BANCI | Analiza

Numarul restantierilor la Biroul de Credit a crescut cu 60.469 de persoane intr-o singura luna, o dovada ca romanii "gafaie" la rambursarea creditelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-01-09 01:56

Creditele neperformante ale persoanelor fizice scoase de banci in afara bilanturilor aproape s-au dublat in luna noiembrie 2014, dar cu toate acestea numarul celor cu restante de peste 30 de zile intregistrati la Biroul de Credit a crescut considerabil, ceea ce inseamna ca romanii au in continuare mari probleme cu achitarea imprumuturilor, adica “gafaie”, cum se exprima guvernatorul Isarescu.

Ultimele date prezentate de BNR arata ca numarul restantierilor la Biroul de Credit a crescut in luna noiembrie cu 60.469 de persoane, la un total de 712.737 de datornici.

In acelasi timp, si numarul restantelor a avansat la 949.172, cu 98.127 mai multe decat in luna octombrie.

Totalul sumelor restante a crescut de la 10,6 miliarde lei in octombrie la 10,9 miliarde, adadar cu aproape 300 de milioane de lei in plus.

Pe de alta parte, creditele scoase de banci in afara bilanturilor au sporit semnificativ in noiembrie, la aproape 400 milioane lei, fata de doar 181 milioane in octombrie si 66 milioane in septembrie.

Prin operatiunea de scoatere a neperformantelor in afara bilantului, bancile recunosc pierderile si elimina din statistici respectivele credite, ceea ce ar trebui sa aiba ca efect o reducere a volumului total de restante. Cu toate acestea, dupa cum arata datele Biroului de Credit, noile restante aparute sunt mult prea multe pentru a se consemna o tendina de scadere a volumului de neperformante.

BNR nu a publicat rata creditelor neperformante pentru luna noiembrie, ultima cifra fiind aferenta lunii octombrie, de 15,31%, doar putin mai redusa fata de cea din septembrie, de 15,33%.

Comentarii

Mihai Panaitescu
Datoriile au crescut pentru ca bancile sunt camatari!
Normal ca gafie cand exista escroci precum BCR. Am la ei un credit ipotecar, mi-au dat dobanda fixa in primul an 5%, cu o rata de 500 Euro. Dupa 1 an mi-au dublat rata la 1000 Euro cu dobanda de 10.1%. Am cerut explicatii si mi-au spus ca a trecut perioada promotionala si acum am dobanda variabila. Am marja in contract de 1.5%. De la 1.5% la 9.5% cat am acum este o distanta lunga. Va rog sa constatati faptul ca euribor este aproape zero, ce reprezinta cei aproape 8% care intra in dobanda si pentru care n-am o explicatie din partea bancii? (am facut petitii la banca pentru ca nu am explicatie in contract si nu mi-au dat raspuns). La sucursala mi s-au insiruit o serie de costuri, dar care n-au valori pentru a verifica suma sa fie 8%. Asadar iata cum se ajunge la biroul de credite, prin hotia bancii. Eu sunt client bun-platnic, care de 8 ani platesc hotia bancii. Am initiat demersuri in instanta si ne judecam. Adica la un Euribor de 5.6% am dobanda 10.1% si la un Euribor 0% am dobanda 9.5%? Si daca cer explicatii sunt amenintat cu executarea silita de oamenii bancii? Am facut petitie la BNR pentru incalcarea prudentei bancare, si BNR o scalda tinand partea bancii. Cand am luat credit am fost evaluat la 65% maxim cat era legea bancara pe veniturile familiei. Dobanda de evaluare nu a fost cea reala in baza formulei ci cea promotionala, la jumatate. Adica banca stia cat va fi dobanda peste 1 an si eu nu. Astfel prin dublarea dupa 1 an am ajuns la peste 100% din venituri de plata in rata, concret 130%. A trebuie sa ma imprumut la parinti sotia sa-si lase cresterea copilului si sa revina la serviciu. Sacrificii imense pentru ca banca aceasta BCR sa incaseze o rata abuziva. Deja sunt foarte multe irevocabile castigate de clientii bancii si sper sa fiu si eu printre acestia curand. Voi cere ulterior daune morale de 1 milion de euro pentru trauma ce o pot proba datorita saraciei in care banca aceasta ne-a adus prin practici comerciale ilegale. Asa ca stimate ziarist, romanii gafaie pentru bancile ii fura. As vrea sa faceti o investigatie obiectiva sa aflati care este motivul real al neplatii ratelor cu intrebarea prin abuz sau prin motive economice ale debitorului (si-a pierdut locul de munca, nu mai castiga bine, ...). Eu va garantez ca 90% sunt datorita abuzurilor unor banci precum Volksbank, BCR, OTP, Raiffeisen, Banca Romaneasca, Bancpost, toate protejate de domnul care in anii 90 accepta ca deponentii sa piarda toata agoniseala in bancile care s-au prabusit (Columna, Albina, Agricola, Bancorex, Bancoop, Dacia Felix). Astazi acest domn ne invata ca trebuie sa protejam deponentii sugrumand si abuzand debitorii. Daca s-a ajuns aici cred ca va dati seama ca increderea in sistemul bancar al lui Isarescu este la cele mai de jos cote. In fapt acest domn doar ne-a pus pe butuci, caci asta a fost agenda celor al carui exponent este.

Mihai Panaitescu
Mai raman 13 miliarde euro de scos din bilanturi. Succesuri, in special BCR, taticul camatarilor
Sa nu uit stimate ziarist. Bancile mai au in stoc 13 miliarde de euro credite neperformante. Au scapat abia de 1.7 miliarde pe durata anului trecut. Asa ca balciul abia este la inceput. Oricat vor scoate din bilanturi sume uriase, ar trebui sa dea faliment. Iar toti managerii care au semnat pentru a fi puse in vanzare contracte in pierdere, dar mai ales cu clauze abuzive sa fie trasi la raspundere si bagati la puscarie. Ca bonusuri au stiu sa ia furand populatia ademenita cu reclame mincinoase.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii