TEHNOLOGII BANCARE - FinTech | Opinie

O noua lege (cash-back) obliga magazinele nu doar sa accepte platile cu cardul, ci si sa elibereze numerar la POS-uri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-16 15:42

Legea cash-back are ca principal scop cresterea platilor cu cardul in zonele rurale si implicit cresterea bancarizarii din Romania

Legea pentru completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cunoscuta ca legea "cash-back", intrucat permite utilizatorilor de carduri ca la POS-urile magazinelor sa retraga si numerar, nu doar sa achite cu cardul cumparaturile, urmeaza sa intre in vigoare din 20 mai 2016, dupa ce a fost adoptata de Parlament in 10 mai a.c.

Legea (vezi aici forma adoptata de Camera Deputatilor) a fost trimisa astazi presedintelui Romaniei in vederea promulgarii.

Unul dintre principalele obiective ale legii este sa stimuleze platile electronice in mediul rural, unde exista putine magazine cu POS-uri pentru platile cu cardul, dar si un numar limitat de bancomate. De aceea, solutia gasita a fost implementarea retragerilor de numerar de la POS-urile magazinelor.

MasterCard precizeaza intr-un comunicat ca legea initiata de deputatul UDMR Zsolt Molnar introduce si obligativitatea acceptarii platilor cu cardul pentru comerciantii cu o cifra de afaceri de minim 10.000 de euro anual, fata de 100.000 de euro anual cat este in prezent.

Aceasta inseamna ca si magazinele mici, multe dintre ele in mediul rural, vor fi obligate sa accepte platile cu cardul la POS-uri, nu doar cele mai mari, ca in prezent.

MasterCard subliniaza ca nu există niciun cost asociat comercianților pentru implementarea POS-urilor si a serviciului de cash-back, costurile fiind suportate de băncile acceptatoare.

MasterCard mai mentioneaza in comunicat ca a sustinut activ si promovat proiectul de lege, inclusiv in cadrul dezbaterilor din comisiile Camerei Deputatilor, dat fiind ca initiativa are potentialul de a creste gradul de acceptare a cardurilor, preponderent in mediul rural, unde gradul de penetrare al cardurilor este unul foarte mic.

Cosmin Vladimirescu, General Manager, Romania, MasterCard: Credem că legea cash-back reprezintă un pas firesc în această direcție a fiscalizării economiei, încurajând transparența, dezvoltarea sustenabilă și progresul prin utilizarea pe scara largă a plăților electronice”.
Cosmin Vladimirescu, General Manager, Romania, MasterCard: Credem că legea cash-back reprezintă un pas firesc în această direcție a fiscalizării economiei, încurajând transparența, dezvoltarea sustenabilă și progresul prin utilizarea pe scara largă a plăților electronice”.

“Salutăm adoptarea legii cash-back, care va impulsiona dezvoltarea infrastructurii POS cu precădere în mediul rural, accelerând educarea graduală a comunităților asupra utilizării cardurilor. Un prim pas în acest sens il reprezintă chiar accesul la o valoare limitată de numerar prin intermediul POS-urilor. MasterCard a susținut această inițiativă legislativă încă de la primele discuții și ne bucurăm să vedem că proiectul a fost adoptat cu aplicabilitate asupra comercianților cu o cifră de afaceri anuală de peste 10.000 euro (mulți dintre aceștia în mediul rural sau urban mic). Dorim să reafirmăm că nu există niciun cost asociat comercianților pentru implementarea POS-urilor si a serviciului de cash-back, costurile fiind suportate de băncile acceptatoare.

Pentru ca implementarea să fie cât mai eficientă și rapidă, MasterCard își anunță disponibilitatea de a oferi o derogare pentru aceste costuri până la finele anului. De asemenea, dorim sa contribuim activ cu expertiza noastră în cadrul discuțiilor pe marginea normelor metodologice ale legii, alături de toate părțile implicate, în directia implementării transparente și eficiente a acestui sistem.
MasterCard va continua să încurajeze inițiativele care vizează extinderea infrastructurii de acceptare a cardurilor, o necesitate a pieței locale, cu impact pozitiv la nivelul întregii economii. Credem că legea cash-back reprezintă un pas firesc în această direcție a fiscalizării economiei, încurajând transparența, dezvoltarea sustenabilă și progresul prin utilizarea pe scara largă a plăților electronice”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager, Romania, MasterCard.

Principalele prevederi ale legii:

- Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată sunt obligaţi sa accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit.

- Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile de debit, şi cardurile de credit.

- Instituţiile emitente și acceptante vor întreprinde toate măsurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri, de avansuri in numerar la terminalele de plată, odată cu achiziţia de bunuri şi/sau servicii.

- Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul si care au încheiat cu emitenţii cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar, sunt obligate sa acorde avansuri potrivit legii, pe toata perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afișa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informaţii privind costurile serviciului.

- Avansul prevăzut la alin. (5) va fi evidenţiat distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 200 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se vor stabili conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii pot percepe de la titularul cardului, o suma care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.

- În cazul în care numerarul aflat la dispoziţia comercianţilor acceptanţi prevăzuţi la alin. (4) nu acoperă suma solicitată de utilizatorul de card, clientului i se va oferi suma disponibilă pentru astfel de operaţiuni.

- Băncile acceptante de carduri sunt obligate, la solicitarea operatorilor economici, instituțiilor publice, persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin. (1), precum si a comercianților prevăzuți la art.1 alin. (3), in baza contractelor încheiate in acest scop, sa instaleze terminale de plata la toate locurile de vânzare ale acestora, în termen de maximum 30 de zile de la formularea solicitării.

- Băncile acceptante de carduri, prevăzute la alin. (1), sunt obligate sa asigure infrastructura şi dotările proprii necesare, în vederea ordonării plăţilor prin intermediul mijloacelor moderne de plată şi a realizării transferului între contul de card şi contul beneficiarilor sumelor plătite, precum si pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

- Constituie contravenţie şi se sancţionează următoarele fapte: a) utilizarea de către unităţile prevăzute la art. 1 a unor terminale de plată care nu sunt instalate potrivit prevederilor art. 2 alin. (1); b) nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (2 1 ); c) distrugerea, deteriorarea sau modificarea tehnică a terminalelor de plată, care pot provoca înregistrări eronate sau pot genera fraude; d) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin.(1) de a accepta încasări prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit; e) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin.(3) de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit; f) refuzul instituţiilor prevăzute la art.1 alin.(4) de a implementa sistemul de acordare de avansuri in numerar, pentru utilizatorii cardurilor de debit si al cardurilor de credit; g) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin.(5) de a acorda avansuri in numerar, din soldul existent in casa si din încasările zilei; h) lipsa afișării semnului prevăzut la art. 1 alin. (5) si a informaţiilor privind acordarea de avansuri in numerar si a costului acestora; i) refuzul băncilor acceptante de carduri, de a instala in termenul prevăzut la art.2 alin.(1), terminale de plata; j) lipsa asigurării de către băncile acceptante de carduri, a infrastructurii şi a dotărilor necesare pentru acordarea de avansuri in numerar la terminalele de plata.

- Contravenţiile prevăzute la alin.(2) lit. a), b), h) se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei iar contravenţiile prevăzute la lit. c), d), e), f), g), i), j), se sancţionează cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei.

- Contravenţiilor prevăzute la alin. (2), le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare. 

- Prezenta lege intră în vigoare la 20 mai 2016.

Taguri: MasterCard  POS  bancomat  

Comentarii

Tanase Zbanghiu
Multa, multa MUIE la camatarii bancari!
Si la comisioanele de 2% pe POS nu umblati ma nenorocitilor? Tranzactia asta de a oferi numerar din caserie este scutita de comision bancar cand ala trage cardul prin POS? Futu-va neamu'n gura de camatari ca voi vreti sa va umpleti de bani dar ati nenorocit tara asta cu clauzele voastre abuzive si CHF.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpiniePatronatele protesteaza impotriva taxelor impuse de Guvern companiilor: vor avea efect devastator asupra economiei si vor fi platite de toti cetatenii

Patronatele protesteaza impotriva introducerii de catre Guvern a unor taxe pentru companii, fara consultarea mediului de afaceri, considerand ca vor avea efect devastator asupra economiei si vor fi platite de toti cetatenii. Comunicatul Conferderatiei Patronale detalii

APEL PENTRU PASTRAREA STABILITATII INDUSTRIEI FINANCIARE

Industria financiară din România este profund îngrijorată de măsurile anunțate de Guvernul României precum și de inițiativele legislative aprobate de Camera Deputaților, în condițiile în care introducerea unei astfel de taxe financiare și aprobarea pachetului de trei legi privind plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate și eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit cu caracterul lor retroactiv conduc la riscuri mari asupra stabilității sectorului bancar cu impact direct asupra capacității de creditare a populației, companiilor și a statului român. Efectele sunt deja resimțite prin deprecierile de pe piața de capital (peste 1,5 miliarde euro pe bursele detalii

Sondaj: jumatate dintre romani vor un credit

O pondere de 44% dintre români intenționează să contracteze un credit în următoarele șase luni – cei mai mulți dintre țările Europene sondate – și doar 8% sunt siguri că nu vor apela la această opțiune de finanțare, potrivit unui sondaj efectuat de către GfK detalii

Seful Erste Bank: situatia din Romania este foarte nefericita

Andreas Treichl, seful Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, considera ca situatia din Romania este foarte nefericita, pentru ca lucrurile se misca prea incet. El s-a plans de ritmul scazut al investitiilor in infrastructura si logistica. Un analist al bancii americane JP Morgan l-a detalii

Ultimele Comentarii

 • Buna ziua

  Buna ziua as dori sa fac un credit de 25000 pentru cumpararea unei locuinte lucrez an italia cu ... detalii

 • Prima Casa 2019

  ... detalii

 • Prima Casa 2019

  Puteti citi noile reguli pentru Prima Casa 2019 pe ziarulimobiliar.ro ... detalii

 • OPFV 2019

  BUNA ZIUA! pt plata impozitelor scadente 25.01.2019.programul Anaf ultima versiune 1.3.3 din ... detalii

 • lire rupte

  Buna ziua am 2bacnote de 20 de lire care au fost rupte in margine de sus pana jos si apoi lipte. ... detalii