BANCI | Opinie

Mugur Isarescu: E un neadevar ca legea darii in plata face dreptate intre banci si clienti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-05 16:29

A spune ca legea darii in plata a caselor ipotecate vrea sa faca dreptate intre clienti si banci e un neadevar, a spus Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in cadrul briefingului de astazi de la banca centrala.

El a adaugat ca bancile isi asuma, in realitate, doua riscuri majore atunci cand acorda credite.

“O data pentru totdeauna trebuie sa intelegem cum functioneaza a banca, nici nu este foarte greu, daca vrem sa intelegem. Bancile in mare masura dau credite din banii pe care-i atrag de la deponenti. La deponenti nu exista negociere. Daca va duceti la banca si, conform contractului, cereti ca la oa 3 sa va retrageti banii, cu bodanda, iar daca banca intarzie si spune ca are dificultati, aceasta poate fi o sursa de panica bancara”, a spus Isarescu.

"Asadar banca ia banii deponentilor si-i da celor care vor credite. Nu este deloc adevarat ca bancile nu-si asuma riscuri. Cum sa nu-si asume riscuri?! Primul risc e ca bancile nu trebuie sa greseasca, trebuie sa aiba grija ca de ochii din cap de banii deponentilor. Ca de ochii din cap! Acolo nu trebuie sa greseasca, nu trebuie sa miste! Luand acesti bani si acordand credite, primul risc care apare este riscul de neplata, pe care banca si-l asuma, si e un risc mare. Acest risc de neplata, care oricum exista - se fac calcule de probabilitate - incearca acum sa fie legiferat, prin aceasta propunere (legea darii in plata): se spune sa-i iertam (pe cei cu credite). De aceea bancile fireste ca reactioneaza cand apare acest risc, isi fac un calcul pentru a vedea cum pot administra un asemenea risc”, a adaugat guvernatorul.

“Un alt risc pe care si-l asuma bancile, si acesta este enorm, si asta arata cat de pe langa subiect au fost multe dezbateri publice, este dezechilibrul dintre pasiv si activ, dintre structura depozitelor si creditelor, mai ales la cele ipotecare. Bancile atrag depozite pe 3 luni, pe un an (pe termen scurt) si indraznesc sa dea credite pana la 30 de ani. Va dati seama cate lucruri trebuie sa faca o banca in interior, pentru a-si echilibra acest risc?! Nu intram in detalii de tehnica bancara, dar a spune ca aceasta lege vrea sa faca dreptate intre debitori si banca, sa mai ia si banca o parte din riscuri, nu este adevarat. Ce riscuri sa mai ia in plus? Acesta este un risc enorm! Sa iei bani pe 2-3 luni, sa nu poti sa-i misti de aici daca vine multimea de deponenti si cere banii, sa trebuiasca sa-i dai mereu, la timp, imediat, iar pe de alta parte sa trebuiasca sa-i plasezi banii pe perioada indelungata. Pentru asta trebuie in primul rand un cadru legal”, a adaugat guvernatorul.

Intrebat cum apreciaza reactia bancilor, care au anuntat majorarea avansului la creditele ipotecare si renuntarea la programul Prima Casa, Isarescu a raspuns:

“Este o reactie prudentiala, as spune normala. Nu trebuie sa fie interpretata ca un fel de razbunare, cum se discuta in presa, sau ca o amenintare, este o reactie prudentiala normala. Este o reactie absolut normala la o propunere legala care schimba, in esenta, cadrul de acordare a creditelor in Romania. Chiar initiatorii au spus ca este o derogare de la Codul Civil. Si acest lucru suna putin ciudat, pentru ca abia am aprobat noul Cod Civil si venim cu o derogare? Si o derogare care schimba toate regulile creditarii. Pai cum sa nu reactioneze bancile?!", a adaugat Isarescu.

Comentarii

cosming
așa e ...
pai nu face dreptate...cu ăia se ocupă instanțele în câteva zeci de mii de dosare. problemă e de echilibru la negocierile între bancă și client. acolo chiar ajuta o lege de dare în plată. nu e suficientă dar e un pas înainte.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii