BANCI | Interviu

Olteanu, BNR: E posibil sa apara banci straine cu credite ipotecare mai avantajoase

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-07 20:58

O posibila consecinta a legii privind darea in plata a caselor ipotecate ar fi aparitia in Romania a bancilor straine care sa ofere credite ipotecare supuse legislatiei din tarile de origine, mai exact cu un avans mai mic decat cel care va fi impus de bancile romanesti, considera viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

“E util sa realizam faptul ca ne aflam pe o piata a Uniunii Europene care este libera pentru serviciile financiare si ca este posibil sa apara solutii de finantare supuse legislatiei altor state, daca acelea vor fi mai atragatoare pentru consumatori”, a declarat Olteanu in cadrul unui conferinte de presa la banca nationala.

Intrebat daca e posibil ca banci din alte tari sa acorde creditare ipotecare in Romaia care sa fie supuse legislatiei din tara de origine a bancii, Olteanu a spus:

“Serviciile financiare circula liber in intreg spatiul european. De aici incolo cei care vor dori sa gandeasca o astfel de schema o vor gandi.”

Bancile straine vor putea acorda credite ipotecare in Romania fara sa li se aplice legea darii in plata?

Olteanu: Sunt convins ca vor cere consultanta si o vor plati bine. Nu vor primi bancile consultanta de specialitate din partea mea. Va repet insa ca ne aflam intr-un spatiu al circulatiei libere a serviciilor financiare, spatiul european.

Deci raspunsul e da?

Olteanu: Raspunsul e cel pe care vi l-am dat.

Deci o banca straina poate sa dea credite ipotecare fara sa i se aplice legea darii in plata?

Olteanu: Nu am legea darii in plata in acest moment si nu stiu la ce vreti sa va raspund.

O banca straina poate acorda credite in Romania fara sa i se aplice legislatia din Romania?

Olteanu: Ce inseamna sa acorde credite in Romania?

Unui cetatean roman.

Olteanu: Fara discutie. Dumneavoastra daca va duceti acum la Londra si luati un card de credit de acolo vi se aplica legea romana?

Mi se aplica legea din Marea Britanie...

Olteanu: Fara discutie, e un exemplu

Si atunci daca o banca din Anglia vine si acorda credit in Romania, ce lege se aplica?

Olteanu: Depinde de la caz la caz. O banca nici nu trebuie sa vina in Romania, poate sa opereze inclusiv de acolo. Suntem intr-o zona de circulatie libera a serviciilor financiare. Nu trebuie sa-ti infiintezi o banca in Romania pentru a da credite in Romania, asa cum o banca din Romania nu trebuie sa-si infiinteze o societate bancara proprie in Italia ca sa dea credite in Italia. Le poate da de aici.

Cu alte cuvinte, raspunsul este da. Putem lua credite de la o banca straina fara sa se aplice legea darii in plata.

Olteanu: Si acum puteti lua credite de la o banca straina. Raspunsul este: dupa caz, potrivit contractului si potrivit legislatiei din tara respectiva si din Romania. Nu exista un raspuns standard, exista diverse ipoteze.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii