BANCI | Opinie

Mugur Isarescu descrie “scenariul horor” al unei interventii BNR pentru deprecierea francului elvetian

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-02 08:54

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a descris “scenariul horor” care ar urma in cazul in care banca centrala ar interveni pentru deprecierea francului elvetian fata de leu, asa cum s-a sugerat de catre unii pentru a-i ajuta pe cei cu credite in franci elvetieni.

Iata ce a declarat Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa la BNR:

“Daca sunt la aceasta tema, a manierei de care abordam un soc extern de asemenea amploare, dati-mi voie sa mai lamuresc trei abordari, sper ca sunt numai pripite sau create din confuzie, dar care au monopolizat aproape dezbaterea publica si cred ca au creat multe probleme de intelegere, inclusiv la nivelul societatii. Pentru noi unele sunt copilaresti, dar suntem nevoiti sa le lamurim.

Prima: ca BNR ar putea fixa numai cursul leu/franc elvetian, indiferent de celelalte cursuri, prin interventii in franci elvetieni. Nici nu conteaza ca in rezerva noastra francul elvetian are o pondere mica. Schimbam imediat euro in franci elvetieni. Nu aceasta este problema. Problema este ca in lumea de astazi se face arbitraj instantaneu, in timp real, intre Tokyo si New York, intre Londra si Bucuresti, pe 0,001%. Apesi pe un buton si platformele de tranzactionare echilibreaza cursurile. Pai cum sa functioneze o diferenta de 20% (cu cat s-a apreciat francul)? Deci cu toate ca as spune ca asta este o fantezie la o ora de seara pe la televizor, trebuie sa lamurim si aceasta chestiune. Este nu doar nerealista, este un vis, nu se poate face asa ceva.

A doua problema: fixarea cursului leu/Swiss Franc indiferent de consecinte, adica cu toate consecintele de rigoare: intervine puternic banca nationala, aduce cursul francului elvetian, ca putem face asta, la nivelul dinainte de 14 ianuarie, cu consecintele de rigoare.

Prima consecinta este ca leul se apreciaza cam la 3,7 lei fata de euro, faceti calculul. (Se explica in prezentarea guvernatorului: La o paritate de 1:1 între CHF şi EUR, revenirea cursului CHF/RON la nivelul din 14 ian. 2015 ar necesita o intervenţie a BNR pentru a aduce EUR/RON la 3,7 = acţiune nesustenabilă, cu costuri foarte mari la nivelul rezervei valutare şi cu efecte negative asupra exporturilor).

Acesta este un scenariu sa-l numesc horor, datorita consecintelor sale, deci nu datorita faptului ca n-am putea face asta. Ar insemna sa taxam imediat cu 20% veniturile exportatorilor, adica sa le amputam, sa sugrumam exporturile, care sunt motorul cresterii economice in Romania, cu consecinte pe cresterea economica, adica reducerea cresterii economice, adica introducem tara intr-o recesiune puternica. Consecintele sunt cresterea somajului, stimularea importurilor (daca tot am redus deficitul balantei de plati la 1% sa-l facem inapoi la 5-6-10%?!).

Luarea leilor din piata in primul rand, pentru ca daca vindem atata valuta, toti leii din piata dispar si ce s-a intamplat in toamna lui 2008 pare o mica jucarie, pentru ca atunci am vandut numai vreo 400-500 milioane euro. Acum banuiesc ca o miscare de o asemenea amploare ar insemna cateva miliarde de euro bune scaderea rezervelor. Consecintele sunt insa dramatice. Deci este cel putin nerealista, am folosit un cuvant mai tare, si ma opresc aici, desi ma pisca limba sa spun mai multe.

De ce nu se poate interzice creditarea in franci elvetieni

Mugur Isarescu: “O a treia abordare, iarasi nerealista, este interdictia creitarii in franci elvetieni. In lumea de astazi, aproape toate operatiunile bancare inseamna operatiuni de credit. Deci o formulare din aceasta nu numai ca vine in contradictie cu ce se intampla in Uniunea Europeana, am intrat intr-o zona de libera miscare a capitalurilor, nu este neriscanta. Si noi, ca si multi economisti din Romania, in 2006 cand am liberalizat total contul de capital, am avertizat ce inseamna aceasta libertate: este o libertate cu riscurile de rigoare, echivalent, daca vreti, cu libertatea de calatorie in lumea de astazi, intr-o lume in care exista terorism. Dar nu cred ca are nimeni intentia sa renuntam la aceasta libertate si sa luam inapoi pasapoartele. Dar sa avertizam asupra riscurilor, da.

Interdictia operatiunilor in general in credit in franc elvetian ar fi un fel de autoexcludere din aceasta zona a convertibilitatii totale. Si mai e ceva. Uitati care sunt relatiile noastre cu Elvetia: 2 miliarde euro echivalent sunt investitiile firmelor elvetiene in Romania, uitati ce nume solide avem in ceea ce priveste investitorii (Holcim, ABB, Roche, Nestle, Philipp Morris). Toate aceste afaceri se fac in franci elvetieni. A-i obliga sa faca in alta moneda ar insemna sa le dai lor riscul valutar, nu? Printr-o decizie care se crede salvatoare , 60.000 de functionari care lucreaza in aceste firme cu capital elvetian. Deci avem 60.000 de debitori in franci si tinem cu tot dinadinsul sa-i punem fata in fata cu cei 60.000 de functionari din firmele elvetiene.

Mai avem depozite de 1,1 miliarde franci elvetieni in bancile din Romania, adica in jur de 1 miliard de euro. Probabil ca multi dintre ei au si credite, sunt cum se spune hedguiti, cont contrabalansati. Pentru ei este absolut normal sa ia credite in franci. Si daca au facut-o, a-i obliga sa ia credite in alta moneda, inseamna a-i expune riscului valutar. Multi dintre functionarii din firmele elvetiene probabil ca au salariile indexate la francul elvetian.

Deci trebuie sa ne gandim si la consecintele acestora. Iar fluxurile comerciale necesita categoric existenta creditarii in franci elvetieni. N-ai cum sa faci export-import cu firme din Elvetia si sa le ceri lor sa-si asume riscul valutar. Interzicerea explicita a creditarii in franci elvetieni ar fi echivalat cu o restrictie de cont de capital in contradictie cu una dintre preconditiile fundamentale ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Si chiar daca ar fi fost posibila, asa cum am aratat ar fi introdus risc valutar catre un grup destul de compact de oameni.

In ceea ce priveste restrictionarea numai a creditului personal in franci elvetieni vom reveni, pentru ca intra in categoria creditului in valuta si BNR a luat masuri in acest sens.

Aici, cu scuzele de rigoare, mai trebuie sa fac o remarca. Catalogarea publica a francului elvetian drept o moneda toxica, in mod repetat, este cel putin un derapaj verbal regretabil si care nu tine cont de realitati. Iar comparatia francului elvetian cu rubla este antologica, probabil ca va face deliciul nostru precum bancul acela cu Lenin in Elvetia. Nu are niciun fel de legatura. Va mai aduc aminte ca in general, in limbajul nostru curent, cand spui ca o moneda este stabila inseamna ca ea nu se depreciaza.

In limbajul curent nu prea vorbim ca o moneda care este puternica, adica se apreciaza, este instabila. Cel mult putem spune ca este volatila. Deci am vrut sa fac aceste precizari pentru ca au fost suficiente derapaje si confuzii si probabil ca este nevoie ca banca nationala sa clarifice aceste chestiuni.”

Comentarii

Isarescu
Sa radem cu Isarescu
Fumigena! Nu a cerut nimeni ca leul sa fie legat de franc. Reaua intentie este evidenta.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii