BANCI | Interviu

Nicolae Cinteza, BNR: Un nou proiect de lege prevede rambursarea creditelor in valuta la cursul din data acordarii; e o nebunie!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-25 12:13

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, a declarat, cu cateva momente in urma, in cadrul unei conferinte la banca centrala, ca in Parlament se discuta o noua lege care prevede rambursarea creditelor la cursul din data in care au fost acordate.

"Am vazut un proiect de ordonanta (proiect de lege privind modificarea OUG 50 n.r.) care a trecut de Senat si care va multiplica de cateva ori efectele legii in plata. E o nebunie!", a spus Cinteza.

"Este un proiect de ordonanta care obliga bancile sa accepte rambursarea creditelor in valuta la cursul mediu din luna in care s-a acordat creditul", a adaugat Cinteza.

El a precizat ulterior, dupa incheierea conferintei, pentru Bancherul.ro, ca este vorba de vechiul proiect de lege initiat in urma cu doi ani de deputata PSD Ana Birchall, modificat acum cu noi prevederi privind conversia, pe care BNR l-a primit aseara de la Camera Deputatilor, pentru a-si exprima opiniile asupra acestuia.

Intrebat care ar putea fi consecintele unei astfel de legi, Cinteza a spus: "Un dezastru!".

Un proiect de lege pentru modificarea OUG 50 privind conversia creditelor in valuta, initiat de deputata PSD, Ana Birchall, a fost dezbatut, anul trecut, de Camera Deputatilor, dupa ce a fost adoptat de Senat, dar care a fost abandonat ulterior, in favoarea legii insolventei persoanelor fizice, in urma opozitiei FMI si BNR.

Legea a aparut dupa izbucnirea scandalului creditelor in franci elvetieni (CHF), in contextul aprecierii francului cu peste 20% in luna ianuarie 2015 si cu peste 80% dupa izbucnirea crizei din 2008, efectul fiind aproape dublarea ratelor la creditele in CHF.

In ultima varianta a legii discutata anul trecut in Camera Deputatilor se prevedea conversia creditelor in valuta la un curs mediu dintre data acordarii si cel din prezent, ceea ce inseamna o scadere cu aproximativ 25%.

Nicolae Cinteza declara atunci, in Parlament, ca in cazul conversiei creditelor la cursul din data acordarii, un numar de patru banci intra in faliment, conform simularilor facute de BNR. De asemenea, trei banci au anuntat BNR ca vor cere declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei, in cazul adoptarii legii. (vezi aici declaratiile lui Cinteza)

Conversia creditelor in valuta este prevazuta si in proiectul de lege privind transpunerea Directivei 17 privind creditele ipotecare, care trebuie sa intre in vigoare din 21 martie 2016.

Ordonanta de transpunere a Directivei 17, initiata de ANPC, prevede ca se poate face conversia unui credit in valuta la cursul BNR din data conversiei, iar daca fluctuatia ratei de schimb este mai mare de 20%, cum este cazul francului elvetian (CHF), bancile trebuie sa ofere clientilor o reducere a ratelor cu cel putin 10%.

Prevederile legii urmeaza a se aplica doar creditelor acordate dupa intrarea in vigoare a legii, se mai arata in proiectul de ordonanta al ANPC. (vezi aici detalii).

Problema conversiei creditelor in valuta se disputa si in salile tribunalelor, unde clientii bancilor, in special cei cu credite in franci elvetieni, cer rambursarea creditelor la cursul din data acordarii.

Prima decizie definitiva privind inghetarea cursului CHF/RON la data acordarii a fost cea a Tribunalului Galati, din noiembrie 2014, in cazul unui client Volksbank.

De atunci au mai aparut public alte patru decizii definitive de acelasi tip, in cazul clientilor altor trei banci: Bancpost, Credit Europe Bank si Piraeus Bank. (vezi aici detalii)

La inceputul acestui an, in Polonia s-a adoptat o lege care prevede conversia in zloti a creditelor in valuta, inclusiv cele in franci elvetieni (CHF), la un curs cu aproximativ 23% mai mic fata de cel la care au fost acordate, in conditiile in care cursul din prezent este mai mare cu peste 70% fata de cel din 2007. (vezi aici detalii)

Numarul creditelor in franci elvetieni (CHF) acordate romanilor in perioada dinaintea crizei din 2008 de sapte banci romanesti a scazut cu aproape o treime (29%), respectiv 25.279 de credite, de la 87.112 cate erau in noiembrie 2014 (inclusiv creditele externalizate), la 61.833 in noiembrie 2015, conform datelor publicate de BNR. (vezi aici detalii)

(stire in curs de actualizare) 

Comentarii

Gabriela
Nicolae Cinteza, BNR: Un proiect de ordonanta care a trecut de Senat prevede rambursarea creditelor in valuta la cursul din data acordarii; e o nebunie!
Nu e mai nene nebunie, e dreptate, tare va manevreaza bancherii de ati ajuns avocatii lor iar ei va da cu sutul in funcd daca ce ati spus nu e bine.Mai nene cinteza tu crezi ca mai merge cu mizmasu', crezi ca mai crede cineva in aberatiile tale, gata s-a sus vremea cand BNR mai repereznta ceva, tu dmn'Cinteza in primul rand sa te lamuresti cum e cu datul imobilului, se stinge datoria sau nu?Dupa ce te lamuresti cum stau lucrurile acum pt ca acum cativa ani nu prea stiai sa vefem cum expici tu creditarea masiva ilegala.Dupa sa vii si sa ne spusi noua ce este nebunie si ce nu.

DACUMA
CURS
buna ziua Noi prostimea am pus botul la valuta. banca valuta ti-a dat, valuta iti cere. Nu a fost ceva de genul: ma duc la banca sa I-au un imprumut de 40000 E echivalent lei. eu m-am imprumutat in valuta si tot valuta dau.... putin ii pasa bancii de mine ca I-au in mana lei speriati de catre pisici. O solutie pe care o vad: refinatare ( dobanda mult mai mica )cu garantia partila a statului, pana cand debitorul are suficiente resurse sa dea tot creditul inapoi la banca. Am avut 6pp, 10pp, 4,5pp acum am 4 ppan. O alta solutie care nu e la indemana ori cui: simbat jobul pe o leava mai buna!!!!

Bogdan
LegeA aceasta ar duce la degrevarea instanțelor de zeci de mii de procese
Domnului Cinteza I se pare o nebunie sa se legifereze o soluție pe care instanțele o dau acum pe banda rulanta în cazul creditelor în moneda exotica. Asta ar scuti consumatorii și Instanțele de timp pierdut. Și încă ceva. Se pare ca seminariile organizate de CSM la care vin speakerii d ăstia ca Cinteza de la BNR care sa explice judecătorilor cum trebuie sa judece nu prea au dat rezultate. Sa vedem seminarul de luna viitoare.

valentin
Dezastru esti tu domnule Cinteza
Tu esti un dezastru de om daca ti apararea escrocilor de la banca...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii