BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu despre colaborarea cu Securitatea: autoritatile trebuie sa clarifice problema

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-04-05 15:55

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, spune ca autoritatile statutului trebuie sa clarifice informatiile aparute recent in presa potrivit carora ar fi fost colaborator al Securitatii, cu numele de cod Manole, in perioada comunista, pe vremea cand lucra la Institutul de Economie Mondiala.

“Cum raspundeti informatiilor privind colaborarea cu Securitatea?”, a fost intrebat Isarescu de Bancherul.ro, in cadrul briefing-ului de astazi de la BNR.

Mugur Isarescu: "Trebuie sa raspunda institutiile care sunt abilitate, nu? Alta intrebare."

- Deci sa inteleg ca institutiile trebuie sa analizeze din nou activitatea dumneavoastra?

Isarescu: "Sunt institutii care sunt abilitate sa raspunda, nu credeti? Avem legi si trebuie sa raspundem conform legilor si institutiilor care exista."

- Considerati ca este necesara o clarificare din partea institutiilor cu privire la activitatea dumneavoastra?

Isarescu: “Bineinteles ca este necesara o clarificare, in baza legii."

"Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) este autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, aflată sub controlul Parlamentului României şi funcţionează în baza O.U.G. nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008", se arata in prezentarea institutiei de pe site-ul CNSAS.ro, unde se mai arata urmatoarele:

"Conform Art. 1 din OUG 24/2008, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii comunică în scris, la cerere, identitatea (numele, prenumele, numele părinţilor, data şi locul naşterii) persoanelor care au transmis informaţii Securităţii în mod conspirat şi au contribuit astfel la instrumentarea dosarelor studiate de petenţi, în temeiul dreptului de acces la dosar. Consiliul comunică în scris datele de identitate ale informatorilor numai dacă acestea pot fi stabilite cu certitudine, în condiţiile legii.

Totodată, conform Art. 1 al. 7 Consiliul verifică, la cerere, şi ofiţerii de Securitate sau de Miliţie care au contribuit la instrumentarea dosarelor studiate de petenţi, întocmind note de constatare pe care le transmite Curţii de Apel Bucureşti, instanţa de contencios administrativ. Notele de constatare se emit atunci când se identifică documente care atestă încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, Consiliul solicitând instanţei constatarea calităţii de lucrător al Securităţii."

CNSAS: Mugur Isarescu poate sa fie reverificat doar la cerere

CNSAS a publicat in data de 7 martie 2017 urmatorul comunicat de presa: 

"Referitor la materialul publicat astăzi, în cotidianul „România Liberă”, despre dl. Mugur ISĂRESCU, guvernatorul Băncii Naţionale a României, facem următoarele precizări:

Documentele publicate au fost studiate la sala de lectură a C.N.S.A.S. de către cercetători acreditaţi în condiţiile legii.

În privinţa verificării domnului Mugur ISĂRESCU, la data de 21.05.2002 Colegiul C.N.S.A.S. a emis Decizia nr. 40 de neapartenenţă/ necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică.

Documentele invocate de cotidianul „România Liberă” au fost transferate către arhiva C.N.S.A.S. după intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008.

Ca urmare a schimbării cadrului legal de funcţionare a C.N.S.A.S., prin O.U.G. nr. 24/2008, reverificarea domnului Mugur ISĂRESCU nu mai este posibilă în condiţiile legii.

Calităţile deţinute de domnia sa, cea de guvernator al Băncii Naţionale a României şi cea de membru al Academiei Române, fac obiectul verificărilor la cerere, potrivit art. 3 lit. q şi o din actul normativ invocat anterior.

Potrivit art. 32 din O.U.G. nr. 24/2008, reverificarea persoanelor pentru care Colegiul C.N.S.A.S. s-a pronunţat anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, printr-o decizie de neapartenenţă/ necolaborare cu fosta Securitate, nu mai este posibilă decât dacă sunt îndeplinite condiţiile cumulative, prevăzute de norma indicată, după cum urmează:

„În cazul în care, urmare a preluării prevăzute la art. 31, rezultă documente şi informaţii noi şi neprocesate cu privire la calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisă anterior prezentei ordonanţe de urgenţă o decizie de neapartenenţă sau de necolaborare cu Securitatea, dacă persoana face parte din categoriile persoanelor verificate din oficiu, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii iniţiază şi aplică, în mod corespunzător, procedura cuprinsă în prezenta ordonanţă de urgenţă.”

Conform OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, Mugur Isarescu poate fi reverificat de CNSAS la cererea oricarui cetatean, precum si a presei scrise si audiovizuale, partidelor politice, organizațiilor neguvernamentale legal constituite, autorităților și instituțiilor publice.

CNSAS nu a raspuns pana acum la intrebarile trimise de Bancherul.ro.

Ziarul Romania Libera a publicat in 8 martie 2017 un articol in care a prezentat documente din arhivele CNSAS din care ar reiesi ca Mugur Isarescu a colaborat cu Securitatea (fosta politie politica a regimului comunist) pentru care a scris, sub numele conspirativ “Manole”, note informative despre diplomati straini, dar si despre colegii din cadrul Institutului de Economie Mondiala, precum Eugen Dijmarescu.

Ulterior, in 14 martie, Romania Libera a publicat un alt articol in care prezinta un document al Securitatii potrivit caruia Mugur Isarescu ar fi facut parte din “Grupul Negoiu”, o structura secreta de spionaj a Securitatii, mascata prin activitatea Institutului de Economie Mondiala, unde lucra Isarescu in calitate de cercetator stiintific.

Ziaristii au concluzionat ca mentionarea lui Isarescu in respectivul document al Securitatii demonstreaza ca acesta ar fi fost spion sub acoperire al Securitatii.

In variantele online ale celor doua articole publicate de Romania Libera nu apar documentele invocate de ziar pe baza carora s-a ajuns la concluzia ca Isarescu ar fi colaborat cu Securitatea sau ar fi fost ofiter acoperit.

Documentele despre colaborarea lui Isarescu cu Securitatea

Conform informatiilor publicate de Romania Libera, pe baza documentelor de la CNSAS, "Isărescu l-a turnat „de bine“ pe Dijmărescu. Acesta avea „demnitate, patriotism“, „înalte calități moral-politice“, era „membru al BOB – PCR“ și „lector pe linie de partid“.

"Manole era o sursă foarte bună nu doar pentru UM 0195, Contraspionajul Centralei de Informații Externe, ci și pentru UM 0625, Direcția a III-a a Securității, cea care se ocupa de diplomații străini de la București. Într-un plan comun de măsuri al celor două unități militare ale Securității, Manole are rolul de a verifica intențiile lui „Marius“, un diplomat britanic de la București, „suspect ca fiind cadru al serviciului de informații britanic“ (facsimil 7)", conform informatiilor din presa.

"Într-un alt document al UM 0195 („NOTĂ de SARCINI pentru dirijarea sursei MANOLE“), din 1986, acesta este instruită să spioneze diplomați americani suspectați că ar fi acoperiți ai CIA, dar și un britanic (facsimil 8).

Instrucția oferită de Securitate a dat roade: sursa „Manole“ a prestat corespunzător. Din zecile de turnătorii ale lui Isărescu, „România liberă“ prezintă cu documente, doar o parte, toate referitoare la diplomați străini la București sau intermediari ai acestora (facsimile 9 & 10). Iar într-una din aceste „note“ apare și un actual europarlamentar: „Ioan Mircea Pașcu, cercetător la Institutul de Științe Politice și problema națională de lîngă Academia Ștefan Gheorghiu“. Acesta, ca și „Manole“ și câțiva jurnaliști, participa la un eveniment al ambasadei britanice de la București, descris cu lux de amănunte de turnătorul Isărescu (facsimil 11)", conform informatiilor publicate de Romania Libera.

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  National Bank of Romania (NBR)  

Comentarii

Geko
Despagubiri civile si morale
Acum daca exista o astfel de autoritate....inseamna ca este cea indicata sa raspunda la aceasta intrebare. Eu am o problema cu asa zisi ziaristi, care fara scrupule, fara dovezi, distrug viata unui om (si aici nu ma refer doar la speta de fata) fara sa raspunda cu nimic, ca deh...asta inseamna in Romania democatie....Nu ar fi fost corect ca in situatia in care articolul se dovedeste a fi o facatura, publicatia respectiva sa fie suspendata un numar de zile, luni, ani (in functie de abateri) si sa plateasca si niste despagubiri morale?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii