BANCI | Interviu

Mugur Isarescu: Politica monetara a Romaniei este suficient de restrictiva

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-23 16:36

Politica monetară a României este destrul de restrictivă pentru a reduce gradual inflatia, iar banca centrală nu ar trebui să "exagereze" prin înăspriri suplimentare, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Nationale a României (BNR), Mugur Isărescu, pentru Reuters.

Isărescu nu a eliminat posibilitatea ca accentuarea inflatiei să determine banca centrală să majoreze dobânda de politică monetară la 10% sau chiar mai mult, fată de nivelul de 9,5% practicat în prezent.

"Avem mari sperante ca inflatia lunară să se reducă gradual, conditiile pietei monetare fiind suficient de înăsprite", a declarat Isărescu.

"Nu elimin însă posibilitatea de a ajunge la un nivel al dobânzii de politică monetară de peste 10%", a adăugat acesta.

Inflatia a devenit una dintre cele mai mari probleme pentru România, scrie Reuters, iar majorarea preturilor, cauzată în principal de cresteri salariale si de scumpirea alimentelor, a generat patru majorări ale dobânzii de politică monetare în ultimele sase luni.

Isărescu a declarat că inflatia anuală ar putea începe să se tempereze din iulie sau august, după atingerea unui maxim al ultimelor 26 de luni, de 8,63% în martie, din cauza unui efect de bază cauzat de un nivel ridicat al inflatiei în perioada similară a anului trecut.

BNR are o tintă de inflatie de 3,8%, încadrată de un interval de plus/minus 1% în 2008 si de 3,5%, plus/minus 1% , pentru 2009.

Isărescu a adăugat că banca centrală este încă îngrijorată de potentialele presiuni de întărire a leului, datorate înăspririi conditiilor monetare.

"Analizăm si nivelul dobânzilor de referintă pe plan international, nu vrem să exagerăm, având în vedere că nu am observat o motivare deosebită din partea altor state, confruntate de asemenea cu o inflatie accentuată. Leul nu mai este o monedă izolată", a declarat Isărescu.

Guvernatorul BNR a declarat în trecut că aprecierea bruscă a leului ar putea adânci deficitul de cont curent, amenintând stabilitatea economică pe termen lung, scrie Reuters.

Întrebat dacă BNR ar putea modifica estimările de inflatie pentru luna decembrie 2008, Isărescu a declarat că "nu văd posibilitatea unor modificări importante".

Isărescu a sustinut apelurile delegatiei Fondului Monetar International în România privind înăsprirea politicilor fiscale, declarând că prudenta bugetară reprezintă o provocare pentru noul guvern ce va fi format după votul din toamnă.

Guvernatorul BNR a declarat însă că este multumit de eforturile guvernului minoritar, ce a rezistat presiunilor privind majorările salariale si cheltuielilor suplimentare înainte de alegeri, fiind însă doar "partial satisfăcut" de progresul înregistrat în reducerea deficitului bugetar.

După consultările anuale de la începutul acestei săptămâni, FMI a declarat că România ar trebui să îsi reducă tinta de deficit bugetar la 1,75% din produsul intern brut (PIB) în 2008, fată de nivelul din 2007, de 2,3% din PIB.

"Propunerea FMI este realistă, poate fi realizată. Nu este imposibil de atins chiar într-un an electoral, prin monitorizarea atentă a cheltuielilor publice", a precizat Isărescu.

Acesta a declarat că pe lângă nevoia de a reduce deficitul bugetar, România trebuie să redirectioneze sume mai consistente către dezvoltarea infrastructurii, si nu către măsuri sociale, fiind necesară majorarea veniturilor bugetare.

Isărescu a estimat că tinta pentru 2008 privind veniturile bugetare, de 39% din PIB, este una optimistă.

Principala provocare pentru următorul guvern va fi găsirea unor modalităti de a absorbi cu o mai mare eficientă fondurile structurale europene. Guvernatorul a mai estimat că economia românească va creste cu 5,5-6% în 2008 si 2009.

Isărescu a adăugat că o reducere a rezervelor minime obligatorii în lei cerute băncilor comerciale, de la nivelul actual de 20% din pasive, va avea loc doar după ce BNR va deveni creditor net în sistemul bancar.

"Va exista o perioadă de tranzitie de câteva luni, sau chiar câteva trimestre (până când vom atinge pozitia de creditor net)", a declarat Isărescu.

Guvernatorul BNR a semnalat în trecut că banca centrală va reduce cerintele minime obligatorii în timp, fără a oferi însă un calendat clar.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii