata banilor pentru a-si umple sacul cu bani: le-a luat bancilor aproape 13 miliarde lei, printr-o operatiune de atragere de depozite, determinandu-le sa majoreze indicele de dobanda ROBOR la termen de o zi cu aproape un punct, de la 1,75% la detalii

Ultimele Comentarii

 • mda

  @Isa .. poate tu intri in "recesiune"... eu zis ca vezi in DEX ce inseamna recesiune si sa vezi cum ... detalii

 • BANCA ROMANEASCA

  Singura banca care o doare-n cot de clienti si nu a propus nicio conversie. Va rugam daragi ... detalii

 • Securitate si comisionare

  De acor dc a nu vor fi atat de mari comisioanele dar nu cred ca TPP-urile nu vor mai comisiona de ... detalii

 • Buna masura sa bagi economia in recesiune!

  Nu pricepi ca daca intra in faliment cateva banci intram si noi in recesiune? oricum creditarea va ... detalii

 • mda

  De trei ori mai ridicata decat profitul DECLARAT al bancilor. Profitul REAL este scos din Romania ... detalii