BANCI | Stirea Zilei

OTP Bank a castigat 5,2 milioane euro din preluarea Millennium Bank la pret subevaluat (badwill)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-25 23:22

OTP Bank a platit anul trecut 39 de milioane de euro pentru achizitia Millennium Bank, care detinea active de 635 milioane euro, asadar de 16 ori mai mari decat pretul cu care au fost preluate. In jargonul financiar asta se cheama badwill sau negative goodwill, semnificand faptul ca valoarea contabila a activelor bancii au un pret de piata mult mai mic, din cauza situatiei dificile a bancii preluate, care producea pierderi, caz in care se vorbeste de o tranzactie de vanzare tip firesale, adica la pret subevaluat.

Astfel de tranzactii au mai avut loc recent in sistemul bancar: preluarea Volksbank de Banca Transilvania, Romanian International Bank (RIB) de catre Idea Bank din Polonia, MKB Romexterra de fondul de investitii Axxcess Capital, ATE Bank de BRCI iar mai nou achizitia (fuziunea) Carpatica tot de Axxcess Capital prin intermediul Emerging Europe Accession Fund (EEAF). Toate aceste banci preluate au fost banci cu probleme, care produceau pierderi, astfel ca au fost nevoite sa-si vanda activele la preturi cu mult sub valoarea lor de piata.

Revenind la tranzactia OTP Bank – Millennium Bank, in raportul pentru primul trimestru al acestui an publicat recent de grupul maghiar se arata ca initial s-a estimat ca afacerea va aduce bancii un castig din badwill in jurul a 30,7 milioane euro, insa in final profitul net al tranzactiei, dupa impozitare, a fost de doar 5,2 milioane euro.

Asta pentru ca banca a trebuit sa acopere o serie de cheltuieli precum provizioanele pentru creditele neperformante ale Millenium Bank, in valoare de 14,7 milioane euro, precum si costurile aferente preluarii, de 10,1 milioane euro, la care se adauga impozitul.

In bilantul OTP Bank Romania din primul trimestru din acest an a aparut insa la alte venituri nete decat cele din dobanzi si comisioane suma de 3,3 milioane euro, in crestere cu 181% fata de primul trimestru din 2014, ceea ce a permis bancii sa raporeze un profit net de 1,3 milioane euro, dupa acoperirea pierderilor tot de 1,3 milioane inregistrate de Millennium Bank in primele trei luni ale acestui an.

Ce a preluat OTP Bank de la Millennium Bank

OTP Bank a preluat de la Millennium Bank active in valoare de 493 milioane euro, din care creditele se ridica la 349 milioane euro.

De asemenea, OTP Bank a achizitionat depozite in valoare de 300 milioane euro de la Millennium, conform raportului financiar din primul trimestru din 2015, consolidat cu indicatorii bancii preluate.

OTP Bank a mai transferat de la Millennium un numar de 56 de unitati si 401 angajati.

In urma preluarii Millennium Bank, OTP Bank si-a majorat in ianuarie capitalul social cu 175,3 milioane lei, astfel incat rata de solvabilitate a crescut de la 12,6% la sfarsitul lui 2014 la 13% la sfarsitul lunii martie 2015.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii