BANCI | Opinie

Mugur Isarescu: E vorba de bani multi daca se vrea conversia creditelor din valuta in lei la cursul din data acordarii, de aceea trebuie gasite resursele care sa acopere pierderile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-30 17:57

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, spune ca daca cineva (guvernul sau Parlamentul) emite o lege pentru conversia creditelor din valuta in lei la cursul din data acordarii, atunci trebuie sa stabileasca si resursele care sa acopere pierderele, fiind vorba de "bani multi" ce nu pot fi suportati doar de catre banci, fara sa fie afectati deponentii si activitatea de acordare de noi imprumuturi.

Seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat recent in Parlament, unde se discuta o lege privind conversia creditelor din valuta in lei, ca patru banci ar intra in faliment daca maine s-ar adopta o lege prin care ar fi obligate sa schimbe creditele la cursul din data acordarii, mult mai mic decat in prezent.

Guvernul ungar pregateste o lege care sa permita schimbarea tuturor creditelor din valuta in forinti, insa pierderile urmeaza sa fie impartite intre banci si guvern, care este dispus sa acopere o parte din costuri de la buget.

Iata ce a declarat Isarescu despre acest subiect in cadrul briefingului de astazi de la BNR:

"Conversia creditelor se poate face si in prezent, pe baza voluntara, la cursul din ziua in care se face conversia. Asa se intampla si n in Europa. Ceea ce presa scrie ca s-ar intampla in Ungaria sau in alte tari, se face tot la cursul datei (converiei), nu la cursul istoric.

Daca cineva doreste sa faca (conversia) la curs istoric, trebuie sa stabileasca si cine acopera diferentele: daca se acopera de la buget, dintr-un fond de garantare sau, Doamne fereste, din depozitele clientilor Spun asta intr-o maniera nici cel putin potentiala. Deci a vorbi de o conversie la curs istoric fara sa stabilesti cine acopera diferenta…”

Isarescu explica de ce nu pot bancile sa suporte singure pierderile

"Nu ati pomenit de banci!" (care sa suporte pierderile), a urmat intrebarea reporterului de la Antena 1.

Mugur Isarescu: “Pai bancile…ce inseamna o banca? Banca inseamna un bilant, care are pe de o parte capital plus depozitele clientilor, iar pe partea cealalta are niste active-creditele. Daca valoarea creditului se miscoreaza asta inseamna ca trebuie sa tai de dincolo: din capital sau din depozitele clientilor. Alta posibilitate nu ai, acum simplific.

Cand vorbim despre banci, nu trebuie sa vorbim in termeni foarte abstracti, pentru ca se creeaza confuzie, lumea nu mai intelege.

Ca si cum bancile ar creea resurse din nimic. Nu, ele creeaza resurse, le multiplica in procesul de intermediere, din depozitele pe care le au la dispozitie. Daca le sunt afectate depozitele, trebuie sa gaseasca o sursa de acoperire. Daca sursa de acoperire este capitalul lor, in momentul imediat urmator vine directia de supraveghere, nu numai la noi, ci si in alta parte, si solicita actionarilor sa majoreze capitalul, ca altfel banca nu poate sa functioneze.

Ea (banca) poate sa mutiplice (resursele) in conditii prudentiale (acordand credite), intrucat activitatea bancara este una riscanta, daca are o baza de capital, si poate sa multiplice de 5-6-7 ori, acesta ar fi elementul de multiplicare, dar in conditii in care banca se bucura de incredere. Daca-i afectezi increderea, nu mai poate sa multiplice, intra in probleme si tot sistemul de intermediere se blocheaza.

De aceea nu cred ca trebuie sa ajungem acolo. Deci discutiile au rost si sunt binevenite daca au in vedere aceste aspecte.

Noi ne-am mai exprimat opinia cu privire la aceasta problema. Una este chestiunea clauzelor abuzive: acolo daca sunt cazuri speciale, de la caz la caz, nu se poate generaliza, in care un client sau un grup de clienti au fost indusi in eroare, prin lucruri dovedite, asa numitele clauze abuzive, exista o lege, nu de ieri de astazi, de foarte multa vreme, si ea se aplica.

Dar a vorbi in general de o conversie la alt nivel decat cursul momentului... eu cred ca e bine sa se faca pe baza voluntara, prin negociere, pentru ca in definitiv acolo e vorba de un contract, care s-a incheiat intre doua parti, in constienta totala, nu?!

Si cel care a luat creditul, si cel care a dat creditul cred eu ca au fost in stare de constienta cand au semnat aceste documente. Inseamna, deci, sa discuti despre o sursa (de acoperire a pierderilor), si aici e vorba de bani multi.

Daca legiuitorul gandeste ceva de o asemenea natura, trebuie sa gaseasca si o resursa, exact ca la buget. Nu e mare diferenta, cand face o propunere de reducere de impozite, de taxe, pe partea cealalta, vine cineva si spune: dar dati-ne resursele cu care sa se acopere acest lucru.”

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii